Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Tuomas Sammelvuon Venäjä-pestin neuvottelut etenevät – Lentopalloliitto haluaisi neuvotella jopa arvokisojen järjestämisestä Venäjän kanssa

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja pyritään valitsemaan kuukauden kuluessa. Tommi Tiilikaistakaan ei ole vielä suljettu pois vaihtoehdoista.

lentopallo
Siirilä Sammelvuo Sinkkonen lentopallomaajoukkue
Tuomas SammelvuoLentopalloliitto

Tuomas Sammelvuon siirtyminen Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi on ottanut nykäyksen eteenpäin. Lentopalloliiton hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi toivoo, että Venäjän delegaatio pääsee suunnittelupöydän ääreen Suomeen kahden viikon sisällä.

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys Venäjän liiton kanssa. Sikäli näyttää ihan hyvältä ja olemme toiveikkaita, että hyvä ratkaisu syntyy toivottavasti aika nopeastikin, Sydänlammi kertoo Yle Urheilulle.

Venäjän lentopalloliiton edustajien kanssa on tarkoitus sopia Sammelvuon Suomen maajoukkuevalmennussopimuksen purkamiseen liittyvistä asioista. Sammelvuon sopimus Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana olisi ollut voimassa vuoteen 2020. Sopimuksen purkamiseen liittyy mahdollinen rahallinen korvaus.

– Varsinaisesti summista ei ole vielä keskusteltu, vaan se on täysin auki oleva asia.

Toinen asia, minkä Sydänlammi haluaa nostaa suunnittelupöytään, on Suomen ja Venäjän lentopalloliittojen mahdollinen yhteistyö. Jopa arvokisojen järjestäminen voisi olla yksi esimerkki yhteistyöstä.

– Meitä kiinnostaa yhteistyö Venäjän lentopalloliiton ja venäläisen lentopallon kanssa ylipäätänsä. Siellä osaaminen, tekeminen ja tulokset ovat ehdotonta maailman huippua sekä resurssit ihan eri mittakaavassa kuin meillä. Yhteiset leiritykset, olosuhteiden hyödyntäminen, harjoitusmaaottelut, turnaukset, arvokisojen järjestäminen. Siinä on monenlaisia mahdollisuuksia, Sydänlammi kertoo.

Monta hyvää vaihtoehtoa päävalmentajaksi

Sammelvuon lähtöuutisen jälkeen uutta miesten päävalmentajaa on etsitty ahkerasti ja liitto on hyvin kartalla siitä, ketkä huippuvalmentajat ovat vapailla markkinoilla ja ketkä ovat vapautumassa sopimuksistaan. Tarkoituksena on, että uusi päävalmentaja on selvillä noin kuukauden kuluessa.

– Selvitämme, millaisella osaamisprofiililla olevaa valmentajaa maajoukkue meidän mielestämme tarvitsee nyt ja lähitulevaisuudessa. Meillä on vaihtoehdoissa todella mielenkiintoisia nimiä ja paljon menestystä niittäneitä koutseja eri puolilta maailmaa. Nyt nimenomaan keskitytään siihen, että mikä se oikea tarve on joukkueen näkökulmasta. Se on ratkaiseva osa-alue tulevan menestyksen kannalta, liiton hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi summaa.

Lentopalloliiton hallituksen puheenjohtaja ei halua kertoa nimiä, sillä osa prosessissa mukana olevista ei halua itseään julkisuuteen. Yksi nimi on kuitenkin julkinen. Japanissa valmentava Tommi Tiilikainen on ollut monen asiantuntijan veikkaus uudeksi päävalmentajaksi. Hänen sopimuksensa ei kuitenkaan ensi-istumalta mahdollista maajoukkuevalmennusta Suomessa ja tiukan kisakalenterin seuravalmennusta Japanissa. Voisiko riittävän iso rahatukku, vaikkapa Sammelvuon sopimuksen purusta saatava, tuoda Tiilikaisen Suomeen?

– Sellaista huippu-urheilussa tapahtuu ja Sammelvuon keissi on yksi hyvä esimerkki siitä, että tilanteet muuttuvat nopeasti ja yllättäviäkin käänteitä voi tulla vastaan, Sydänlammi naurahtaa.

– Tiilikainen olisi totta kai ollut mielenkiintoinen vaihtoehto meillekin, mutta Japanin kuvio on ollut tiedossa koko ajan. Mitään vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole suljettu pois laskuista, mutta Tommilla on varmasti tulevaisuudessa merkittävä rooli myös suomalaisen lentopallon parissa. Se, että milloin se tapahtuu ja millainen rooli on, niin siihen ei ole vielä selkeää vastausta.

"Sammelvuon nimi aina esillä"

Sammelvuon työpanos on tämän vuoden osalta annettu eikä Suomen lentopallomaajoukkue enää ole hänen vastuullaan. Uusi päävalmentaja ottaa joukkueen vastuulleen heti valituksi tultuaan. Sydänlammi myöntää, että Sammelvuon lähdön konkretisoituminen tuli osaltaan yllätyksenä, mutta toisaalta sitä oli osattu odottaa.

– Kun huipputason seurat ja maajoukkueet maailmalla pohtivat ja uudistavat valmennuskuvioitaan, niin Sammelvuon nimi on aina esillä. Tiedämme sen, että maailmalla liikkuvat erilaiset rahasummat kuin täällä Pohjolassa, ja siltä osin on ollut selvää, että tällainen siirto on mahdollinen.

Keskusteluyhteys liiton ja Sammelvuon välillä on ollut koko prosessin ajan hyvä. Vaikka vuodesta 2013 päävalmentajana toimineen Sammelvuon lähtö jättää aukon maajoukkuevalmennukseen, näkee Pasi Sydänlammi asiassa paljon hyvää.

– Kun muutoksia tulee, niin se on aina myös mahdollisuus kehittää toimintaa ja ottaa askeleita eteenpäin. Sammelvuo on tehnyt ihan huikeaa työtä Suomen maajoukkueen peräsimessä, mutta sitä on pitkä pätkä takana. Oli selvää, että jossain kohtaa vaihdos tapahtuu. Nyt pyritään ottamaan siitä kaikki irti. Onhan tämä positiivista kehitystä suomalaiselle lentopallolle isommassakin kuvassa.

Lue myös:

Kiireinen Sammelvuo sai Venäjältä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – kertoo nyt huippupestin taustat: "Jos tällainen juttu tulee uralla eteen, siihen täytyy tarttua"

Sammelvuon seuraajaksi haikailtu Tiilikainen ei ole käytettävissä – "Onhan tämä harmittavaa"

Kotimainen vai ulkomaalainen korvaaja Sammelvuolle? Maajoukkueen runkopelaajien ykkösvalinta olisi Japanissa valmentava Tommi Tiilikainen

Suomen maajoukkuepelaajat onnellisia ja ylpeitä Sammelvuon valinnan puolesta: "Tämä on sellainen pesti, ettei sitä anneta turhaan"

Sammelvuo ollut Suomen lentopallomaajoukkueen toiminnassa mukana 26 vuotta – "Onhan tämä ihan käsittämätön homma"

Sammelvuon korvaajaksi yksi kotimainen nimi nousi muiden yläpuolelle – "Kunnon nippu euroja vaaditaan pöydälle"

Kommentti: Sammelvuo lähdössä kaikkien aikojen valmentajapestiin – suomalaisvalmentajien historiassa ei mitään vastaavaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat