Suomalaisten takavuosien menestyslaji 50 kilometrin kävely jää historiaan Tokion olympialaisten jälkeen

50 kilometrin kävely poistuu arvokisaohjelmasta Tokion olympialaisten jälkeen.

yleisurheilu
Yleisurheilu yleiskuva kävely
EPA

Suomalaisten takavuosien menestyslaji viidenkymmenen kilometrin kävely poistuu arvokisaohjelmasta Tokion vuoden 2020 olympialaisten jälkeen. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kävelyn lajivalikoiman muuttamisesta maanantaina Qatarin Dohassa.

IAAF kertoi, että jatkossa nuoria urheilijoita houkutellaan kävelyn pariin lyhyemmillä kisamatkoilla. Naisille ja miehille tulee arvokisoihin kaksi kisamatkaa.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsenen Antti Pihlakosken mukaan matkat ovat haarukassa 10-35 kilometriä. Pihlakoski kertoi päätöksestä Twitterissä.

"Surullista kuninkuuslajin osalta"

Viidenkymmenen kilometrin kävelyn poistuminen arvokisaohjelmasta Tokion vuoden 2020 olympialaisten jälkeen harmittaa sekä Jarkko Kinnusta että hänen valmentajaansa Valentin Konosta. Harmittaa, vaikka Kinnunen ehtii osallistua vielä pari kertaa viidellekympille arvokisoissa.

– Surullista kuninkuuslajin osalta, mutta maailma muuttuu ja sen mukaan pitää elää, Kinnunen tuumi maanantaina puhelimitse.

– En ole jotenkin sisäistänyt tätä vielä, sillä olen siinä onnellisessa asemassa, että saan kisata vielä yhdet MM-kisat ja yhdet olympialaiset tärkeällä kuninkuusmatkalla. Ajatukset ovat aika vahvasti niissä, Kinnunen kertoi.

"Samat ominaisuudet ratkaisevat"

Viidenkympin poistuminen herättää haikeita ajatuksia myös vuoden 1995 maailmanmestarissa Konosessa. Tokion jälkeisissä arvokilpailuissa matkat ovat suunnitelmien mukaan haarukassa 10–35 kilometriä.

– Ymmärrän kyllä sinänsä ne perustelut. Ajatuksena on saada enemmän kisoja vuodelle ja vähän aktiivisempaa kilpailukalenteria. Se on ymmärrettävää, mutta haikea mieli on tietenkin, Kononen sanoi.

Konosen mielestä 35 kilometriä pisimpänä kävelymatkana arvokilpailuissa olisi "ihan ookoo".

– Se on aineenvaihdunnallisesti hyvin lähellä 50 kilometriä matkana. Samat ominaisuudet ratkaisevat 35 kilometrillä kuin 50 kilometrillä, Kononen kertoi.

Kinnusen lisäksi Kononen valmentaa Veli-Matti "Aku" Partasta.

– Harjoituksellisesti se ei varmaan muuta meillä itse asiassa mitään. Se (35 km) on kuitenkin 85-prosenttisesti aerobisen kynnyksen matka. Jos se olisi ollut 30 kilsaa, siellä pärjäisivät eri kaverit. Se vitonen on siinä tosi merkittävää harjoituksellisesti, Kononen tuumi.

Lue myös:

Suomen ykköskävelijä pitää kuninkuusmatkan poistumista hyvänä itsensä ja lajin kannalta – "Heille tuo muutos on varmasti myrkkyä"

Rion olympianelonen arvosteli rajusti päätöstä poistaa kuninkuuslaji yleisurheilun arvokisoista: "Olemme pulassa"

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Olympiavoittaja Liu Hong käveli ensimmäisenä naisena 50 kilometriä alle neljän tunnin – maailmanennätys parani yli 5 minuuttia

Kuninkuusmatkana tunnettu 50 kilometrin kävely uhkaa poistua arvokisaohjelmasta – maailmanmestari Kononen: ”Sydäntä kirpaisee”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat