Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa

SUL yhdenvertaisti linjaansa, yleisen sarjan vammaisurheilijoiden omavastuuosuuksista luovuttiin – Niemi-Nikkola: "Arvokisamatkat ovat erittäin kalliita"

Aikuisten arvokisoihin lähtevät vammaiset ja vammattomat urheilijat säästyvät maksuilta, mutta nuorten sarjoissa niistä pidetään kiinni.

yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti
Parayleisurheilijat eivät joudu enää maksamaan omavastuuosuuksia aikuisten arvokisoissa. Kuvassa Esa-Pekka Mattila ja Leo-Pekka Tähti.Anssi Mäkinen / SUL arkisto

Viime kesän yleisurheilun EM-kisojen jälkeen nousi kohu: Suomen vammaisyleisurheilijat joutuivat maksamaan 900 euron omavastuuosuuden, mikäli he eivät sijoittuneet kisoissa kolmen parhaan joukkoon.

Suomen Urheiluliiton hallitus tiedotti tällä viikolla, että vammaisyleisurheilijoiden arvokisojen omavastuuosuuksista on nyt luovuttu.

Vammaiset ja vammattomat yleisurheilijat eivät joudu maksamaan osallistumisestaan aikuisten arvokisoihin, mutta nuorten arvokisoissa omavastuuosuuksista pidetään edelleen kiinni.

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola myöntää, että viimekesäinen kiivas keskustelu vammaisten ja vammattomien urheilijoiden kohtelusta on osasyy muutoksiin järjestelmässä.

Myös arvokisojen lähestyminen sai liiton hallituksen vahvistamaan yksinkertaiset ja selkeät linjaukset, joilla varmistetaan liiton pärjääminen taloudellisesti.

– Tämä on yhdenvertaisuuskysymys, että kohdellaan maajoukkueita samalla tavalla. Näissä pitää olla tarkka ja huolellinen, jotta kohtelu on yhdenvertaista, Niemi-Nikkola kertoo Yle Urheilulle.

Kari Niemi-Nikkola
Kari Niemi-Nikkola.Tapio Nevalainen / SUL arkisto

Nuoren urheilijan omavastuuosuus riippuu tasosta

Niemi-Nikkolan mukaan nuorten arvokisojen omavastuujärjestelmä tulee yhdenmukaistumaan, eli omavastuu tulee koskemaan kaikkien ikäryhmien urheilijoita samalla tavalla.

– Yleisurheilun arvokisamatkat ovat erittäin kalliita. Pelkästään se on puolen miljoonan euron vuotuinen investointi, Niemi-Nikkola toteaa.

Suomen Urheiluliitto ei ole vielä määrittänyt, minkä tasoinen nuori urheilija saattaa säästyä omavastuumaksulta. Asiasta päätetään kevään aikana.

– Sillä, onnistuuko kisoissa vai ei, ei tule olemaan merkitystä. Sen sijaan se, kuuluuko urheilija SUL:n valmennustukiryhmiin, jotka määräytyvät puhtaasti tulosrajojen perusteella eri ikäluokissa, on merkityksellistä.

Tänä vuonna yleisurheilun aikuisten MM-kilpailut järjestetään syksyllä Dohassa Qatarissa. Parayleisurheilun maailmanmestaruuksista kilpaillaan marraskuussa Dubaissa. Nuorten EM-kilpailut järjestetään heinäkuussa Ruotsissa: 22-vuotiaat kilpailevat Gävlessä ja 19-vuotiaat Boråsissa.

Juttua korjattu 14.3. klo 20.33: Leo-Pekka Tähden kanssa kuvassa Esa-Pekka Mattila, ei Niko Ristiranta.

Lue myös:

SUL:a rahoittavan ministeriön kanta paraurheilijoiden omavastuisiin: "Sääntöjen pitäisi olla kaikille samat"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii EM-parayleisurheilijoiden omavastuita: ”Saattavat olla lainvastaisia”

Maajoukkueen menestys nollissa, ilmapiiri huolestuttaa urheilijoita, lajipiireissä on jopa vihamielistä suhtatumista liittoon – SUL:n uutta valmennusjohtajaa odottaa epäkiitollinen tehtävä

Niemi-Nikkola aloittaa tehtävässä, jossa joutuu suurennuslasin alle: "Jännittää, mutta ei pelota"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat