Elina Gustafssonin valmentajaksi kaksinkertainen arvokisamitalisti – Euroopan mestari vaikenee edelleen valmentajanvaihdoksen syistä: ”Se homma ei vaan toiminut enää”

Euroopan mestauuden ja MM-pronssia urallaan saavuttanut Elina Gustafsson tavoittelee olympiapaikkaa Tokion 2020 kisoihin 1990-luvun huippunyrkkeilijän Joni Turusen valmennuksessa.

nyrkkeily
Elina Gustafsson ottelee MM-kehässä turkkilaista Sema Galiskania vastaan.
Getty Images

Muutoksen tuulet puhaltavat nyrkkeilyn Euroopan mestarin Elina Gustafssonin uralla. Valmentaja on vaihtunut Maarit Teurosesta kaksinkertaiseen MM-mitalistiin Joni Turuseen.

Samalla myös matka lajiharjoituksiin kasvoi merkittävästi. Tampereella asuva 27-vuotias Gustafsson matkustaa nyt kahdesti viikossa Helsinkiin harjoittelemaan perinteikkään Helsingin Tarmon nyrkkeilysalille Vallilaan.

– Edelleen asun Tampereella, joten aika paljon muutoksia on tapahtunut viime aikoina. Juuri nyt yritän näihin kaikkiin muutoksiin totutella. Ei tämä ole ollut mikään helppo juttu. Yritän tehdä arkeni mahdollisimman vakaaksi. En ole siinä vielä onnistunut, sanoo Gustafsson ja repeää hersyvään nauruun.

– Kahden kaupungin välillä reissaaminen on haastavaa. Onneksi tässä on ihmisiä ympärillä. Joni (Turunen) tuli lajivalmentajaksi ja saan treenata nuorten olympiavalmennettavien kanssa. Se on tosi kiva juttu ja tuntuu hyvälle, jatkaa Gustafssonin vakavalla naamalla.

”Se homma ei vaan toiminut enää”

Tunne oli täysin toinen vielä tammikuun lopussa, kun Gustafsson ilmoitti, että hän lopettaa valmennusyhteistyön Maarit Teurosen kanssa.

Euroopan parhaaksi naisnyrkkeilyvalmentajaksi valittu Teuronen valmentaa edelleen Suomen toista kärkinyrkkeilijää Mira Potkosta, joka voitti Gustafssonin ohella EM-kultaa Sofiassa viime keväänä ja Riossa vuonna 2016 olympiapronssia.

Gustafsson ei vieläkään halua kertoa päätöksensä taustoja.

– Se (yhteistyö) vain päättyi. Siinä ei ole sen kummempaa. Nyt katse on tulevaisuudessa. Se homma ei vaan toiminut enää.

Nyt puikoissa on siis uusi lajiharjoittelusta vastaava valmentaja. Joni Turusen meriittilista on komeaa luettavaa. Hän saavutti vuosina 1997 ja 2001 MM-pronssia ja edusti Suomea Sydneyn olympiakisoissa vuonna 2000. Turunen nimettiin helmikuun lopussa myös nyrkkeilyliiton nuorten olympiavalmentajaksi.

Gustafssonin fysiikkavalmentaja asuu Tampereella, mutta lajiharjoittelua hän tekee jatkossa Turusen valvovan silmän alla Helsingissä.

– Hommat on lähtenyt tosi hyvin rullaamaan ja meillä on ollut hyvä meininki päällä. Elina vaikuttaa tosi motivoituneelta ja nälkäiseltä eli tosi hyvä valmennettava, kuvailee Turunen yhteistyön ensimetrejä.

– Olen huomannut, että Elina haluaa satsata täysillä nyrkkeilyyn ja silmistä paistaa palo harjoitella. Tämä on myös minulle erittäin mieluisa haaste, jatkaa Turunen.

Vaativa valmennettava

Kaksikolla on vasta tutustumisvaihe menossa, sillä yhteistyö käynnistyi todenteolla vasta noin pari viikkoa sitten.

– Olemme keskustelleet asioista Jonin kanssa ja olemme samaa mieltä siitä, mitä asioita pitää lähteä kehittämään. Odotan tosi paljon tätä yhteistyötä. Uskon, että tästä tulee hyvä juttu. Tiedän, että Jonilla on minulle tosi paljon annettavaa, linjaa Gustafsson.

Gustafsson haluaa olla maailman paras. Kun tavoitteet on naulattu korkealle, joskus myös harjoituksissa läikkyy yli. Hän myöntää ilmoittavansa suoraan, jos asiat eivät tunnu menevän oikealla tavalla.

Gustafsson haluaa, että valmentajan kanssa on hyvä keskusteluyhteys. Hän haluaa myös tarkkaan tietää, mitä asioita pyritään kehittämään.

– Saatan olla joskus hiukan uhmakas harjoituksissa, eikä Joni näytä siitä lainkaan välittävän. Olen aika vaativa valmennettava, mutta Joni on ottanut sen huumorilla vastaan. Se on minusta aika hauskaa ja kertoo siitä, että yhteistyö toimii, nauraa Gustafsson.

– Minulla on vuosia takana jo aika paljon. Sanon suoraan, jos minusta tuntuu sille, ettei joku asia toimi. Mielestäni se kantaa hedelmää, jos kommunikaatio pysyy suorana.

”Minulle riittää se, että olen itselleni ankara”

Turunen on löytänyt jo lyhyen yhteistyön aikana merkittävän kehityskohteen, jota kaksikko on alkanut jo työstämään.

– Jalat ovat ensimmäinen asia, johon kiinnitämme huomiota. Lyhyessä ajassa ei pysty tekemään isoja muutoksia. Pyrimme saamaan jalkojen nopeutta paremmaksi tekniikkaharjoituksilla, kertoo Turunen.

– Elina on jo nyt tosi valmis paketti. Vähän hiotaan vielä, niin kyllä siitä hyvä tulee.

Gustafssonille kyseessä on tärkeä vuosi. Suurin tähtäin on asetettu lokakuun MM-kisoihin, jossa on tarjolla myös ensimmäiset olympiapaikat Tokion olympiakisoihin 2020.

Vaikka olympiapaikka on äärimmäisen haastava saavuttaa kaikissa kamppailu-urheilulajeissa, ei Gustafsson ota ulkopuolelta tulevia paineita harteilleen.

– Minulle riittää se, että olen itselleni ankara. Haluan kuitenkin antaa myös itselleni tilaa hengittää. Urheilijalta odotetaan menestystä. Jos sitä ei tule, kaadetaan lokaa niskaan. Ihmisiä mekin olemme. Minä uskon, että kaikki asiat menee niin kuin on tarkoitettu. Jos olympiapaikkaa ei tule, sitten sitä ei ollut tarkoitettu minulle, päättää Gustafsson.

Lue myös:

Euroopan mestari Elina Gustafssonilta kova ratkaisu – jättää menestyneen valmentajan ja vaihtaa seuraa: "Nyt oli aika lähteä ja muuttaa kuvioita"

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson kamppailee syömishäiriön ja liian treenaamisen kanssa: ”Olen käynyt monta kertaa rotkon pohjalla”

Kommentti: Suomalaisten olympiapaikoista ei pidä olla huolissaan, vaikka Potkonen ja Gustafsson pettyivät MM-nyrkkeilyssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat