Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks

Suomen ampumahiihtäjät majoittuvat omassa rauhassa Östersundin MM-maisemissa: ruokalista syntyi Kaisa Mäkäräisen ja Venla Lehtosen yhteistyönä – "Saamme tehdä itse aamupalat"

Kaisa Mäkäräinen on tärkeä mentori ampumahiihdon MM-kisojen ensikertalaiselle Venla Lehtoselle.

ampumahiihto
Venla Lehtonen
Venla Lehtonen kilpailee Östersundissa uransa ensimmäisissä MM-kisoissa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen ampumahiihtomaajoukkue nauttii Östersundin MM-kisoissa harvinaislaatuisesta rauhasta. Joukkue asuu omassa asunnossa, jossa ravintopuolesta pitää huolen oma kokki.

Kaisa Mäkäräinen on mielissään perinteistä hotellimajoitusta rennommasta asumistavasta. Omaan rauhaan on tarvittaessa helpompi vetäytyä, ja aamupalankin saa syödä yöpaidassa kuin kotona.

– Meillä on tosi ihana talo. Tuntuu, että tämä on tosi paljon parempi vaihtoehto kuin hotelli. Tällaisessa majoituksessa on varmasti suuremmat todennäköisyydet pysyä terveenä kuin hotellissa, Mäkäräinen miettii.

Ensimmäisissä MM-kisoissaan hiihtävä Venla Lehtonen kertoo, että samat Östersundin asunnot ovat tuttuja jo kesän leireiltä. Myös kokki on sama.

– Saamme tehdä itse aamupalat ja kämpillä on tilaa hengata. Paljon mukavampaa näin, se antaa varmasti lisävirtaa kisoihin.

Yhdessä hyvin viihtyvät Mäkäräinen, 36, ja Lehtonen, 23, ovat juonineet Suomen joukkueen ruokalistan. Kaikilla joukkueen jäsenillä oli mahdollisuus esittää ruokatoiveita.

– Minä ja Kaisa taisimme olla ainoat, jotka laittoivat pitkät ja tarkat listat. Pojat olivat siihen, että okei, syödään sitten sitä, mitä te olette toivoneet, Lehtonen nauraa.

Mitä ruokalistalta sitten löytyy? Perinteiseen malliin kana, kala ja runsaat kasvikset ovat listalla korkealla, mutta riisin suhteen ainakin Mäkäräisellä on selvät toiveet.

– Sellaista hyvää riisiä! Ei sellaista irtonaista ja kuivaa, mitä Suomessakin saa joka lounasravintolassa. Thaimaalaista tahmeaa riisiä, se on ykköstoiveena, Mäkäräinen avaa mieltymyksiään.

"Meillä on aina tosi hauskaa"

Venla Lehtoselle arvokisat ovat kaikki ikäluokat huomioiden vasta toiset. Ensiesiintyminen tapahtui heti korkeimmalla mahdollisella tasolla Pyeongchangin olympialaisissa viime keväänä. Imatralta kotoisin oleva Lehtonen siirtyi maastohiihdosta ampumahiihtoon 20-vuotiaana.

– On se aika jännää, etten koskaan ole ollut edes nuorten arvokisoissa. Olen tosi innoissani ensimmäisistä MM-kisoista.

Arvokisoja vuosikaudet kolunnut Mäkäräinen on Lehtoselle tärkeä joukkuekaveri.

– Tosi hyvin tullaan kyllä toimeen. Meillä on aina tosi hauskaa. Kaisa katsoo vähän perään, ja kyllä itse katson paljon mallia siitä, miten Kaisa hoitaa asioita. Se on ollut minulle tärkeää, Lehtonen miettii.

Mäkäräinen sanoi Östersundin kisojen alla arvoituksellisesti, että MM-kisat ovat uran joko viimeiset tai toiseksi viimeiset. Jos asia olisi Lehtosesta kiinni, Mäkäräisen ura jatkuisi vielä pitkään.

– Olen sanonut Kaisalle, että kyllä hänen ensi vuoden Anterselvan kisoihin ainakin pitää jatkaa, se on niin kiva paikka. Pidetään isot juhlat. Viime kaudella sanoin, että tulen hakemaan sinut ovelta lenkille, jos et muuten suostu. Se vaan naureskelee aina!

Sekä Mäkäräinen että Lehtonen ovat mukana kisat avaavassa sekaviestissä torstaina. Kello 17.15 alkavaa kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Vaaratilanne ampumahiihdon MM-kisoissa: Kilpailija ampui toimitsijoiden säätäessä maalitauluja

Suomen sekaviestijoukkue ampumahiihdon MM-kisojen avauspäivälle valittiin – Kaisa Mäkäräinen ampaisee toiselle osuudelle

Päävalmentaja Kähkönen harmittelee Mari Ederin poisjääntiä, mutta luottaa joukkueeseen: "Mitalin pitää olla tavoitteena Kaisalla niin kuin muillakin"

Kaisa Mäkäräinen valmistautui "viimeisiin tai toiseksi viimeisiin" MM-kisoihinsa rennosti yöpaidassa: tulostavoitteet pysyvät salaisuutena – "Tämä on ollut hasardi kausi"

Milloin Mäkäräinen lähtee mitalitaistoon? Katso tästä Ylen tarjoamat lähetysajat ampumahiihdon MM-kisoissa

Ranskalaistähti Fourcade toivoo dopingin käyttäjille unettomia öitä: otti voimakkaasti kantaa Seefeldin skandaaliin – "Jotkut ampumahiihtäjätkin saattavat liittyä asiaan"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat