Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – välierät
  • Aviopari katoaa
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kommentti: Sebastian Aho kuuluu NHL:n kolmen arvokkaimman pelaajan joukkoon – jos palkinto jaettaisiin niin kuin pitää

Sebastian Aho on joukkueelleen täysin korvaamaton pelaaja, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Sebastian Aho
Maddie Meyer / Getty Images

VANCOUVER. Yksi varma kevään merkki NHL-maailmassa on kiihtyvä keskustelu ja spekulaatio palkintojen ympärillä.

Kiivain keskustelu on viime vuosina käyty Hart-palkinnosta. Vaikka palkinto pitäisi jakaa joukkueen arvokkaimmalle pelaajalle, on siitä tullut enemmänkin jonkinlainen parhaan pelaajan palkinto.

Hart Trophy on arvostettu ja tänä kesänä suomalaisittainkin erittäin mielenkiintoinen palkinto. Ja nythän pitää muistaa, ettei kukaan suomalaispelaaja ole koskaan voittanut liigan arvokkaimman pelaajan palkintoa. Lähimpänä on käynyt Calgaryn Miikka Kiprusoff, joka oli ehdolla palkintoon kesällä 2006. Kiprusoff sijoittui kisassa lopulta kolmanneksi Joe Thorntonin ja Jaromir Jagrin jälkeen.

Harvoin, jos koskaan, on kuitenkaan suomalaispelaaja ollut yhtä lähellä Hart-palkintoa kuin Carolinan Sebastian Aho tällä kaudella. Tai näin ainakin pitäisi olla.

Carolina noussut yllättäen Ahon johdolla pudotuspelitaistoon

Se, että Carolina Hurricanes on torstaiaamuna ainoastaan kuuden pisteen päässä Metropolien divisioonan kärkisijasta, on jättipaukku. Harva uskoi menneen kesän omistaja- ja johtoporrassekoilujen jälkeen Hurricanesin taistelevan tosissaan pudotuspelipaikoista – ja siltä se pitkään näyttikin.

Vuoden alusta peli on kuitenkin ollut vakuuttavaa. Carolina on ollut NHL:n toiseksi paras joukkue vuonna 2019, vain yhden pisteen Bostonin perässä.

Ja vaikka jääkiekko on viime kädessä joukkuepeli, yksi pelaaja nousee Carolinan tapauksessa ylitse muiden: Sebastian Aho. Joukkueen suomalaissentteri on viimeistään tällä kaudella nostanut itsensä maailman kovimman jääkiekkoliigan kovimpaan supertähtikategoriaan.

Sebastian Aho
Sebastian Aho Gregg Forwerck/NHLI via Getty Images

Tilastot todistavat Ahon monipuolisuutta

Hart Trophy nousee mukaan keskusteluun, kun ymmärretään, ettei Carolina olisi lähelläkään sen nykytilaa ilman Sebastian Ahon huimaa kokonaisvaltaista panosta.

On viime kädessä ihan sama, puhutaanko Ahon tapauksessa luistelusta, pelin luvusta, pelin tekemisestä, maalinteosta, kiekollisesta pelaamisesta tai kiekottomasta pelaamisesta. Aho on kaikissa kategorioissa joukkueensa ylivoimaisesti paras pelaaja.

Ahon monipuolisuus hakee NHL-tasollakin vertaistaan

Aho on NHL:n pistepörssissä sijalla viisitoista ja tasaviisikoin isketyissä pisteissäkin sijalla 20. Eikä tässä vielä kaikki. Aho on iskenyt taululle neljä alivoimaosumaa, viisi alivoimapistettä, seitsemän voittomaalia sekä kolme jatkoaikaosumaa.

On siis ihan sama, miten pelataan, suomalaiselle käy kaikki – tulosta syntyy ja joukkue voittaa. Sekä jatkoaikaosumissa että voittomaaleissa Aho sijoittuu NHL:ssä jaetulle kolmannelle sijalle.

Jos katsotaan alivoimamaaleja, pisteitä, voittomaaleja ja jatkoaikaosumia (4–5–7–3), vastaavanlaiseen ei yllä kukaan toinen NHL:n eliittipelaaja. Tämän lisäksi Aho on kiekonriistotilastossa yhdeksäs, muista Hart-ehdokkaista edellään vain Edmontonin Connor McDavid. Ahon monipuolisuus hakee NHL-tasollakin vertaistaan.

Ahon valinta MVP-kisaan olisi silti yllätys

Voisiko siis Aho olla ehdokas NHL-kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi? Voisi. Ahon pitäisi olla. Ei kannata kuitenkaan pidättää hengitystä ehdokaslistaa odotellessaan. Chicagon Patrick Kane, Edmontonin McDavid ja jopa Tampa Bayn Nikita Kutsherov ajanevat Ahon edelle.

On lähes varmaa, että edessä on iän ikuinen keskustelu siitä, pitäisikö esimerkiksi Kutsherovin olla ehdolla palkintoon – onhan Tampassa muitakin tähtipelaajia. Tampa ei ajautuisi välittömään kadotukseen Kutsherovin loukkaantumisen myötä, mutta Carolina ei pääsisi mihinkään ilman Ahoa.

Jos Teuvo Teräväinen otetaan Ahon lisäksi pois luvuista, Carolinan parhaat pistemiehet ovat 37-vuotias Justin Williams sekä kankeakätinen voimahyökkääjä Micheal Ferland.

Sebastian Aho
Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat olleet tällä kaudella Carolina Hurricanesin hyökkäyksen perusta.Andre Ringuette/NHLI via Getty Images

Valintakriteerit eivät ole selvät kaikille?

Lisäksi maantiede tulee näyttelemään omaa rooliaan näytelmässä.

Aho on saanut jatkuvasti suurempaa huomiota osakseen, mutta tosiasia on, että sentteri pelaa Raleighissa – kaukana valtamedian näköpiiristä. Toronto, Montreal, New York, Chicago ja niin edelleen, Carolina on edelleen pahasti marginaalissa verrattuna suurimpiin kiekkomarkkinoihin, ja se näkyy aina myös palkintojenjaossa.

Jos Hart Trophy-ehdokkaat arvioitaisiin puhtaasti sen mukaan, miten tärkeä pelaaja on joukkueelleen, Aho olisi pomminvarmasti ehdolla. NHL:n arvokkaimman pelaajan kriteereissä liikutaan kuitenkin edelleen vahvasti harmaalla alueella.

Tuntuu, etteivät perusteet ole äänestävälle kiekkotoimittajoukolle riittävän yksiselkoiset, ja tämä todennäköisesti pullauttaa Ahon ulos kisasta. Se ei kuitenkaan poista suomalaishyökkääjän fantastisen kauden merkitystä Carolina Hurricanesille.

Lue myös:

Aleksandr Ovetshkin historiallisessa vireessä – edes Wayne Gretzky tai Mike Bossy eivät ole pystyneet vastaavaan

Tulikuuma Sebastian Aho nousi Patrik Laineen ja Mikko Rantasen rinnalle – tuuletti kahta maalia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat