1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Uskomaton Ajax nöyryytti Real Madridia – Solarin painajainen jatkui, potkut entistä lähempänä

Nuorekas Ajax pelasi häikäisevän ottelun jalkapallon Mestarien liigan neljännesvälierien toisessa osassa jyräten suursuosikki Real Madridin pahasti Santiago Bernabeun nurmenrakoon tiistaina.

Ajaxin Dusan Tadic Kuva: EPA

Real Madrid otaksui, että ensimmäisessa osassa hankittu 2–1-vierasvoitto olisi sementoinut sille tukevan jatkomahdollisuuden Ajax-sarjassa. Realin kapteeni Sergio Ramos otti muun muassa tarkoituksellisesti toisen keltaisen kortin avausosan lopussa, koska halusi huilia tiistaisen kotiosan ja päästä tositoimiin sitten puolivälierissä.

Ennakkoluuloton, rohkea, taitava ja viimeisen päälle joukkuetaktisesti hiottu Ajax päätti kuitenkin tehdä jättiyllätyksen niin Ramosille kuin koko jalkapallomaailmalle. Ajax marssi puolivälieriin yhteismaalein 5-3.

Vain vajaassa 20 minuutissa Ajax oli ehtinyt kääntää otteluparin asetelmat päälaelleen ja siirtynyt Hakim Ziyechin sekä David Neresin maaleilla 2–0-johtoon. Realin alakerta oli hukassa, kun sieltä puuttui Ramos. Kaiken lisäksi Realilta loukkaantui nopeassa tahdissa Lucas Vasquez ja Vinicius Junior.

Ottelu ratkesi lopullisesti toisella puoliajalla, jo tunnin pelin jälkeen Ajaxin siirryttyä 3–0-johtoon Dusan Tadicin tarkalla ylänurkkavedolla. Edes VAR-tarkastelu ei vienyt pois vieraiden kolmatta maalia. Tätä ennen Tadic oli tehnyt maagisen esityön Neresin laukomaan osumaan.

Marco Asension kavennus 1-3:een ottelun 70. minuutilla oli pelkkää kosmetiikkaa. Vain pari minuuttia myöhemmin Lasse Schöne pamautti kanuunakudillaan loppulukemat Ajaxille 4-1:een. Real ei ollut lopulta edes lähellä jatkopaikkaa otteluparissa ja sen esitys vaikutti jälkimmäisessä osassa nopeajalkaisten vastustajien rinnalla ikämiesjalkapallolta. Ajaxilta suoritus oli kaikkinensa huikea ja samalla ikimuistoinen.

Real Madrid-valmentaja Santiago Solari kuvassa Kuva: AOP

Real Madridin argentiinalaisvalmentaja Santiago Solarin potkut ovat taas askeleen lähempänä. Espanjan suurseura on nyt tippunut maan cupista, La Ligan pokaalitaistosta ja nyt myös hallitsevana mestarina Mestarien liigasta. Real oli yltänyt Mestarien liigassa vähintään välieriin peräti kahdeksan kertaa peräkkäin ja jäi nyt ensi kertaa puolivälierien ulkopuolelle sitten vuoden 2010.

Illan toisessa UCL-ottelussa Tottenham kaatoi vieraissa Dortmundin Harry Kanen kliinisellä viimeistelyllä 1-0 (0-0) ja eteni puolivälieriin yhteismaalein 4-0. Keskiviikkona Mestarien liigan neljännesvälierissä otteluparit ovat PSG-Manchester United (1. osa 2-0) ja Porto-Roma (1-2).