Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Luistimet naulaan heittänyt tuomarilegenda Timo Favorin käytti kaukalossa opettajan oppeja ja sai pelaajien kunnioituksen: "Se on lajin suola, että mielipiteitä saa olla"

Timo Favorin ehti 22 kauden aikana nähdä tuomarina jääkiekkokaukalossa kaikenlaista. Palautetta tuli, negatiivista ja positiivista.

urheilutuomarit
Timo Favorin
Timo FavorinAOP

Tuomarilegenda Timo Favorin avasi Yle Puheen Urheiluperjantai-ohjelmassa uraansa valkomustissa kaukalossa ja kertoi, miten ärsyttävä pelaaja hiljennetään. Konkarituomari valotti myös tuomarin arkea ja kertoi muistoja vuosien varrelta.

Kaikkein eniten otteluita jääkiekossa kotimaisella pääsarjatasolla viheltänyt Favorin jäi tuomarin hommista eläkkeelle kuusi viikkoa sitten. Hän näki, kuinka SM-liiga muuttui "puoliammattilaissarjasta ammattilaissarjaksi". Siinä lomassa miehen nimi ehti tulla monelle kiekkofanille tutuksi, hyvässä ja pahassa.

– Se on lajin suola, että mielipiteitä saa olla, Favorin kertoi Urheiluperjantai-ohjelmassa. Kaikki saa tulla erotuomarikurssille kokeilemaan ja näkemään millaista tämä on, Favorin naurahtaa.

Vaikka ulkopuolisen silmin meininki kaukalossa saattaa näyttää välillä rajulta, Favorin vakuuttaa, että kulisseissa meno on toinen ja kättä paiskataan usein. Pudotuspeleissä tosin meno muuttuu.

– HIFK–Jokerit oli muutama vuosi sitten haastava sarja, silloin kulisseissakin tapahtui jos jonkin näköistä. Jotkut playoff-sarjat ovat erittäin haastavia – henki muuttuu runkosarjasta, Favorin muistelee.

Opettaja, joka opettaa myös kaukalossa

Toukokuussa 50 vuotta täyttävä Timo Favorin on siviiliammatiltaan opettaja. Favorin näkee luokkahuoneessa ja jääkiekkokaukalossa paljon samankaltaisuuksia.

– Opettajan ammatti on tukenut hyvin: jääkiekkokaukalossa on haastavia tilanteita ja myös luokkahuoneessa. Niissä on paljon samaa, Favorin toteaa.

Entä miten ärsyttävä pelaaja hiljennetään? Vastaus löytyy työelämästä tutusta reseptistä.

– Menen ensin puhumaan pelaajan esimiehelle eli valmentajalle. Jos se ei auta, sääntökirjasta löytyy pykäliä, Favorin valottaa.

Yksittäistä pelaajaa Favorin ei halua uralta nostaa esiin, mutta peräänkuuluttaa joukkueiden kapteenien kanssa vietettyä aikaa.

Favorin
Timo Favorin palkittiin 1000. vihellytystä ottelusta Tappara-Ilves -ottelussa 1.2.2019.AOP

NHL-ura ei kiinnostanut

Favorin vihelsi ensimmäisen pääsarjatason ottelun Suomessa kaudella 1997–1998. Silloin kaukalossa mittaa ottivat Lukko ja Kalpa. Sen jälkeen pelejä vyölle kertyi yli 1 000. Ikimuistoisimpina kokemuksina tuomari nostaa esille olympialaiset ja ulkoilmaottelut.

– Myös kuusi ratkaisevaa finaalipeliä sekä kaikki paikallisottelut jäivät mieleen.

Torinon olympialaisten jääkiekkoturnauksessa 2006 oli ainoastaan kuusi eurooppalaispäätuomaria. Favorin oli yksi heistä – loput olivat NHL-tuomareita. Pohjois-Amerikan kentille Favorin ei ikinä lähtenyt.

– NHL ei siintänyt silmissä.

22 kautta SM-liigassa riitti ja antoi. Favorin ei aio tehdä comebackia.

Ylen Urheiluperjantai-ohjelmassa otettiin yhteys playoff-sarjan tuomaripalaveriin, jossa käydään tarkkaan läpi asioita tulevia Liigan pudotuspelejä varten ja kerrataan kauden aikana tapahtuneita asioita.

Erotuomarijohtaja Jyri Rönn väläytti, että Favorin voisi vielä toimia korvaajana, jos joku tuomareista sairastuu.

– Olen hätätapauksessa käytettävissä, Favorin vitsailee.

Lue myös:

Tuhannen ottelun tuomari Timo Favorin yllätti juhlaottelun jälkeen ja laittoi pillit pussiin – "Jääkiekosta ei jäänyt mitään saavuttamatta"

Kommentti: SM-liigakauden kovin yllätys tuli Lahdesta – pohjat tehtiin neljä vuotta sitten moottorisahalla ja kauhunaamarilla

Tässä ovat SM-liigan pudotuspeliparit – raastava ensimmäinen kierros käyntiin jo lauantaina

Timo Favorin on jakanut jääkiekkokaukaloissa oikeutta jo 22 kautta – Tamperelaistuomari saa 1000 ottelua täyteen osuvasti paikalliskamppailussa Hakametsässä

Jari Levoselle 900 ottelua täyteen jääkiekon SM-liigan päätuomarina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat