1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Vuoristoratamaista kautta kisannut kahden MM-pronssin Laura Dahlmeier myönsi olevansa väsynyt: "Taitaa olla parasta mennä heti nukkumaan"

Saksalaisen ampumahiihtäjän kausi on ollut ylä- ja alamäkiä, ja kahden MM-startin jälkeen väsymys vaivaa jälleen.

Laura Dahlmeier on tehnyt vakuuttavaa työtä Östersundissa silloin, kun on startannut kisaan. Kuva: Getty Images

Juupas, eipäs, juupas, eipäs. Tähän tahtiin on edennyt ampumahiihtäjä Laura Dahlmeierin kausi. Yli puoli vuotta jatkuneen tarpomisen jälkeen Östersundin MM-kisojen ensimmäisellä viikolla Dahlmeier on jo napannut kaksi henkilökohtaista pronssimitalia. Lisääkin voi hyvin olla tulossa.

– Olen todella onnellinen molemmista mitaleista. Kisa oli raskas ja tunnen oloni nyt todella väsyneeksi. Taitaa olla parasta mennä heti nukkumaan, Dahlmeier naureskeli uupuneena MM-pronssimitalin tuoneen sunnuntain takaa-ajokisan jälkeen Yle Urheilulle.

Mitaleista huolimatta väsymys on huolestuttava merkki.

Harjoituskaudella Dahlmeieria kiusasivat lukemattomat ongelmat. Kesällä harjoittelua vaikeutti pyöräilyonnettomuus, jossa saksalainen loukkasi jalkansa. Pian vaivasi tulehdus, joka puhkesi rutiininomaisen viisaudenhampaan poiston jälkeen. Lokakuussa Saksan hiihtoliitto paljasti, että maan tähtiurheilijan terveyshuolet olivat jatkuneet jo neljä kuukautta.

Vakuuttava, kun on ollut mukana

Pyeongchangin kaksinkertainen olympiavoittaja ei tyytynyt kohtaloonsa, ja yritti kaikkensa, jotta voisi kilpailla. Se näkyi myös maailmancupissa.

Ampumahiihdon maailmancupin alkaessa Slovenian Pokljukassa marraskuun lopulla Dahlmeierin nimeä ei osallistujalistalla näkynyt. Reilua viikkoa myöhemmin Itävallan Hochfilzenissä saksalainen piti edelleen taukoa. Media julisti naisen palaavan maailmancupiin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Toisin kävi. Dahlmeier kilpaili maailmancupissa Tshekin Nove Mestossa joulukuun puolivälissä. Muutamaa päivää aiemmin hän etsi kisakuntoaan IBU Cupissa Italian Ridnaunissa.

Sitten levättiin taas. Saksan kahdesta osakilpailusta ensimmäiseen, Oberhofiin, Dahlmeier ei osallistunut. Tammikuun puolivälissä Ruhpoldingissa hän oli mukana, ja kilpailikin sen jälkeen kaikki osakilpailut MM-kisoja edeltänyttä Yhdysvaltain osakilpailua lukuun ottamatta.

– Kausi on ollut yhtä ylä- ja alamäkeä. Mutta olen todella iloinen tästä, 25-vuotias saksalainen summasi MM-kisamitalejaan.

Starttaamissaan kahdessatoissa maailmancupin kisassa Dahlmeier on esiintynyt hyvinkin kelvollisesti.

Ruhpoldingin yhteislähtökilpailun kolmattakymmenettä sijaa lukuun ottamatta hän on osallistuessaan ollut aina vähintään kymmenen parhaan joukossa. Palkintokorokkeella hän on ollut seitsemästi.

MM-kisat alkoivat maailmancupin tapaan

MM-kisoihin Östersundiin saksalaisen arveltiin lähtevän hyvävoimaisena, mutta haasteita tuli heti kisojen avauspäivänä. Hän joutui jättämään sekaviestin väliin. Syy oli orastava flunssa.

Arvokisataival jatkui siis maailmancupin tapaan, epävarmasti.

Juuri siksi saksalaisen lausunnot väsymyksestä voivat jälleen ennakoida huolia. Kun Dahlmeierilta kysyttiin Ylen haastattelussa, jaksaako hän kilpailla kaikissa starteissa myös MM-kisojen toisella viikolla, hän empi.

– Tällä hetkellä en osaa sanoa. En usko, että kaikissa, mutta suurimmassa osassa kuitenkin. Juttelen asiasta vielä valmentajien kanssa sunnuntai-iltana, Dahlmeier vastasi diplomaattisesti.

Ampumahiihdon MM-kisoissa naiset kilpailevat vielä normaalimatkalla, pariviestissä, viestissä ja yhteislähdössä.

Lue myös:

Takaa-ajokisan jälkeen Kaisa Mäkäräisestä paistoi lannistuminen: "Tiesin, että nyt tulee vaikea kisa"

Suomen ampumavalmentaja kertoi, miksi Kaisa Mäkäräisen takaa-ajosta tuli katastrofi: "Kaisa ei varmaan huomannut tuulen kääntymistä"

MM-kullassa kiinni ollut ruotsalaisyllättäjä suli täysin viimeisellä ampumapaikalla – katso dramaattinen video loppuhetkien tapahtumista: "Päässäni oli miljoona ajatusta"

Johannes Thingnes Bön unelma seitsemästä maailmanmestaruudesta mureni – MM-kulta meni todelliseen yllätysosoitteeseen

Syntymäpäiväsankari Venla Lehtonen kilpaili J. L. Runebergin sanat mielessään, vaikka liipasinsormi jäätyikin tunnottomaksi: "Ajattelin jo itsekin, että olen ollut tässä ikuisuuden"

Seitsemän hutia! Kaisa Mäkäräisen murheellinen saldo ampumapenkalla murskasi mitalihaaveet – Saksan Herrmann uransa ensimmäiseen MM-kultaan

Saksan ampumahiihtotähti ei ole vieläkään valmis kilpailuihin – avaa maailmancup-kautensa vasta ensi vuonna

Saksan ampumahiihtotähti avaa maailmancup-kautensa odotettua aiemmin – mukana viikonloppuna Nove Mestossa

Mäkäräisen kova haastaja jättää Oberhofin maailmancupin väliin: ”Joskus vähemmän on enemmän”