Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tuukka Rask käänsi kelkkansa kankean alkukauden jälkeen, mutta puheet Bostonissa eivät ole laantuneet: "Tämä on taistelu, jota en voi voittaa"

Harva suomalainen NHL-pelaaja on saanut osakseen kritiikkivyöryä, jonka keskellä Bostonin Tuukka Rask pelaa vuodesta toiseen.

NHL
Tuukka Rask
Tuukka Rask tietää, että puheet on jätettävä omaan arvoonsa.Getty Images

WINNIPEG. Boston Bruinsin suomalaismaalivahti Tuukka Raskin, 32, kauden voi jakaa kahteen osaan – aikaan ennen ja jälkeen joulun. Kuten muutamana aiempanakin kautena kaiken kokenut Rask sai kaudelle kankean startin. Peli ei kulkenut ja Bruinsin maalivahdeista Jaroslav Halak olikin selkeästi Raskia parempi syyskaudella.

Kun NHL lähti joulutauolle, Raskin voittosaldo oli 8–8–2, Halakin 12–5–2. Siinä, missä Halak oli kirjannut tilastoihinsa 93 torjuntaprosentin, Rask torjui syyskaudella vain 91,1 prosenttia kaikista kohti tulleista laukauksista. Halak pelasi syksyllä kolme nollapeliä, Rask ei yhtään.

Rask on opittu tuntemaan maalivahtina, joka pelaa parhaat pelinsä kevätkaudella ja niin tapahtui nytkin. Joulun jälkeen savonlinnalaislähtöinen maalivahti on hävinnyt varsinaisella peliajalla ainaostaan kaksi kertaa. Se on vähemmän kuin kukaan toinen vähintään kuusitoista ottelua aloittanut NHL-veska.

Rask on omien sanojensakin mukaan liian kokenut maalivahti ylireagoimaan syyskauden kankeuteen.

– Ei jaksa stressata, Rask naurahtaa Yle Urheilulle Winnipegissä.

– Ei syksyllä eikä muutenkaan. Kyllä sitä oman tasonsa tietää ja sen, miten pitäisi pelata. Ja tiedostaa sen, miten pitkä tämä kausi on. Ei lokakuussa mitään voiteta. Joskus menee paremmin ja joskus huonommin, tärkeää on, että käyrä osoittaisi loivasti ylöspäin koko kauden. Tarkoitus on pelata parhaat pelit kesäkuussa, Rask jatkaa.

Tuukka Rask
Tuukka Rask on yksi Boston Bruinsin menestyneimmistä maalivahdeista.Getty Images

Raskin puheilla on katetta. Joulun jälkeen suomalaismaalivahti on voittotilastossa (16) viides, päästettyjen keskiarvoissa (2,24) kuudes ja torjuntaprosenteissa (92,4) yhdestoista. Nollapeleissä Raskin sijoitus on jaettu viides. Käyrä siis osoittaa sopivasti ylöspäin kevään kynnyksellä.

Samaa voi sanoa Bostonista, joka pelasi tammi-maaliskuulla peräti yhdeksäntoista ottelua häviämättä varsinaisella peliajalla kertaakaan.

– Oma peli ja joukkueen peli menevät aika usein käsi kädessä. Jos maalipaikat syntyvät ykkössektoriin, niin tässä liigassa pelaajat laittavat kiekkoa aika tehokkaasti reppuun. Ei niille oikein mitään voi. Nyt on pelattu joukkueena paremmin ja olen siihen tosi tyytyväinen. Sitä kautta on itsellekin niitä voittoja alkanut tulla.

"Taistelu, jota ei voi mitenkään voittaa"

Toisaalta torstaina Boston koki Winnipegissä jo kolmannen peräkkäisen tappionsa. Sattumaa tai ei, samaan aikaan myös Raskin pelaamisessa on näkynyt takaumia syksyltä. Columbuksessa ja Winnipegissä pelannut Rask on päästänyt 67 edellisellä laukauksella taakseen peräti yksitoista osumaa.

Suomalaisen kolmen edellisottelun torjuntaprosentti on karvan päälle 83 ja päästettyjen keskiarvo yli neljä ja puoli.

Kaksi ottelua on pieni otanta, eivätkä tappiot Columbukselle ja Winnipegille missään nimessä yksin Raskin syytä olleet. Silti Bostonissa keskustelu Raskin ympärillä käy alati kuumana. Suomalaisvahdin ailahteluun on monin paikoin oltu tyytymättömiä paitsi mediassa, myös lehtereillä.

Vaikka Rask on yksi Bostonin seurahistorian parhaista maalivahdeista, kritiikkivyöry tuntuu olevan päättymätön.

– Olen tietoinen tästä, mutta en kiinnitä siihen lainkaan huomiota. Nuo jutut elävät ihan omaa elämäänsä, olen tottunut niihin. Sellainen kulttuuri Bostonissa on kaikissa lajeissa. Jos olet maalivahti tai vaikka jalkapallon pelintekijä, olet suurennuslasin alla ja kaikkea tekemistä syynätään todella tarkasti. Media ja fanit sitten reagoivat tavallaan.

– Uran alkuvaiheessa tuota touhua katseli ehkä hieman enemmän. Aika nopeasti ymmärsin, että tämä on taistelu, jota en voi mitenkään voittaa. Jos alan kiinnittää tuollaiseen huomiota, hommasta tulee haastavaa, Rask jutteli.

Tuukka Rask
Viime peleissä on hyvän jakson jälkeen tullut tappioita, mutta Tuukka Rask uskoo silti joukkueensa peliin.Getty Images

Sen sijaan, että Rask murehtisi parin edellisottelun henkilökohtaisia tilastoja, hän kehuu tapaa, jolla joukkueen peli on kehittynyt.

– Nyt pelaamme peliä, jota haluamme ja jota tässä on toitotettu. Pelataan viisikkona ja joukkueena hyvin, etenkin viisikkopuolustaminen on ollut todella hyvää. Ei tuollainen parinkymmenen pelin pisteputki helpolla tule.

Taas Toronto vastassa

Vaikka Boston on kompuroinut kolmessa ottelussa peräjälkeen, esimerkiksi Winnipegissä se ei ollut erityisen huono. Se pelasi kohtalaisen vierasottelun, mutta muutamat yksittäiset karkeat virheet maksoivat sille pelin. Isossa kuvassa Bruins-laiva seilaa hyvin kurssissaan.

Kurssi vie sen pudotuspeleihin, missä se kohtaa erittäin suurella todennäköisyydellä viime kauden tapaan Toronton. Joukkueen, josta Bruinsilla on ollut jo pitkään vahva yliote.

– Tiukka sarja sieltä on tulossa. Emme me pelaajat voi mitään yliotteita miettiä tai meille tulee hyvin nopeasti noutaja. Tuo on enemmän median näkökulma. Täytyy vain keskittyä omiin hommiin, niin varmasti pärjätään, Rask totesi lopuksi.

Lue myös:

Kun Patrik Laineen peli ei kulkenut, hän käytti paljon aikaa mietiskelyyn – ja se tuotti tulosta: "On mukavaa taas pelata"

Dallasin Roope Hintz onnistui jälleen maalinteossa– Winnipegin Patrik Laineelle kaksi syöttöpistettä

Connor McDavid jaksaa hämmästyttää NHL-jäillä – liittyi samaan kerhoon Gretzkyn ja Lemieuxin kanssa

Kommentti: NHL:ssä on käsillä uskomaton Suomi-kevät – Takavuosina velttoillut Teuvo Teräväinen on noussut kaikessa hiljaisuudessa sarjan parhaiden pistemiesten joukkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat