Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

ARD: Johannes Dürr puhuu yhteistyöstään dopinglääkärin kanssa ja kahdesta persoonastaan – "On kilpailuhenkinen Johannes ja rehellinen Johannes"

Seefeldin dopingratsioiden jälkeen pidätetty ja myöhemmin vapautettu Johannes Dürr kertoo, että yhteistyö dopinglääkäri Mark Schmidtin kanssa alkoi uudelleen kesällä 2018.

doping
Johannes Dürr
Johannes Dürr.AOP

Tammikuussa ARD:n tv-dokumentissa dopingpaljastuksia tehnyt ja myös itse veridopingin käytön myöntänyt itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr on antanut saksalaiselle ARD:lle kattavan haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoo yhteistyöstään dopinglääkäri Mark Schmidtin kanssa.

Dürrin dokumentissa antamat paljastukset olivat suuressa roolissa Seefeldin MM-kisojen yhteydessä tehdyssä dopingratsiassa. Sen jälkeen myös hän joutui pidätetyksi, mutta pääsi vapaaksi tunnustettuaan dopingin käytön.

Pidätys ja kaiken paljastuminen oli Dürrin mukaan suuri helpotus. Hän kertoo dopingin käytön ja sen piilottelun muodostaneen hänelle kaksi erilaista persoonaa.

– Oli kilpailuhenkinen urheilija-Johannes, joka piti dopingia pakollisena osana huipulle pääsyä. Sitten rehellinen Johannes, joka sanoi selkeästi, että se on aivan humpuukia, eikä siihen pitäisi ryhtyä, Dürr sanoo.

Seefeldissä veridopingin käytön myöntäneet itävaltalaishiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldauf ovat kertoneet, että Dürr olisi ollut heidän yhteyshenkilönsä dopingasioissa.

Dürr kiistää antaneensa dopingskandaalin keskipisteessä olevan lääkäri Mark Schmidtin yhteystietoja kenellekään, mutta myöntää kuitenkin tienneensä, että Hauke käytti dopingia.

– En muista tilannetta, jossa Mark Schmidtin nimi olisi tullut esiin keskustelussamme, Dürr sanoo ARD:lle.

Dürr tankkasi verta useita kertoja

Johannes Dürr jäi vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa kiinni epo-hormonin käytöstä. Hän kärsi kahden vuoden kilpailukiellon ja aikoi sen jälkeen jatkaa uraansa puhtaana.

Dürr kertoo ARD:lle, että vuoden 2015 jälkeen hän ei ollut Schmidtin kanssa tekemisissä pitkään aikaan. Schmidt soitti kuitenkin kesällä 2018 ja tarjosi apuaan. Schmidt kertoi puhelimitse, ettei hän voi tukea Dürria rahallisesti, mutta voi tarjota hänelle palvelujaan.

Schmidtin yhteydenotto tuli pian sen jälkeen, kun Dürr oli alkanut kerätä rahoitusta palatakseen arvokisatasolle Seefeldin MM-kilpailuissa. Dürr kertoo keränneensä rahaa yhteensä noin 39 000 euroa.

Dürrin mukaan hän ja Schmidt tapasivat elokuussa 2018 hotellissa Irschenbergissä, jossa verensiirto tehtiin ensimmäisen kerran.

Lokakuussa Dürr tapasi Schmidtin kollegan leirillä Ramsaussa. Dürr kertoo, että verta siirrettiin sisään ja ulos myös kilpailukauden aikana. Schmidt ei ottanut Dürrilta maksua toimenpiteistä.

Kaiken jälkeen Dürr kuvailee lääkäriä ulospäinsuuntautuneeksi ja rennoksi mieheksi.

– Hän oli niin avoin ja luotettava, että minusta ei ikinä tuntunut, että hän haluaa minun tekevän jotain pahaa, Dürr kertoo ARD:lle.

Dürrin kausi ei kuitenkaan mennyt toivotunlaisesti, eikä hän saavuttanut paikkaa Itävallan joukkueessa. Hän lopetti kilpauransa hieman ennen Seefeldin MM-kisoja.

– En tiedä auttoiko se, tulokseni olivat joka tapauksessa aika huonoja. Ei sillä ole väliä. Pointti on se, että käytin veridopingia.

Lue myös:

NRK: Doping-lääkäri kiersi hiihdon maailmancupissa – asunnolla rampanneet vieraat saivat lillehammerilaisen vuokraemännän tekemään ilmoituksen antidoping-järjestölle

Johannes Dürr vapautettiin – myöntää käyttäneensä veridopingia vielä hiljattain, mutta kiistää toimineensa muiden urheilijoiden yhteyshenkilönä

Seefeldin dopingratsiassa kiinniotettu Poltoranin väittää kazakstanilaismedialle olevansa puhdas, vaikka myönsi Itävallan poliisille veridopingin käytön

Kari-Pekka Kyrö: Seefeldin dopingratsiat olivat mahtipontista teatteria, jossa kiinni saatiin pikkutekijät – ”Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat"

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat