1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Räikkönen säväytti F1-kauden avausharjoituksissa – Bottaksella kauhunhetki

Kimi Räikkösen edelle ehti vain kolmen kärkitallin kuljettajia. Lewis Hamilton otti heti kärkipaikan.

Valtteri Bottas tarjosi jännitettävää Australiassa avausharjoituksissa. Kuva: AOP/XPB Images

Hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton oli nopein Formula 1 -kauden ensimmäisissä harjoituksissa Australian Melbournessa.

Harjoitusjakso oli tasainen, sillä Ferrari-kuskit Sebastian Vettel ja Charles Leclerc mahtuivat sekunnin kymmenyksen sisään Hamiltonin kärkiajasta 1.23,599. Vettel jäi Hamiltonista 0,038 ja Leclerc 0,074 sekuntia.

Hamiltonin Mercedes-tallitoveri Valtteri Bottas oli viidenneksi vikkelin. Hänen edelleen neljänneksi ehti Red Bullin Max Verstappen. Harjoitusten loppupuolella pyörähtänyt Bottas jäi Hamiltonista reilut 0,2 sekuntia.

Kaikki kärkikuskit tekivät parhaat aikansa pehmeimmällä rengasseoksella.

Alfa Romeon Kimi Räikkönen jäi kärjestä 1,2 sekuntia ja oli kuudenneksi nopein. Hän oli keskikastin paras, sillä edelle ehti vain kolmen kärkitallin autoja.

Tulokaskuski Albon rikkoi autoaan

Räikkönen syöksyi radalle ensimmäisenä, kun F1-kauden ensimmäinen ajojakso pyörähti käyntiin. Harjoitusjakso alkoi odotetun uneliaasti, sillä ensimmäisten testikierrosten jälkeen kukaan ei mennyt radalle pitkään aikaan.

Ensimmäisenä kierrosajan kellotti Bottas, joka myös pysyi kärkipaikalla varsin pitkään. Bottas aiheutti sydämentykytyksiä harjoitusjakson lopulla, kun hän menetti autonsa hallinnan radan viimeistä edellisen mutkan jarrutuksessa renkaiden osuessa ruoholle.

Suomalaisen Mercedes ajautui radan ulkopuolelle, ja Bottas melkein osui seinään pyöräyttäessään auton takaisin menosuuntaan. Hänen autonsa kuitenkin selvisi ilman kolhuja.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Heikommin kävi Toro Rosson thaimaalaiselle tulokaskuskille Alexander Albonille, joka pyörähti radan toisessa mutkassa päin seinää ja rikkoi pahasti etusiipensä. Hän sai nilkutettua takaisin varikolle, mutta harjoitusjakso keskeytettiin hetkeksi Albonin törmäyksen takia.

Tänään ajetaan toinen harjoitusjakso alkaen kello 7 Suomen aikaa.

Silloin odotetaan enemmän viitteitä autojen todellisesta suorituskyvystä. Toisella harjoitusjaksolla tallit tekevät yleensä jo kunnollisia pitkiä vetoja, jotka ovat edes jollain lailla vertailukelpoisia keskenään.

Melbournessa rata paranee aina reippaasti ajojaksojen ja viikonlopun edetessä, joten myös kierrosaikojen odotetaan paranevan selvästi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Kimi Räikkösen uusi pomo on poikkeus F1-maailmassa – suomalaistähti on löytänyt hengenheimolaisensa: "Hän on omalla tavallaan sarjan tulevaisuus"

Formula 1 -tulospalvelu ja kalenteri kaudelle 2019

Kimi Räikkösen toiminta uuden kauden kynnyksellä pisti F1-asiantuntijan silmään: ”Jotain on tehty oikein”

Valtteri Bottas voi kukistaa maailman parhaan tallitoverin painosäännön avulla – asiantuntija tyrmää spekulaatiot menestystallin vaikeuksista: "Mercedes ei ole aivan pihalla"

Tässä ovat F1-sarjan tärkeimmät uudistukset: Ikuinen kipupiste puhuttaa ja supertähtien tiukka painon tarkkailu helpottaa