Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Helsingissä tehtiin pitkään työtä naisten jääkiekon hyväksi, mutta IFK:n logo toi kaivattua rahaa ja pelaajia: "Tilanne on harvinainen Suomessa"

HIFK nousee ensi kaudeksi Naisten Liigaan. Vaikka kausi oli seuran naisjoukkueelle ensimmäinen, Helsingissä on tehty vuosia töitä liigapaikan saavuttamiseksi.

jääkiekko
Saara Niemi, HIFK
HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi on tällä kaudella hypännyt myös kaukalon puolelle. Liigakarsinnoissa Niemi teki HIFK:n 10–1-voitossa peräti viisi maalia.Riku Laukkanen

Helsingissä on syytä hymyyn. Ensi kaudella pääkaupungissa pelataan nimittäin Naisten Liigaa, kun Naisten Mestiksessä pelannut HIFK varmisti nousunsa pääsarjaan.

HIFK:n kausi Mestiksessä oli mykistävä. 32 ottelusta joukkue hävisi vain kolme. Ensimmäisen lokakuussa EKS:ää vastaan. Seuraavat kaksi puolestaan liigakarsinnoissa maaliskuussa Naisten Liigassa pelanneita KJT Haukkoja ja Lukkoa vastaan.

Vaikka tämä kausi oli HIFK:n naisjoukkueelle vasta ensimmäinen, on pohjaa tätä hetkeä varten rakennettu jo kauan. HIFK:n joukkueen juuret ovat helsinkiläisseuran yhteistyöseura Red Wingsissä, joka pelasi Naisten Mestiksessä useamman vuoden. Tällä kaudella Red Wingsin naisjoukkue ei ole enää pelannut Mestiksessä.

HIFK:n tämän kauden joukkueesta 15 pelaajaa tuli juuri Red Wingsistä, joka pelasi vielä viime kaudella Mestistä. Myös HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi on ollut viime kautta lukuun ottamatta Red Wingsin toiminnassa mukana.

– Kun aloitimme IFK:n logon alla, resurssit kasvoivat ja saimme sellaisia pelaajia mukaan, jotka eivät olisi varmasti muuten lähteneet Mestis-tasolle. He ovat Liiga-tason pelaajia. Tämän projektin avulla saimme sellaisia tärkeitä pelaajia mukaan, Niemi kertoo Yle Urheilulle.

Jukka Valtanen, HIFK:n toimitusjohtaja
Jukka Valtanen hehkuttaa, että HIFK:n naisten joukkueessa on tehty hyvää työtä. Yhteistyökumppanit, fanit ja HIFK:n organisaatio on Valtasen mukaan ottanut naisten joukkueen hyvin vastaan. Palaute on ollut vain positiivista.Jarno Kuusinen/AOP

HIFK-Hockeyn toimitusjohtajan Jukka Valtasen mukaan Helsingin tyttö- ja naiskiekossa oli pitkään musta aukko.

– Meillä on velvollisuus kehittää tyttö- ja naiskiekkoakin. Jos isot seurat eivät lähde mukaan naiskiekkoon, kuka sitä sitten kehittää.

HIFK-Hockey auttoi sponsoreiden hankinnassa

Iso osa HIFK:n nousun onnistumista oli se, ettei joukkueeseen kelpuutettu pelaajia jäähdyttelemään, vaan pelaajien täytyi olla sitoutuneita joukkueeseen ja itsensä kehittämiseen.

HIFK sai kerättyä naisjoukkueelle laajan joukon pelaajia. Tämä loi joukkueeseen kilpailutilannetta pelipaikoista, mikä puolestaan motivoi pelaajia. Tiukoissa paikoissa ratkaisijoita nousi esiin useita.

– Joukkueessa on tosi paljon potentiaalia. Keski-ikä meillä on 20 vuotta. Tuossa iässä kehitytään paljon, ja pelaajat ovat olleet tosi vastaanottavaisia. Erityisesti fysiikassa olemme menneet eteenpäin, Niemi taustoittaa.

Olemme saaneet keskittyä vain urheilupuoleen. Se on iso asia pelaajille. Tämä tilanne on harvinainen Suomessa.

Saara Niemi

Toisaalta joukkueen taloudellinen puoli on ollut kunnossa, eikä pelaajien ole tarvinnut maksaa kaudesta senttiäkään. HIFK-Hockey ojensi kätensä naisten joukkueen suuntaan. Yhtiö hankki yhdessä naisten joukkueen kanssa sponsoreita, auttoi markkinoinnissa ja järjesti yhteisiä tapahtumia miesten ja naisten joukkueille. HIFK:n naisjoukkue on saanut Hockeyn suunnasta myös varusteita ja mailoja.

– Olemme saaneet keskittyä vain urheilupuoleen. Se on iso asia pelaajille. Tämä tilanne on harvinainen Suomessa, Niemi sanoo.

Pelaajapolkua kehitetään vahvemmaksi ensi kaudellakin

HIFK perusti tytöille Gimmat skulaa -kiekkokoulun neljä vuotta sitten.

Tällä hetkellä HIFK:lla on kiekkokoulun lisäksi neljä tyttökiekkojoukkuetta. Omaa sarjaansa pelaavat F-, E- ja D-juniorit. B- ja C-ikäiset nuoret naiset puolestaan pelaavat samassa joukkueessa.

Ensi kaudella HIFK:n väreissä pääsee liiganousun ansiosta pelaamaan myös naisten pääsarjassa.

Niemi kertoo, että ensi kauden joukkueen runko tulee tämän kauden joukkueesta, mutta uusia pelaajia tulee reilun kentällisen verran. Suurin syy tälle on se, että HIFK pelasi tämän kauden hyvin nuorella joukkueella. Kokemusta tarvitaan, kun joukkue alkaa pelata sarjaporrasta korkeammalla.

Tällä kaudella Naisten Liigassa pelannut Keravan KJT Haukat joutui hakemaan pelaajia ulkomailta, sillä pääkaupunkiseudulla naiskiekkoilijoita houkuttelevat myös Blues ja HIFK.

Blues naiset pääkuva
Bluesin naiset pelaavat tällä kaudella Naisten Liigan finaaleissa. Annina Rajahuhta on ollut joukkueensa tehokkaimpia pelaajia.Lehtikuva

Niemi vakuuttaa, että vaikka HIFK pääsee ensi kaudella pelaamaan Bluesia vastaan pääkaupunkiseudun paikallisotteluita, eivät joukkueet käy houkuttelemassa toistensa pelaajia. Sen sijaan HIFK on jo nyt tiedustellut pelaajia muun muassa ulkomailta.

– Derbyistä tulee hyvää kilpailua tälle alueelle. Ne pelit kehittävät varmasti molempia joukkueita.

Vaikka HIFK:n joukkueeseen tulee vaihtuvuutta, ei se silti jätä nykyisiä pelaajiaan tyhjän päälle, vaan ensi kaudella HIFK:n naisille perustetaan myös akatemiajoukkue, joka aloittaa kautensa karsimalla paikasta Naisten Mestikseen.

Liigaan ei mennä nöyristelemään

Vaikka ensi kauden joukkueen rakentaminen alkaa vasta tuokion kuluttua, uskaltaa Niemi jo sanoa, että HIFK:lla on jo ensi kaudella mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan Naisten Liigassa. Ja sitä joka kausi menestystä tavoittelevassa organisaatiossa lähdetään varmasti myös hakemaan.

Tavoite on kova, ja sitä varten varsinkin urheilupuolta HIFK:ssa pitää saada entisestään eteenpäin.

– Tässä on se hienoa, että IFK tukee meitä ja ymmärtää sen, että tämä ei ole pikajuoksu, vaan maraton. Pelaajakehitys vie oman aikansa, eikä pikavoittoja ole.

Fanny Jalonen ja Saara Niemi, HIFK
Fanny Jalonen ja Saara Niemi olivat tällä kaudella nuoren HIFK:n kokeneita pelaajia. Riku Laukkanen

Niemi piti kuuden joukkueen Naisten Mestistä jo hyvätasoisena sarjana. Tulevalla kaudella ottelut kovenevat entisestään, kun liigan kestomenestyjät Blues, Ilves ja Kärpät marssittavat tulokasta vastaan maajoukkuetähtensä.

– Pystymme varmasti haastamaan heitä jo ensi kaudella, mutta voi olla, että viidestä pelistä voitamme yhden. Uskon, että esimerkiksi Kuortanetta, HPK:ta, Sportia ja TPS:ää vastaan pystymme kilpailemaan ihan tasapäisesti.

Lue myös:

Veera Laiho pelaa Australiassa jääkiekkoa kopio-Jokereita vastaan ja hoitaa suomalaisia vanhuksia – ”Minulla ei ole varmaan ikinä ollut näin montaa jäävuoroa ja peliä tarjolla Suomessa”

Kärppä-kippari Isa Rahunen olisi lapsena vain luistellut, kun kiekko ei tahtonut pysyä matkassa – nyt hän on valmentajien luottopuolustaja

Naiskiekon arvostus on kasvanut, mutta ihannetilanteeseen on Suomessa vielä pitkä matka – kehitys vaatii hurmosta ja SM-liigaseurojen apua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat