1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Valtteri Bottas harvinaisesti täysin terveenä F1-kauteen – painosääntö muutti valtavasti elämää: ”Olen voinut oikeasti syödä”

Valtteri Bottas kertoo, että on joutunut olemaan alipainoinen koko F1-uransa ajan. Nyt seitsemänteen kauteen lähdettäessä Bottas ei ole sairastellut lainkaan talven aikana.

Uusi painosääntö on helpottanut Valtteri Bottaksen elämää. Kuva: AOP/imago sport

Yksi puhutuimmista F1-säännöistä tähän kauteen on ollut painosäännön muutos. Nyt kuljettajien ja autojen painoa tutkaillaan erikseen, kun ennen kuljettajan paino on laskettu mukaan auton painoon. Se tarkoitti erittäin kovaa painonhallintaa. Nyt tilanne on vapatunut. Kuljettajan täytyy painaa vähintään 80 kilogrammaa. F1-autojen kokonaispainorajaa on myös kasvatettu suuremmaksi.

Tämä on ollut pidemmille kuljettajille helpotus. Yksi sääntömuutoksen hyötyjistä on ollut Mercedeksen Valtteri Bottas. Suomalaistähti starttaa tänä viikonloppuna uransa seitsemänteen F1-kauteen pitkästä aikaa täysin terveen talven jälkeen.

– Monen kuljettajan on pitänyt olla alipainoinen pitkän aikaa, Bottas avasi Motorsportille (siirryt toiseen palveluun).

– On ollut helppoa sairastua tai tulla kipeäksi. Kuusi viime vuotta olen ollut joka talvi pitkän ajanjakson kipeänä. Tämä oli ensimmäinen talvi moneen vuoteen, kun minulla ei ollut flunssaa tai en ollut muuten kipeänä.

Sääntömuutoksella onkin ollut valtava merkitys suomalaiskuljettajalle. Bottas on pysynyt terveenä, kun hän on saanut hyvin ravintoa ja pystynyt palautumaan.

– Olen voinut oikeasti syödä, Bottas iloitsi.

– On ollut mukavaa saada kilo tai pari lisää. Olen päässyt aika lähelle normaalipainoani.

Ennen Bottas on ollut kovan paineen alla talven treenírääkissä.

– On ollut mukavaa pystyä palautumaan hyvin. Nukun paremmin, olo on parempi ja vähemmän kipeä. Minun on pitänyt olla koko F1-urani muutaman kilon alipainoinen. Se on ollut taistoa puntaria vastaan, Bottas kertoo.

Lue lisää:

Mitkä vaikeudet? Hamilton ja Bottas täräyttivät komeat kärkiajat – Räikkönen päihitti Ferrari-korvaajansa

Räikkönen säväytti F1-kauden avausharjoituksissa – Bottaksella kauhunhetki

Valtteri Bottas voi kukistaa maailman parhaan tallitoverin painosäännön avulla – asiantuntija tyrmää spekulaatiot menestystallin vaikeuksista: "Mercedes ei ole aivan pihalla"

Kimi Räikkösen uusi pomo on poikkeus F1-maailmassa – suomalaistähti on löytänyt hengenheimolaisensa: "Hän on omalla tavallaan sarjan tulevaisuus"

Tässä ovat F1-sarjan tärkeimmät uudistukset: Ikuinen kipupiste puhuttaa ja supertähtien tiukka painon tarkkailu helpottaa

Formula 1 -tulospalvelu ja kalenteri kaudelle 2019