Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Antti Raannan Arizona järjestämässä NHL-kauden kovimman jytkyn!

Arizona on raastamassa uskomattomalla tavalla tietään NHL:n pudotuspeleihin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Antti Raanta Rick Tocchet
Arizona Coyotesin päävalmentaja Rick Tocchet ja suomalaismaalivahti Antti Raanta.Rocky Widner / Getty Images

Scratching and clawing – repimällä ja raastamalla. Arizona Coyotes on joukkue, joka ymmärtää oman kapasiteettinsa rajallisuuden paremmin kuin kenties mikään toinen NHL-ryhmä. Rick Tocchetin luotsaama joukkue on lanseerannut itselleen Scratching and clawing -teeman selviytyäkseen armottomassa pudotuspelikilvassa.

Arizona Coyotes on ymmärtänyt upealla tavalla sen kylmän tosiasian, että kivalla ja kauniilla pelillä se ei pudotuspeleihin nouse. Joukkue ei siis yritäkään pelata kauniisti. Tarkoitus on voittaa pelejä armottoman työnteon ja sitoutumisen kautta.

Lähtökohtaisestikaan Arizona ei kuulunut läntisen konferenssin pudotuspelisuosikkeihin, mutta vielä vähemmän sen varaan laskettiin sen jälkeen, kun se osui tuulettimeen loukkaantumisten kanssa. Coyotes pelaajat ovat joutuneet jättämään väliin jo yli 300 ottelua erilaisten vammojen takia. Määrä on selvästi suurempi kuin millään toisella NHL-joukkueella.

Tälläkin hetkellä sivussa ovat tärkeät avainpelaajat Antti Raanta, Derek Stepan sekä Nick Schmaltz.

Jason Demers, Kevin Connauton, Michael Grabner, Jakob Chychrun, Brad Richardson, Alex Golikoski, Vinnie Hinostroza, Richard Panik, Alex Galchenyuk ja niin edelleen. Tuntuu, että tärkeistä avainpelaajista lähes kaikki ovat olleet jossakin vaiheessa ainakin hetken sairastuvalla.

Tämä ei kuitenkaan ole menoa hidastanut, päinvastoin.

Coyotes on repinyt ja raastanut uskomattomalla tavalla vuoden 2019 puolella. Moni joutui hieraisemaan silmiään pariinkin otteeseen, kun ’Yotes tiistain St. Louis-voiton jälkeen siirtyi läntisen konferenssin viimeiselle pudotuspelipaikalle. Vammojen raastama ja materiaaliltaan lähtökohtaisestikin keskinkertainen joukkue on voittanut yhdestätoista edellisestä ottelustaan käsittämättömästi yhdeksän.

Arizona vuoden 2019 yhdeksänneksi paras juokkue

Keskiviikkoaamuna Arizona oli koko NHL:n yhdeksänneksi paras joukkue vuonna 2019 takanaan muun muassa Washington, Pittsburgh, Nashville, Toronto, Winnipeg, Columbus ja Vegas.

Antti Raanta
Antti Raanta on tällä hetkellä loukkaantuneena.Norm Hall / NHLI via Getty Images

Mielenkiintoista on myös tapa, jolla Arizona on pudotuspelien kynnykselle noussut.

Kaunista joukkueen pelaaminen ei nimittäin missään tapauksessa ole. On lopulta ihan sama, tarkasteleeko Corsi-tilastoja tai maalipaikkanumeroita, Coyoytesia on turha hakea listauksien kärkisijoilta. Ei se sinne varmasti haluaisikaan. Arizona haluaa olla tiivis ja sitoutunut joukkue, jonka kaikki tekeminen lähtee oman maalin varjelusta.

Koska tulivoimaa ei juurikaan ole, lukemat on pidettävä pieninä.

Vain Buffalo on tehnyt tasaviisikoin Arizonaa vähemmän maaleja. Toisaalta, kun Arizona on päässyt paikoille, se on iskenyt pelivälinettä reppuun kiitettävillä tehoilla. Coyotesin vaarallisten maalipaikkojen laukaisuprosentti (19,31) on NHL:n seitsemänneksi paras.

Toisessa päässä kaukaloa Coyotes on päästänyt vain 2,8 maalia ottelua kohden, millä lukemalla se häviää ainoastaan Nashvillelle, Carolinalle, Tampalle, Dallasille, Bostonille ja Islandersille. Samaan aikaan kojoottien alivoimapeli on ollut Tampan jälkeen koko NHL:n parasta.

Pelaajat eivät mässäile tehopisteillä

Sitoutuminen oman maalin varjeluun, on poikkeuksellisen voimakasta ja sille on annettava iso arvo. Arizonan aavikoilla eivät tälläkään kaudella yksilöt juhli – kyse on joukkuepelistä. On uskomatonta, että Arizonan paras maalintekijä on veteraanipelaaja, enemmänkin työmiehenä tunnettu, Brad Richardson vain kuudellatoista osumalla.

Joukkueen parhaalla pistemiehellä, Clayton Kellerillä, on tilillään 44 (13+31) tehopistettä. Se on yli kaksi kertaa vähemmän kuin NHL:n pistepörssin kärkimiehillä. Se on 26 pistettä vähemmän kuin Aleksander Barkovilla. Tehopisteillä ei kuitenkaan ole viime kädessä mitään merkitystä, jos viime vuosien rupusakki yltää viiden vuoden tauon jälkeen kevään kiekkohuipennukseen.

Clayton Keller ja Alex Iafallo
Clayton Keller (vas.) on Arizonan paras pistemies.Norm Hall / Getty Images

Ei Arizonan nousu pudotuspelien kynnykselle silti täysin yöstä tule. Vaikka Coyotes jäi menneellä kaudella läntisen konferenssin jumboksi, se pelasi kevätkaudella parhaiden tahtiin. Jo viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla sitoutuminen joukkuepelaamiseen alkoi olla kiitettävällä tasolla.

Se, että joukkue on pystynyt vain kiristämään tahtia kaikkien loukkaantumishuolien keskellä, on jättimäinen onnistuminen.

Ja siitä iso kiitos kuuluu päävalmentaja Rick Tocchetille. On selvää, että Arizonan viimeisin veto nostaa kanadalaisvalmentajan, entisen NHL-pelurin, vuoden valmentajaehdokkaaksi. Islandersin Barry Trotz lienee kisan voittajasuosikki juuri nyt, mutta jos Arizona rynnii pudotuspeleihin, Tocchet voi nousta tosissaan haastamaan Trotzia, niin merkittävästä suorituksesta on kyse.

Coyotes 2018–19 on massiivinen valmennuksellinen onnistuminen.

Järkiratkaisu

Soraääniä tulee löytymään joka puolelta, mikäli Arizona raivaa tiensä pudotuspeleihin. Tylsä, hajuton ja mauton pelitapa tullaan noitumaan kadotukseen. Itse en kuitenkaan näe asiaa niin. Miksi lähteä virkkaamaan keskinkertaisella kalustolla modernia nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa maailman parhaita vastaan?

Ei mitään järkeä.

Tocchet arvioi joukkueensa laadun ja rakensi pelitavan sen mukaan. Toistaiseksi tulokset ovat olleet hyviä. Siitähän huippu-urheilussa on aina viime kädessä kysymys – tuloksista. Mikäli Tocchet meinaa pitää työpaikkansa ja valmentaa jatkossakin NHL:ssä, voitot ovat tärkeämpiä kuin tapa, jolla ne tulevat.

Mikäli Arizonan veto kestää vielä kahdentoista ottelun ajan, käsillä on kuluvan NHL-kauden komein jytky.

Lue myös:

Neljä maalia päästänyt Edmontonin Mikko Koskinen passitettiin vaihtoon kesken pelin

Antti Raannalle karmeita uutisia – pahimmassa tapauksessa kausi on ohi

Kommentti: NHL:ssä on käsillä uskomaton Suomi-kevät – Takavuosina velttoillut Teuvo Teräväinen on noussut kaikessa hiljaisuudessa sarjan parhaiden pistemiesten joukkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat