Suora

  • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Lentopallon EM, Kreikka - Suomi
  • Johanna Bäcklund: Superäiti joka juoksi MM-kisoihin saakka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Kommentti: Kaisa Mäkäräisen vuoristorata on alamäkivaiheessa – luisua vaikea pysäyttää kesken MM-kisojen

Kaisa Mäkäräisen suorituksista löytyy itseään toistava kaava, jota on ollut kauden aikana vaikea korjata, kirjoittaa Yle Urheilun Nina Vanhatalo.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen on jäänyt kauas MM-mitaleista Östersundissa.AOP

ÖSTERSUND. Kaisa Mäkäräinen on vaikean tilanteen edessä. Mollivoittoisesti alkaneet MM-kilpailut olisi mahdollista vielä kääntää duuriksi, kun sunnuntaina käydään kisojen viimeinen henkilökohtainen kilpailu, yhteislähtö. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Vuoristoradalla vaunussaan koko kauden istunut Mäkäräinen on Östersundin MM-kisoissa löytänyt itsensä taas jyrkästä ja vauhdikkaasta laskusta, kun useat ohilaukaukset Östersundin tuulisella ampumapenkalla ovat syöneet menestysmahdollisuudet.

Vauhdikkaasta laskusta on kesken kaiken vaikea hypätä pois, kuten Mäkäräinen itsekin totesi jälleen pettymykseen päättyneen kilpailun jälkeen tiistaina. MM-kisat, jotka samalla ovat myös maailmancupin osakilpailuja, ovat tämän kauden yhdeksäs kisarupeama.

Itseään toistava kaava

Toistaiseksi kauden kuva on ollut se, että kullakin paikkakunnalla avauskilpailu määrittää pitkälti suunnan – osin tietysti jo kilpailujen luonteesta johtuen, kun pikakisan tulos ohjaa paljon takaa-ajonkin mahdollisuuksia.

Kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa kilpailussaan Pokljukassa Mäkäräinen oli tosin vasta 30:s, mutta silloin kaikki kaatui ensimmäisen ampumapaikan neljään sakkoon.

Sen jälkeen alkoi huima osumaputki, joka kantoi suomalaisen avausviikonloppuna kahteen voittoon. Samoin Hochfilzenissä ensimmäisen eli pikakisan kakkossija jatkui voittona takaa-ajokilpailussa.

Sen sijaan Nove Mestossa, Oberhofissa ja Ruhpoldingissa huono ensimmäinen kisa määritti suunnan koko kisaviikonlopulle. Kanadassa Mäkäräinen jäi vasta sijalle 48 lyhennetyllä normaalimatkalla. Pakkaset peruivat Canmoressa pikakisat ja vuoristoradan mahdollinen alamäki jäi sillä kertaa lyhyeksi.

Niin Anterselvassa kuin Soldier Hollow’ssa onnistuminen pikakilpailussa nosti Mäkäräisen jälleen sinne vuoristoradan ylämäen päälle.

Kyseessä on itseään toistava kaava, jota on kauden aikana ollut vaikea korjata. Etenkin ampumapenkalla tuulisemmissa oloissa Mäkäräinen on ollut tällä kaudella vaikeuksissa.

Itseluottamus horjuu

Usein myös sakkokierrosten määrä on ollut niin suuri, ettei niitä ole voinut enää ladulla kuitata. Kun vielä lisätään siihen se, että monet kilpasiskot ovat saavuttaneet suomalaisen jo hiihtovauhdissa.

Hurjat laskut vuoristoradalla ovat nakertaneet itseluottamusta, ja taitoa vaativassa ammunnassa itseluottamus on suuressa roolissa. Kun horjuva itseluottamus yhdistetään vaikeisiin ampumaolosuhteisiin, on Mäkäräinen tällä hetkellä jälleen siellä vuoristoratansa alamäkivaiheessa.

Milloin rata alkaa jälleen kipuamaan kohti seuraavaa mäkeä, sen aika näyttää. Tapahtuuko se vielä täällä Östersundissa vai esimerkiksi vasta kisapaikan vaihduttua Holmenkolleniin.

Lue myös:

Mäkäräinen ei ole päässyt sinuiksi Östersundin oikukkaiden tuulien kanssa, Puurusen mukaan painetta ampumapuolelle tulee myös hiihtovauhdista

Päävalmentaja ei "revi stressiä" Kaisa Mäkäräisen heikentyneestä osumatarkkuudesta, sillä kovaan tasoon pitää pystyä vastaamaan – "Tänään emme olleet riittävän hyviä"

Mäkäräinen toivoi enemmän kuin sai – "Kurssia vaikea kääntää kesken kisojen"

Viime vuoden sensaatio oli nyt suosikki – Ruotsin Hanna Öberg liikuttui MM-kullasta kotiyleisön edessä: "Hetki on todella tunteikas"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat