Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN

Torin ympäri kirkon portaille – Drammenin sprinttirata yllättää varomattoman kisaajan: "Siinä otetaan kaikki mehut irti kropasta"

Drammenin perinteisen hiihtotavan sprinttirata vaikuttaa aluksi helpolta kaupunkisprintiltä, mutta loppusuora vie mehut kokeneiltakin hiihtäjiltä, jos ei ole varuillaan.

hiihto
Drammenin sprintti päättyy kirkon portaille.
EPA

Drammenin maailmancupin sprintissä on jotain erityistä.

Ehkä se on se tuhatpäinen norjalaisyleisö, joka huutaa ja kannustaa jokaista urheilijaa lähdöstä maaliin asti. Tai ikuisuudelta tuntuva loppusuora, joka hivuttautuu koko ajan ylöspäin.

Tai sitten se on se aivan viimeisten metrien loppurykäisy. Silloin kun loiva nousu päättyy ja Bragernesin kirkon etupihalla sijaitsevaan maaliin päästäkseen pitää kivuta vielä 14 rappusen verran jyrkkää tömpyrää ylös.

Joka tapauksessa vastaavanlaista kaupunkisprinttiä ei hiihdon maailmancupissa ole.

– Rata on kohtuu helppo, mutta loppu on niin raju. Tuntuu, että siinä otetaan kaikki mehut irti kropasta, Lauri Vuorinen kertoi Yle Urheilulle.

Vuorinen hiihti Drammenin sprintin ensimmäistä kertaa viime talvena. Tuolloin hän pääsi viimeisten joukossa karsinnasta läpi ja sai kisasta yhden pisteen. Nyt hän on paremmin valmistautunut, sillä vaikka Seefeldin MM-kisat päättyivätkin sprinttikarsintaan, teki hän hyviä suorituksia viime viikolla Skandinavia-cupissa Madonassa.

Lisäksi nyt Vuorinen tuntee Drammenin metkut.

Ensimmäinen nousu pitää selvittää ilman, että tyhjentää käsistään kaikkia voimia, sillä niitä tarvitaan todella paljon loppusuoralla. Takasuoran laskussa testataan taasen suksien liukkaus, ja jos alla ei ole tarpeeksi liukasta kapulaa, takaa tullaan ohi.

– Lopun laskussa kannattaa olla mieluummin keulapäässä, neljän parhaan joukossa. Ja loppusuoralla pitää olla hyvissä voimissa. Siinä tulee pitkälle tasatyöntöä, ennen kuin vaihdetaan lopussa vuorohiihdolle. Siinä kerkeää kyllä tehdä ohituksia, jos on tarpeeksi voimia, Vuorinen vakuutti.

Amalie Håkonsen Drammenin sprintissä.
AOP

Myös Juuso Haarala korostaa vauhdinjakoa, sillä alun pitkän työpätkän jälkeen pitää pystyä palautumaan helpoilla osuuksilla. Viime vuonna Haarala kaatui karsinnassa eikä päässyt jatkoon, mutta hän tietää, että viimeisellä puolen kilometrin pätkällä nähdään ratkaisut niin karsinnassa kuin erävaiheessakin.

– Pitäisi olla vielä paukkuja iskeä, kun tullaan viimeiseen nousuun. Siinä tulee isoja eroja niiden välillä, ketkä ovat jo hapoilla ja ketkä jaksavat työstää loppuun asti, hän arveli.

Koska Drammenin perinteisen hiihtotavan sprintti hiihdetään kaupungin keskustassa, ei ladulle ole asiaa ennen kuin parisenkymmentä minuuttia ennen karsinnan alkua. Tämä aiheutti aikoinaan Andrea Julinille ylimääräistä stressiä.

– Nyt olen vähän rauhallisemmin mielin, sillä olen nähnyt radan aiemminkin. Kolme vuotta sitten olin aika nuori. Silloin oli vain kiva olla mukana, enkä ehkä ollut keskittynyt tarpeeksi siihen kisaan, 24-vuotias Julin myönsi.

Viime keväisestä selkäleikkauksesta toipunut Julin on tällä kaudella pystynyt hiihtämään perinteisen sprinteissä jatkoon muun muassa Rukan ja Otepään maailmancupeissa, joten hän haluaa jatkaa samaa linjaa Drammenissakin.

– Loppusuoran pitkä tasatyöntöpätkä on sopinut minulle hyvin. Ja olen varautunut lopun kurotukseenkin, Julin vakuutti.

Gianluca Cologna Drammenin sprintissä.
EPA

Lauri Lepistö ja Joni Mäki ovat Drammenin ensikertalaisia, mutta ovat kuulleet joukkuekavereiltaan paljon radasta. Seefeldin MM-sprintissä 13:nneksi sijoittunut Mäki myönsi, että hän hiihtäisi mieluummin vapaalla hiihtotavalla, mutta vaihtoehtoja ei tällä kertaa ole.

– Ihan mielenkiintoinen ja hieno kilpailu tulee. Ei tuollaista rataa ole muualla, ja norjalainen yleisö antaa siihen oman mausteensa. Se, että mennään paljon tasatyöntöä ei välttämättä olla vahvuusalueeni, ja sillä ratkotaan aika paljon sijoja, joten saa nähdä, Mäki pohti.

– Lähdetään taistelemaan pisteistä, ja toivottavasti saisin edes yhden enemmän kuin viimeksi, niin voisi puhua pisteistä, Lepistö naurahti Otepään 30. sijalle.

Siinä missä Mäki on tällä kaudella päässyt kiertämään maailmancupia tasaiseen tahtiin, hakevat Haarala ja Lepistö vielä paikkaa maajoukkueessa. Heille onnistuminen Drammenissa olisikin äärimmäisen tärkeää.

– Se on kehittymisen kannalta todella tärkeää, että saa näitä näytönpaikkoja. Kun kerran onnistuu, niin siitä voi saada itselleen hyvän buustin, että sen jälkeen alkaa päästä sinne 30 joukkoon, “nuorisoketjuun” kuuluva 22-vuotias Haarala sanoi ja samaa totesi ikätoveri Lepistökin.

– Käytännössä tämä on viimeinen mahdollisuus näyttää tällä kaudella maailmancupin kisoissa. Mutta ei se tuo mitään ekstraa tai paineita. Kausi alkaa olla jo niin pitkällä, että alkaa ne omat vahvuudet ja heikkoudet olla jo tiedossa, Lepistö naurahti.

Lähetys Drammenin maailmancupista alkaa kello 14.00 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Anita Korva ja Ristomatti Hakola jättävät Drammenin väliin – 30 norjalaista starttiviivalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat