Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kun Patrik Laineen peli ei kulkenut, hän käytti paljon aikaa mietiskelyyn – ja se tuotti tulosta: "On mukavaa taas pelata"

Maalintekijänä tunnettu Patrik Laine hämmästyttää Kanadassa syöttötaidoillaan.

NHL
Mathieu Perreault Patrik Laine
Nauru raikaa, kun peli sujuu. Patrik Laineen (oik.) kanssa vaihtopenkillä voitokkaassa Boston-pelissä on Mathieu Perreault.Getty Images

WINNIPEG. Winnipegin Patrik Laine on nähty Kanadassa niin puhtaana maalintekijänä, että moni on seurannut lahjakkaan suomalaisnuorukaisen pelintekotaitoja viime viikkoina hämmästyneenä. Laine on nimittäin kunnostautunut viime otteluissa maalinteon sijaan syöttäjänä.

Laineen kuudesta edellisestä pisteestä kaikki ovat syöttöpisteitä – vieläpä ykkössyöttöjä.

Vaikka Laine on paljon muutakin kuin puhdas maalintekijä, Pohjois-Amerikassa tähän totuuteen ollaan heräämässä vasta nyt. Mestaruuteen päättyneellä Tappara-kaudella Laine kirjasi runkosarjassa 17 maalin lisäksi tililleen 16 syöttöpistettä. Sama oli pelin henki Mestis-keikalla LeKissä ja MM-kultajuhliin päättyneissä nuorten kisoissa 2016. Tätä oli tarjolla myös torstain Boston-ottelussa.

Ensimmäisen syöttöpisteensä Laine kirjasi heti ottelun alussa. Tamperelaistykki pamautti suoraan syötöstä kiekon kohti Bruins-vahti Tuukka Raskia, joka ei saanut pelivälinettä haltuun. Blake Wheelerillä oli lopulta helppo työ siirtää maaliviivalle pudonnut irtokiekko sisään.

Todellinen herkkupala oli kuitenkin tarjolla 2–0-osumassa. Kaikki Tuukka Raskia myöten odottivat Laineen laukovan huippupaikasta, mutta tämäpä siirsikin kiekon upealla tavalla takatolpalle, mistä Mark Scheifelella oli helppo työ putata lätty tyhjään pussiin.

– Syöttötaidot tulevat ehkä muille yllätyksenä, ei minulle, Laine hymyili kanadalaismedialle ottelun jälkeen.

Boston Winnipeg
Patrik Laine (2. vas.) alusti Mark Scheifelen (2. oik.) 2–0-maalin Bostonia vastaan.Getty Images

Winnipegin toinen maali oli oiva esimerkki siitä, miten vaikea Patrik Lainetta vastaan on viime kädessä pelata. Painava, tarkka ja nopeasti lähtevä laukaus on kaikkien tiedossa, mikä pakottaa maalivahdit, miksei puolustajatkin, varautumaan ensisijaisesti laukaukseen.

Laineen pelikäsitys ja pehmeät kädet avaavat suomalaiselle sekä hänen ketjukavereilleen kokonaan uuden maailman. Jos tila aukeaa toisaalle, Laine pystyy kääntämään laukauksen syötöksi viimeiselläkin hetkellä.

– Varmasti tuo laukaus avaa uusia mahdollisuuksia. Yleensä lauon tuollaisista paikoista, mistä nyt syötin. Jos puolustaja tulee hyvin blokkaamaan, voin ujuttaa kiekon takatolpalle. Onhan siinä vaihtoehtoja, kun osaa laukoakin. Osataan tässä syöttääkin, eikä vain ampua laput silmillä, Laine naureskeli Yle Urheilulle Winnipegissä.

Winnipeg-luotsi Paul Maurice oli pelaajan kanssa samoilla linjoilla.

– Hän ei tee huonoja valintoja kiekon kanssa, Laine ei jätä kaveria takatolpalla kylmäksi. Hän tietää, että maalivahdit keskittyvät laukaukseen. Ja kuten huippupelaajat yleensä, Laine pystyy tekemään viime hetken valintoja syötön suhteen. Tämä kyky on ollut hänellä aina.

Kärkiketjussa kulkee

Laine, joka taivalsi vielä alkuvuodesta NHL-uransa synkintä jaksoa paitsi yleispelaamisen, myös tehojen osalta, on viime viikkoina nostanut kokonaisvaltaisen pelaamisensa kokonaan uudelle tasolle. Kun vielä joulu-tammikuulla suomalaisnuorukainen haahuili mitään sanomattomasti pelin ulkopuolella, nyt hänestä huokuu halu ratkaista ja olla kentän paras.

Laine on palannut upealla tavalla pelin ytimeen viime viikkojen aikana.

Bostonia vastaan Laine oli kentän parhaimmistoa hyökkäyssuuntaan. Paras esimerkki Laineen nykyvireestä saatiin toisessa erässä, kun hän iski kiekon tolppaan upean hyökkäyssiniviivalla esitetyn kärkimiinan jälkeen. Jetsin suomalaislaituri osui torstaina kahdesti tolppaan ja kerran ylärimaan.

Kuusi pistettä kuuteen edelliseen otteluun on tyyntä myrskyn edellä, jos pelaamisen taso on jatkossakin nähdyllä tasolla.

– Aloin mietiskellä asioita pidemmän kuivan kauden aikana. Tuntui, etten silloin oikein päässyt ytimeen, olin koko ajan pelin ulkopuolella. Ajattelin, että menen enemmän kulmiin ja maalien edustoille hakemaan kiekkoja. Jos pääsisin sitä kautta paremmin peliin sisään. En edes miettinyt maalipaikoille pääsyä, enemmänkin sitä, että pääsen peliin mukaan.

– Siitä tämä lähti ja tätä olen pyrkinyt toteuttamaan, vaikka pisteitä ei tulisikaan, Laine jutteli.

Patrik Laine 2019
Patrik Laineen painava laukaus on miehen tavaramerkki.Getty Images

Kun samaan aikaan päävalmentaja Maurice siirsi Laineen ykkösketjuun Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin vierelle, suomalaisen pitkään sivuluisussa ollut kelkka alkoi vihdoin kääntyä. Tapparassa kiekkokasvatuksensa saanut tesomalainen ei halunnut päästää annettua tilaisuutta käsistään.

– Laineen pelaamisessa tasaviisikoin on yön ja päivän ero siihen, kun siirsin hänet ykkösketjuun. Ja ennen muuta siksi, että hän on fiksu kaveri, Laine haluaa hyödyntää tilaisuutensa. Hän ymmärtää, mitä tarkoittaa pelata vastustajan parhaita vastaan. Jos teet virheitä, kiekko löytyy verkosta, Maurice totesi.

Laine, jonka kiekon menetys johti Bostonin 1–2-kavennukseen, komppasi valmentajaansa.

– Ei oman pelaamisen pitäisi ketjun kautta muuttua, mutta onhan tässä oltava tarkempi, kun pelaa parhaita vastaan. Ei voi tulla virheitä tai omissa kolisee. Tänään oli meiltä puolustuksellisesti hieman heikompaa, kun omissa soi pari kertaa, mutta onneksi saimme pari maalia tehtyä toiseen päähän.

"Pojat pelaa syksyllä, miehet keväällä"

Ja kun Laineen peli on alkanut kulkea, itseluottamus on palannut. Se näkyy pelirohkeutena, haastamisena ja oikeanlaisena röyhkeytenä, mikä taas näkyy väistämättä tulostaululla. Laineen pelaamisen nouseva trendi ei voisi tulla huhtikuun alussa käynnistyviä pudotuspelejä ajatellen parempaan saumaan.

– On mukavaa taas pelata. Sekin auttaa, kun pääsee pelaamaan paljon. Siinä pysyy paremmin rytmissä, kun ei tule pitkiä taukoja. Onnistumisten kautta tuntuu, etteivät kiekot pompi enää lavassa ja sitä auttaa uskaltaa taas yrittää kaikenlaista. Toki paikat, missä lähtee kikkailemaan, täytyy valita tarkkaan.

– Mutta eikö se niin mene, että pojat pelaa syksyllä ja miehet keväällä. Näitä pelejä varten jääkiekkoa pelataan. Olet näissä parhaimmillaan ja isket keväällä muutaman voittomaalin, niin kukaan ei enää muista vaikeita aikoja, Laine nauroi loppuun.

Seuraavan kerran Winnipeg pelaa lauantaina, kun se kohtaa kotijäällään Calgaryn.

Lue myös:

Dallasin Roope Hintz onnistui jälleen maalinteossa– Winnipegin Patrik Laineelle kaksi syöttöpistettä

Connor McDavid jaksaa hämmästyttää NHL-jäillä – liittyi samaan kerhoon Gretzkyn ja Lemieuxin kanssa

Yksi viikko mullisti Mikael Granlundin elämän: seura vaihtui ja hänestä tuli isä – "En varmaan samanmoista viikkoa ihan lähitulevaisuudessa koe"

Kommentti: Antti Raannan Arizona järjestämässä NHL-kauden kovimman jytkyn!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat