Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi

Kovapäinen suomalaislupaus teki vaikutuksen Yhdysvaltojen kivikovassa koripallosarjassa heti tulokaskaudellaan – "Hän on jopa alkanut ottaa johtajan roolia"

19-vuotias Lotta-Maj Lahtinen otti rohkean askeleen ja muutti Atlantaan sekä akateemisesti että urheilullisesti arvostettuun Georgia Techin yliopistoon.

koripallo
Lotta-Maj Lahtinen pitää palloa käsissään.

ATLANTA. Lotta-Maj Lahtinen ei ole sen sortin ihminen, joka latelee ajatuksiaan puolihuolimattomasti. Lahtinen puntaroi harkiten vastauksiaan lähes jokaiseen kysymykseen. Vain kysymykseen, rakastaako hän koripalloa, tulee vastaus välittömästi.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso yhdeksän minuutin dokumentti Lahtisesta.

– Joo, rakastan. Tykkään joukkueena pelaamisesta, ja siitä kemiasta, miten kommunikoidaan pelaajien kanssa. En ole kokenut mitään muuta ympäristöä, jossa tutustuisit niin läheisesti toisiin ihmisiin. Siinä näet jokaisen ajatuksen ja tunteen, Lahtinen kuvailee.

Parikymppisen Lahtisen intohimo koripalloon on vienyt hänet Lappeenrannasta Helsinkiin urheilulukioon ja sieltä eri maajoukkue-edustuksien kautta Atlantaan ja Georgia Tech -yliopistoon. Tavoite, joka syntyi ensimmäisen kerran jo varhaisteininä.

– Olin kuullut allstars- ja maajoukkueleireillä, että naispelaajia oli lähteynyt jenkkiyliopistoihin. Mietin silloin, että vau, jos pystyisi koriksen avulla lähtemään ulkomaille.

Small talkin opettelua

Yle Urheilun vieraillessa Atlantassa Lahtinen on elänyt amerikkalaista kampuselämää vajaan vuoden, ja se näkyy.

– Hey good morning Liz.

Lahtisen tervehdys napsahtaa rennon itsevarmasti kotiareenan takaovella, jolle 195-senttinen tulokashyökkääjä Elisabeth Dixon on ehtinyt ennen Lahtista.

– Good morning Maj, Dixon vastaa iloisesti.

– Small talk -kulttuuri oli ehkä sellainen asia, joka pisti silmään. Siinä oli totuttelemista. Toki kaikki puhui englantia myös tosi nopeasti ja omilla murteilla. Aluksi en viitsinyt kolmatta kertaa kysyä, mutta nyt ymmärrän jo ihan täysin, Lahtinen kertoo.

Lotta-Maj Lahtinen lähikuvassa.
Tony Johansson

Oven toisella puolella avautuvat joukkueen hulppeat sosiaalitilat nahkatuoleineen ja videoluokkineen. Seiniä koristavat jokaisesta pelaajasta tehdyt parimetriset julisteet.

– Tuossa voi ottaa päikkärit, jos haluaa, Lahtinen esittelee ja osoittaa lattialla olevaa kalustetta, joka muistuttaa patjan ja sohvan risteytystä.

Huoneen yhdessä nurkkauksessa on keittiö ja jääkaappi, jonka ovenkahvaan Lahtinen heti tarttuu.

– Herään vain kymmenen minuuttia aikaisemmin, kun täällä voi syödä aamiaisen.

Jugurtin, mansikoiden ja paahtoleivän jälkeen on aika vaihtaa treenivaatteet ylle ja mennä teipattavaksi. Ennen jokaista harjoitusta kaikkien pelaajien nilkat teipataan tukevasti.

Muutenkin toiminta on ammattimaista. Ennen harjoituksia käydään seuraavan päivän vastustaja läpi videolta. Päävalmentajan lisäksi kentällä touhuaa ainakin kolme apuvalmentajaa, ja jos pelaaja haluaa vielä jäädä ylimääräisiin harjoituksiin, siihen löytyy aina valmentaja. Treenien jälkeen urheilijoiden palautumista helpotetaan kylmäaltaassa.

– Just nämä fasiliteetit ovat täällä ihan viimeisen päälle, eikä itse tarvitse huolehtia muusta kun koriksesta ja koulusta. Ei tarvitse huolehtia siitä, ettei pystyisi tavoittelemaan unelmiaan.

Mukavuusalueelta lähtö ei pelottanut

Yliopistourheilu Yhdysvalloissa muistuttaa puitteiltaan ammattiurheilua, vaikka pelaajille ei makseta palkkaa. Georgia Tech pelaa yliopistosarjojen ylimmällä tasolla, ja Lahtista vastaan kentälle asettuvat maan kovimmat pelaajat.

– En tiennyt, mihin olin tulossa. Oli mulla sellaisia ajatuksia, että miten täällä menee ja miten pärjään.

Arvuuttelut omasta pärjäämisestä eivät kuitenkaan missään vaiheessa pelottaneet Lahtista, joka jo kerran muutti kotoa lähtiessään Lappeenrannasta Helsinkiin.

– Tiesin, että tulee olemaan erilaista. Tulee olemaan haasteita, mutta tiesin, että haluan pois mukavuusalueeltani. Haluan nähdä maailmaa ja saada uusia kokemuksia.

Lotta-Maj Lahtisen tulokaskausi sujui hienosti. Pisteitä Lahtinen teki keskimäärin 4,7 per ottelu ja levypalloja ja koriinjohtavia syöttöjä kertyi himpun verran yli kaksi per peli. Tärkeintä oli valmennusportaan vakuuttuminen Lahtisen osaamisesta.

Lotta-Maj Lahtinen valmiina heittämään.
Tony Johansson

Yle Urheilun haastattelussa virkaa tekevä päävalmentaja Mark Simons kehuu Lahtista vuolaasti.

– Hän on fyysisesti ja henkisesti kova. Tullessaan hän ei ollut hyvä heittäjä, mutta hänestä on tullut hyvä, koska hän harjoittelee niin paljon omatoimisesti.

– Hän on jopa alkanut ottaa johtajan roolia, vaikka on tulokas. Hän sietää kritiikkiä ja omaksuu valmentajan opit hyvin. Toisinaan hän on hieman kovapäinen, mutta se osaltaan tekee hänestä niin pidetyn.

Ykköstakamiehen pelin takellellessa Lahtinen laitettiin usein jopa avausviisikkoon.

– Hän pelasi loistavasti, kun laitoimme hänet avaukseen.

Lahtinen on itsekin tyytyväinen omaan kauteensa.

– Olen saanut pelata ja olla rotaatiossa. On ollut pelejä, joissa olen pelannut jopa 25–30 minuuttia.

Suorittaja tutkinnon perässä

Georgia Tech kuuluu yliopistojen kärkikastiin myös akateemisesti, ja opintojen vuosimaksu pyörii 40 000 euron hujakoilla. Lotta-Maj Lahtisen koripallostipendi kattaa hänen kulunsa, mutta töitä pitää silti tehdä, sillä myös tenttien pitää mennä läpi. Kun harjoitteluun menee päivittäin noin viisi tuntia, opinnot vaativan vähintään saman verran tunteja.

– On se välillä rankkaa. En halua öitä valvoa koulun takia, koska haluan hoitaa koriksen hyvin ja pelata hyvin. Kyllä sitä pitää priorisoida ja olla kurinalainen, jos haluaa hoitaa molemmat hyvin

Lotta-Maj Lahtinen lähikuvassa kadulla.
Tony Johansson

Lahtinen huomauttaa, että kaikki on hoidettu siten, että urheilun ja opintojen yhdistäminen on mahdollista, jos vain on itse valmis.

– Olen vähän sellainen suorittaja. Tykkään siitä, että mulla on paljon hommia.

– Opiskelen tuotantotaloutta, se on täällä todella arvostettu tutkinto. Onhan se haastava, mutta katsotaan, miten opiskelu sujuu. Uskon, että pystyn suorittamaan tutkinnon.

Matka määränpäätä tärkeämpää

Lahtinen päätti lähteä Yhdysvaltoihin kehittämään itseään koripalloilijana ja kokemaan uutta.

Kehitystä on tapahtunut hänen omien sanojensa mukaan sarjassa, jossa pelaajat ovat nopeampia ja urheilullisempia kuin Suomessa.

Lotta-Maj Lahtinen pallon kanssa kentällä.
Tony Johansson

– Henkisesti olen kasvanut pelaajana täällä tosi paljon, olen jotenkin kypsempi.

Tavoitteissa on vallata ykköstakamiehen paikka joukkueessa ja havitella Yhdysvaltojen yliopistomestaruutta. Opintojen jälkeen haaveissa siintää ammattilaisuus Euroopan kentillä, mutta sinne on vielä matkaa.

– Haluan vain nauttia koriksesta. Onhan mulla tavoite, että joku päivä pelaan ammattilaisliigassa, mutta nautin joka päivä siitä, kun menen hallille, ja mun mielestä se on se tärkein asia, Lahtinen sanoo.

Lue myös:

Donkki-ihme ja laulajatähti johtavat uuden sukupolven esiinmarssia – tappiot seurasivat vielä naisten korismaajoukkuetta, mutta susiluolan suulla valo jo pilkahtelee

Suomen naiskoripallon suurlupaus hämmästytti jälleen – kaksi donkkia kahdessa minuutissa!

”Jonain päivänä hän voi olla maailman paras” – Awak Kuier, 17, on Suomen koripallon suurlupaus, jota voi helposti verrata Lauri Markkaseen

Suomen naiskoripallon tulevaisuus kasvaa Pohjois-Amerikan yliopistoissa – "Kuin laittaisi rahaa pankkiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat