Kemin uuden jalkapalloseuran takana kansainvälisiä nimiä – pelaajien kehittäminen on tärkein tehtävä

Kemi City FC pelaa futsalia liigatasolla ja jalkapalloa Kolmosessa sekä kehittää akatemiatoimintaa. Mukana kuvioissa on nyt myös brittiyhtiö Redstrike.

Uudesta jalkapalloyhteistyöstä kerrottiin maanantaina tiedotustilaisuudessa. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Kemiläiset juniorijalkapalloilijat ovat jatkossa entistä tiukemmin osa kansainvälistä jalkapalloyhteisöä. Kemiläisen jalkapalloilun taustalle on perustettu Kemi Football Oy, joka pyörittää toimintaa nimellä Kemi City FC. Mukana on brittiläinen Redstrike, jolla on runsaasti kansainvälisiä yhteyksiä.

Uuden seuran väreissä pelaavat jatkossa niin perinteikkään Kemin Palloseuran juniorit kuin tällä kaudella futsal-liigassa pelannut FC Kemikin. Jalkapallossa PS Kemin työn jatkajaksi perustettu Kemi City FC pelaa ensi kaudella sarjatasonaan Kolmonen. Myös naisten jalkapalloilun on määrä kulkea jatkossa Kemi Cityn väreissä.

Ei rahaa, vaan osaamista

Brittiläinen markkinointiyhtiö Redstrike omistaa 40 prosenttia uuden seuran taustayhtiöstä Kemi Football Oy:stä. Tämän taustayhtiön hallituksen puheenjohtaja on Mark Tivey ja hallituksen jäsen Arto Hakala omistavat loput osakkeet.

– Redstrike ei sijoita Kemiin rahaa, vaan aikaamme. Tuomme mukanamme yhteytemme, kansainvälisten jalkapalloakatemioiden verkostomme, kertoo Redstriken toimitusjohtaja Mike Farnan, joka on myös Kemi Footballin hallituksessa.

Kemi Football Oy:n nelihenkisen hallituksen täydentää Redstriken liiketoiminnan kehittäjä Brian Williams.

Pelaajasiirtoja ympäri maailmaa

Redstriken erityisenä kiinnostuksen kohteena Kemissä on kehittää jalkapalloilijoita.

– Akatemiaverkosto mahdollistaa pelaajien siirtymisen eri puolille maailmaa. On mahdollista, että ensi kaudella Kemi Cityn riveissä on pelaajia Vietnamin akatemiasta, sanoo Kevin Blackwell.

Blackwell on Valioliigassa pelaavan Cardiff Cityn apulaismanageri, joka toimii Redstriken neuvonantajana.

Toimistoja maailmalla

Hanoissa sijaitseva PVF Academy Vietnam on Redstriken akatemiaketjun kruununjalokivi. Erilaisia yhteistyökuvioita on muuallakin: yhtiöllä on toimistot Lontoon lisäksi Johannesburgissa, Kuala Lumpurissa, Aucklandissa ja Sydneyssa.

– Tuomme akatemiapaikkakunnille tietoa parhaista ja joukkueelle sopivimmista harjoituskäytännöistä. Valmennamme myös valmentajia, Blackwell kertoo.

Redstriken ja Kemin yhteys syntyi henkilöverkostojen ja osin sattuman kautta.

– Kemistä otettiin meihin yhteyttä ja kysyttiin, onko meillä valmiutta tukea seuran kehittämistä, sanoo Mike Farnan.

Lappi kiinnostaa brittejä

Brittiläisten matkailijoiden kiinnostus Lappiin ei ainakaan vähentänyt Redstriken intoa. Verkostojensa kautta yhtiöllä on suhteita myös matkailualan sijoittajiin. Kemissä toivotaankin näiden yhteyksien tuovan tulevaisuudessa jotain konkreettista matkailuun liittyvää.

Redstriken akatemian jalkapallojohtajana toimii entinen Manchester United -pelaaja Ryan Giggs. Myös Mike Farnanilla on henkilökohtainen suhde Manchester Unitediin, sillä hän toimi seuran johtajistossa vuosituhannen vaihteessa. Hän on työskennellyt lisäksi muissa jalkapalloseuroissa sekä formula 1:ssä.

Jalkapallon lisäksi Redstrikella on moottoriurheiluun, rugbyyn ja golfiin liittyvää toimintaa.

Kunnianhimoisia tavoitteita

Alueen jalkapallolle tärkeintä uudessa kuviossa on, että juniorityöstä tulee entistä vahvempaa ja että kemiläiset palloiluseurat ovat jatkossa samaa kokonaisuutta ja niin sanotusti saman sateenvarjon alla.

– Ykkösroolissa se, että me saadaan akatemiatoiminta pelaamaan ja sitä kautta meidän paikallisia pelaajiamme kohti edustusjalkapalloa ja isompia kenttiä, sanoo Kemi Football Oy:n hallituksen jäsen Arto Hakala.

Hakalan mukaan edustusjoukkueen tavoitteena on heti nousta kakkoseen.

– Vuosi kerrallaan mennään ylöspäin ja meillä on sellaiset suunnitelmat, että 4-5 vuoden päästä pelataan Euroopan Cupin paikoista ja ollaan vähintään Veikkausliigassa, sanoo Arto Hakala.