1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Iivo Niskanen teki radikaalin ratkaisun, jotta yltäisi samaan kuin Harri Kirvesniemi legendaarisessa kilpailussa: "Yksittäisistä maailmancupeista kovin"

Holmenkollenin miesten 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailu on ohjelmassa lauantaina aamulla.

Iivo Niskanen Holmenkollenin 50 kilometrillä vuonna 2017. Silloin Martin Johnsrud Sundby oli voittotaistelussa parempi. Kuva: Terje Bendiksby / AOP

Prioriteetit olivat Iivo Niskaselle selvät. Holmenkollenin maailmancupin legendaarinen 50 kilometrin kilpailu ajoi MM-startin edelle. Niskanen jätti Seefeldin MM-kisojen päätösmatkan 50 kilometriä vapaalla hiihtotavalla väliin, jotta olisi huippuiskussa tänä viikonloppuna Holmenkollenilla.

Holmenkollenilla hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla, joka sopii Niskaselle vapaata hiihtotapaa paremmin. Hän voitti vastaavalla matkalla olympiakultaa viime vuonna Pyeongchangissa.

Holmenkollen ajoi MM-kisojen edelle myös kilpailun legendaarisuuden vuoksi.

– Onhan tämä yksittäisistä maailmancupeista kovin. Monestako cup-kilpailusta edes pidetään sellaista voittajien listaa, Niskanen kysyi.

Miehet kilpailevat Holmenkollenin maailmancupissa Norjassa lauantaina aamulla. 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisa on ohjelmassa Suomen aikaa kello 11.

Niskasen tavoitteena on päättää suomalaisten pitkä kuiva kausi Holmenkollenilla. Edellinen 50 kilometrin suomalaisvoittaja oli Harri Kirvesniemi vuonna 2000.

– Siitä on aikaa. Katsotaan, meneekö siihen 19 vai 20 vuotta, Niskanen kuittasi perjantaina Holmenkollenilla.

"Sellaista normaalia flegmaattisuutta"

Iivo Niskanen, 27, urakoi Seefeldin MM-kisoissa 15 kilometriä, yhdistelmäkilpailun, parisprintin ja miesten viestin. Kotiintuomisina oli MM-pronssimitali 15 kilometriltä.

Niskanen ehti käydä kotona MM-kisojen ja Holmenkollenin maailmancupin välissä.

– Olen ottanut rennosti ja tehnyt vähän kevyttä lenkkiä. Jonkinlaista stressin laukeamista on tapahtunut. MM-kisojen jälkeen on ollut sellaista normaalia flegmaattisuutta ja vireen kokoamista uudelleen, mutta sellaista se aina on, Niskanen sanoi.

Suomalaistähti on saavuttanut urallaan paljon. Hän on maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja. Holmenkollenilla hän parhaimmillaan ollut toinen vuonna 2017.

Niskanen uskoo olevansa tälläkin kertaa voittotaistelussa, vaikka väsy alkaa jo painaa tässä vaiheessa kautta.

– 50 kilometriin menee sellainen aika, että jos ei ihan virkeimmillään ole alussa, niin kyllä siinä lopussa ehtii. Ladut näyttää aika jäisiltä, joten kilpailusta tulee varmasti aika vauhdikas.

Miesten 50 kilometrin yhteislähtökisa on ohjelmassa lauantaina Suomen aikaa kello 11. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 10.55 alkaen.

Iivo Niskanen LEHTIKUVA
Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei pitänyt yhtään missään vaiheessa"

Lue myös:

Hiihtopomo toivoo järkeä alkoholinkäyttöön – Holmenkollenin maailmancup on norjalaisille isänmaallinen kansanjuhla, joka riistäytyi vuosi sitten käsistä

Iivo Niskanen teki tiukan valinnan, ei lähde päätösmatkalle

Iivo Niskasen pronssi, dramaattisia kaatumisia, suomalaisriitelyä ja massiivinen dopingskandaali – näistä Seefeldin MM-kisat muistetaan

Seefeldin MM-laduilla säväyttänyt Frida Karlsson jättää Holmenkollenin maailmancupin väliin – menee sen sijaan maansa nuorten mestaruuskisoihin