Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Dopingin myöntäneet hiihtäjät kertoivat virheestään Itävallan televisiossa – MM-kotikisoissa menestyminen houkutteli liikaa: "Näin, että ainoa ratkaisu on lisätä dopingin käyttöä"

Max Hauke ja Dominik Baldauf esiintyivät katuvana televisiossa sunnuntaina.

doping
Baldauf Hauke Seefeld
Dominik Baldauf ja Max Hauke Seefeldin MM-kisoissa.AOP

Seefeldin MM-kisojen poliisiratsioiden yhteydessä dopingin käytön myöntäneet itävaltalaishiihtäjä Max Hauke ja Dominik Baldauf vierailivat sunnuntaina Itävallan yleisradioyhtiön ORF:n tv-lähetyksessä (siirryt toiseen palveluun). Hauke ja Baldauf sanoivat dopingin käytön olleen virhe.

Hauke ja Baldauf kertoivat ORF:lle syitä, miksi he päättivät alkaa käyttää dopingia. Menestys Seefeldin MM-kotikisoissa vaikutti olevan kaksikon vahvin motiivi.

– Koko elämäni keskittyi MM-kotikisoihin. Halusin näyttää, että pystyyn samaan kuin muutkin, Hauke sanoi.

Hauke, 26, kertoi huomanneensa muutama vuosi sitten putoavansa muiden lahjakkaiden hiihtäjien kyydistä. Muut kehittyivät yksinkertaisesti nopeammin kuin lahjakkaana pidetty Hauke.

– Näin, että ainoa ratkaisu on lisätä dopingin käyttöä.

Myös Baldaufille, 26, MM-kisat olivat uran kohokohta, jossa hän haaveili saavuttavansa lapsuuden unelman hiihtomenestyksestä.

Baldauf kertoi suhtautumisensa dopingiin muuttuneen vuonna 2014, kun itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr jäi kiinni epon käytöstä. Baldaufin mukaan hänen "maalimansa romahti", kun Dürr kärähti dopingista.

– Kysyin itseltäni, onko tämä välttämätöntä ammattilaisurheilussa. Pari vuotta myöhemmin tein päätöksen.

Johannes Dürr
Johannes DürrAOP

Hauke ja Baldauf ovat aikaisemmin kertoneet vuonna 2016 alkaneesta yhteistyöstä Dürrin kanssa. Kaksikon mukaan Dürr oli heidän yhteyshenkilönsä kiellettyihin aineisiin.

– Olimme Dürrin kanssa molemmat töissä tullissa Wienissä. Kävimme joskus yhdessä harjoittelemassa ja puhuimme luonnollisesti myös maastohiihdosta ja siitä, että minun ja Maxin kehitys oli hidastunut. Dürr sanoi, että ilman dopingia on mahdoton päästä huipulle, Baldauf kertoi Kronen Zeitung -lehdelle.

Kronen Zeitungin mukaan Hauken ja Baldaufin veritankkaus alkoi kesällä 2018 Dürrin tunteman lääkärin avulla.

Lue myös:

Seefeldin dopingratsiassa pidätetyt hiihtäjät itävaltalaislehdelle: paljastuksia tehnyt Johannes Dürr ohjasi kiellettyjen aineiden käyttäjiksi

NRK: Doping-lääkäri kiersi hiihdon maailmancupissa – asunnolla rampanneet vieraat saivat lillehammerilaisen vuokraemännän tekemään ilmoituksen antidoping-järjestölle

Seefeldin MM-hiihtojen dopingvyyhti kasvaa: Kolmas virolaishiihtäjä myönsi veridopingin käytön

Kari-Pekka Kyrö: Seefeldin dopingratsiat olivat mahtipontista teatteria, jossa kiinni saatiin pikkutekijät – ”Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat"

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat