VPS ei ryhdy toimenpiteisiin pelaajien rasistiseksi kokeman tullin toiminnan takia – asiaa puitiin joukkueen kesken vielä maanantain harjoituksissa

VPS:n tummaihoiset pelaajat joutuivat lauantaina ilman selitystä tulliviranomaisten tarkastukseen Vaasan satamassa. Tilanne hämmensi koko pelimatkalta palaavaa joukkuetta.

jalkapallo
Vaasan palloseura harjoittelemassa.
Merja Siirilä / Yle

Jalkapallon Veikkausliiga-joukkue Vaasan Palloseura ei vie eteenpäin viikonloppuna kuohuttanutta Suomen tullin henkilöstön toimintaa.

VPS:n joukkue saapui Uumajan pelireissulta Vaasaan lauantai-iltana. Kun pelaajat astuivat maihin, tulliviranomaiset pyysivät joukkueen kuutta pelaajaa siirtymään syrjään. Kaikki pelaajat olivat tummaihoisia. Joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall twiittasi asiasta heti Vaasaan saapumisen jälkeen.

Joukkueessa pysäytykset herättivät ihmetystä ja järkytystä. Kuuden pysäytetyn pelaajan joukossa oli kolme Suomen kansalaista. VPS:n kasvatti Momodou Sarr ei ole aikaisemmin kokenut vastaavaa.

– Aluksi en ajatellut siitä (pysäytyksestä) mitenkään, mutta kun olin menossa nukkumaan ja aloin miettimään tapahtunutta, niin kyllä se aika pahalta tuntui. Meille ei kerrottu sitä syytä, että miksi juuri meidät otettiin siihen sivuun, Sarr toteaa.

Tulli on jälkikäteen kertonut, että kysymyksessä olivat kohdehenkilön etsintään perustuvat pysäytykset. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä arvioi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että tapauksessa nousee epäilys etnisestä profiloinnista, joka on ulkomaalaislain mukaan kiellettyä.

Pelikentällä Sarr ei ole saanut osakseen katsomosta rasistista huutelua. Nyt hänestä kuitenkin tuntui, että pysäytyksen syynä oli hänen ihonvärinsä.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun oletettiin pelkän ihonvärin vuoksi, että en ole suomalainen ja otetaan tulliin tarkastukseen. Se tuntui pahalta.

Vaasan palloseura harjoittelemassa
Merja Siirilä

Joukkueessa monen kansalaisuuden edustajia

Päävalmentaja Petri Vuorinen kävi ennen maanantain harjoituksia tilannetta lyhyesti läpi.

– Muutama sana siitä vaihdettiin, kyselimme, onko jollakin tuntemuksia, joita haluaa jakaa. Asiasta on puhuttu paljon eri puolilla ja se on auttanut kaikkia. Kenelläkään ei ollut enää aamupäivällä mitään asiaan liittyvää puhuttavaa. Minun puolestani asia on käsitelty loppuun, Vuorinen toteaa.

Pelikentällä Vuorinen ei ole huomannut milloinkaan rasistisia huuteluita.

– Meidän joukkueessa on ollut jo pitkään pelaajia monesta eri kansalaisuudesta. Me olemme tottuneet tähän, Vuorinen kertoo.

Tällä hetkellä VPS:n riveissä pelaa suomalaisten pelaajien lisäksi pelaajia muun muassa Jamaikalta ja Kamerunista.

Vuorisen mukaan joukkue ei ryhdy minkäänlaisiin toimenpiteisiin tapahtuneen johdosta. Myös Vaasan palloseuran toimitusjohtaja Petri Fahler uskoo, että asia oli tässä. Tulli on pahoitellut tapahtunutta joukkueelle.

– Minulle oli jätetty viesti vastaajaan ja pahoiteltiin, mitä oli sattunut, mutta eihän tuo mukavalta ollut tuntunut. Otetaan kaikki tummaihoiset sisälle ja vaaleimmat ajetaan pois ja sanotaan heille, että ei ole asiaa tänne. He kaikki kävelivät yhdessä ja osa poimittiin joukosta. Kyllähän se vähän hassulta tuntui, Fahler kertoo.

Jalkapallo maassa
Jarkko Heikkinen / Yle

Tulli: Toimimme ohjeiden mukaisesti

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshitin mukaan tulli tekee lähes päivittäin kohdehenkilöiden tarkastuksia. Tarkastuksia tehdään erityisesti Helsingin satamassa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä, missä matkustajavolyymit ovat suuria.

Tullin mukaan Vaasassa kohdehenkilön tarkastusta hankaloitti se, ettei tullilla ollut käytössään lauantaina kohdehenkilön kuvaa. Sami Rakshitin mukaan kyseessä ei ollut etninen profilointi.

– Meidän laitoksessa ei hyväksytä mitään rasismia tai muuta etniseen taustaan liittyvää erottelua. Tässä on etsitty puhtaasti kohdehenkilöä.

Rakshitin saamien tietojen mukaan kohdehenkilön etsintä tapahtui oikeaoppisesti. Rakshit myöntää, että henkilöllisyyspapereiden tarkastukseen joutuneille olisi voitu kertoa, että kysymyksessä on henkilön etsintä.

– Se on ainut kohta, missä olisi voitu toimia toisin, mutta sanoisin, että viranomaistoiminnassa ei ole moitteen sijaa.

Tulli kuitenkin on pahoitellut tapahtunutta joukkueelle. Miksi?

– Tämä julkisuus oli yllättävää. Tämänkaltaiset tarkastukset ovat meille arkityötä ja tämä negatiivinen julkisuus oli poikkeuksellisen voimakasta. Siinä kohtaa itse harkitsin, että otan yhteyttä joukkueeseen ja pahoittelen sitä, että ovat kokeneet tilanteen kiusallisena.

Tulli tavoitti etsimänsä henkilön. Pohjanmaan poliisille tai oikeusasiamiehelle ei ollut maanantai-iltapäivään mennessä jätetty rikosilmoituksia tai kanteluita tapahtuneen johdosta.

Petri Fahler toivoo, että tulli parantaa toimintatapojaan.

– Ymmärrän, että ihmisiä tarkastetaan. Se kuuluu varmaan normaaliin toimintaan. Mutta siinä pitää olla joku syy. Tarkastukseen ei saa poimia tuosta noin vaan ketään. Toivon mukaan tulli parantaa toimintatapojaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat