Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu

Suomen ykköskävelijä pitää kuninkuusmatkan poistumista hyvänä itsensä ja lajin kannalta – "Heille tuo muutos on varmasti myrkkyä"

Kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen nakutteli viime kaudella huipputuloksia lyhyillä matkoilla. 50 kilometrin kävely poistuminen arvokisaohjelmistosta on Partasen mielestä haikeaa, mutta lajin kehitykselle tärkeää.

yleisurheilu
Veli-Matti Partanen.
Veli-Matti Partanen.Tomi Hänninen

Suomen ykköskävelijä Veli-Matti “Aku” Partanen kuuli uutisen kävelyn kuninkuusmatkan arvokisaohjelmistosta poistumisesta Yle Urheilulta. Hän myönsi, että legendaarisen 50 kilometrin kävelyn jääminen historiaan on haikeaa, mutta hän pitää sitä myös hyvänä asiana lajin kehityksen kannalta.

– 30 kilometrin kisoja pystyy vuodessa kisaamaan useampiakin. Sitä kautta laji näyttäytyy yleisölle useammin ja kerää enemmän kiinnostusta. Samoin urheilijat pääsevät mittaamaan useammin sitä kuntoaan kisoissa, Partanen perusteli.

Suomessa viidenkympin kävelyllä on kovat perinteet. Reima Salonen ja Valentin Kononen ovat tuoneet maahamme matkalta niin MM-kultaa, -hopeaa kuin -pronssiakin. Molemmat ovat saavuttaneet myös EM-mitalit.

Partasen parhaat saavutukset kuninkuusmatkalla ovat olleet 18. sija Pekingin MM-kisoissa sekä Zürichin EM-kisoissa. Hän myönsikin, ettei viidenkympin poistuminen arvokisaohjelmasta kirpaise häntä kovaa.

– Olen tyypiltäni nopeampi kävelijä, joten matkojen lyheneminen ei tunnu minulla niin paljon kuin puhtaasti viidenkympin kävelijöillä. Heille tuo muutos on varmasti myrkkyä.

Partanen ei usko, että hänen oma harjoittelunsa muuttuu pitkän matkan poistumisen myötä, koska hän on havainnut 50 kilometrille harjoittelun auttaneen myös lyhyemmillä matkoilla. Viime kesänä hän paransi sekä 5 kilometrin että 30 kilometrin SE-lukemia.

– Ehkä pidemmät lenkit jäävät himpun verran lyhyemmiksi ja tulee enemmän teho- ja nopeusharjoittelua, mutta ei mitään radikaalia. Vauhtikestävyys ja nopeuspuoli ovat kuitenkin olleet minulle se luontainen lahjakkuus, Partanen totesi.

Miesten 50 kilometrin kilpailu Lontoon MM-kisoissa.
Miesten 50 kilometrin kilpailu Lontoon MM-kisoissa.EPA

Luonteeltaan erilaiset matkat

Partanen on ollut tyytyväinen, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) otti urheilijoiden mielipiteet huomioon. Hän pitää myös hyvänä asiana sitä, että vaikka 50 kilometriä poistuu ohjelmasta, sekä naisille että miehille tulee arvokisoihin kaksi matkaa. IAAF:n hallituksen suomalaisjäsenen Antti Pihlakosken mukaan matkat ovat haarukassa 10–35 kilometriä.

Partasen mukaan tulevat lyhyemmät matkat muuttavat kilpailuja paljon, sillä viidenkympin yksi jännitysmomentti oli juuri 40–50 kilometrin matkan muutokset.

– Sellaisia totaalihyytymisiä nähdään kolmellakympillä varmasti vähemmän. Kolmekymmentäviisi kilometriä olisi luonteeltaan lähempänä viittäkymppiä, sillä kolmekymppiä kävellään anaerobisella kynnyksellä, kun taas viiskymppiä kävellään aerobisella kynnyksellä. Ne ovat luonteeltaan kovin erilaiset matkat, hän arvioi.

Myös lyhyemmät matkat tuovat lisähaastetta, sillä 10 kilometrin matkalla huippukävelijöiden väliset erot ovat erittäin pieniä.

– Se on tuomaroinnin kannalta hankalaa, jos viimeisillä parilla kilometrillä on vielä kymmenen kävelijää mukana. Siinä helposti tekniikkapuoli kärsii tai hajoaa. Sen takia 15 kilometriä voisi olla tuomaroinnille helpompi.

Veli-Matti Partanen.
Veli-Matti Partanen.EPA

Ei muutosta muutoksen vuoksi

Partanen uskoo, että IAAF:n toive houkutella lyhyemmillä matkoilla nuoria lisää lajin pariin, voi hyvinkin toimia. Hänen mielestään mikään laji ei muutenkaan voi säilyä muuttumattomana vuodesta toiseen.

– Muutkin lajit ovat tehneet muutoksia, ei kävelyä voi irrottaa siitä kehityskulusta. Uskon, että mitä houkuttelevampi laji on ja mitä enemmän se näkyy mediassa, sitä enemmän nuoriakin löytää lajin pariin. Harvoin kukaan keksii tyhjästä, että rupeanpa kävelijäksi.

Partanen kuitenkin korostaa, että jos muutos ei jostain syystä toimi, ei pitäisi olla mahdotonta palata vanhaan.

– Ei tarvitse muutosta tehdä muutoksen vuoksi, vaan toivotaan, että muutokset johtavat haluttuihin tuloksiin.

Lue myös:

Rion olympianelonen arvosteli rajusti päätöstä poistaa kuninkuuslaji yleisurheilun arvokisoista: "Olemme pulassa"

Suomalaisten takavuosien menestyslaji 50 kilometrin kävely jää historiaan Tokion olympialaisten jälkeen

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Olympiavoittaja Liu Hong käveli ensimmäisenä naisena 50 kilometriä alle neljän tunnin – maailmanennätys parani yli 5 minuuttia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat