Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

"Minipleijareissa" kotiedulla on vain pieni merkitys – Risto Dufvalla on mahdollisuus toistaa historiallinen temppu, johon vain konkariluotsi itse on pystynyt

Pudotuspelien ensimmäinen kierros on pelattu nykymuodossa keväästä 2004 lähtien. Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa avausotteluita Yle Puheella kello 16.30.

urheilu
Risto Dufva
Risto DufvaAOP

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa pudotuspelikevään alkua kello 16.30 alkaen. Lähetystä voit kuunnella Puheen taajudelta tai Yle Areenasta tämän linkin kautta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pudotuspelien ensimmäinen kierros on esimerkiksi JYP-valmentaja Risto Dufvan mielestä "minipleijari". Virallisesti kyseessä on 1. pudotuspelikierros.

Keväästä toiseen toistuvista nurinoista huolimatta puolivälierien viimeiset joukkueet on ratkottu nykyiseen tapaan jo vuodesta 2004 saakka. Tähän mennessä 1. pudotuspelikierroksella on siis pelattu kaikkiaan 30 ottelusarjaa, joten osin kammoksuttu mahdollisuus villiin korttiin on muuttunut jo aikoja sitten uudistuksesta perinteeksi.

Jatkoon pääsee yhä kahdella voitolla. Näin kotiedulla ei ole vielä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ole kovin suurta merkitystä. Kotiedun turvin ensimmäisen kierroksen sarjan aloittanut joukkue on tippunut ennen puolivälieriä 14 kertaa.

Tasoero sijalle 7. ja 10. sijoittuneiden välillä on ollut selkeämpi. Viimeisenä pudotuspeleihin edennyt ryhmitys on selviytynyt jatkoon vain kuusi kertaa. Ainoastaan kerran kyseinen joukkue on päässyt aina välieriin saakka.

Tämä tapahtui keväällä 2013, jolloin Risto Dufva johdatti Rauman Lukon runkosarjan sijalta kymmenen mitalipeleihin. Nyt Dufvalla on mahdollisuus toistaa samainen temppu JYPin peräsimessä.

12 kertaa peräkkäin pudotuspeleihin selviytyneen jyväskyläläisryhmän on kuitenkin pelkästään puolivälieriin päästäkseen voitettava runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Lukko. Raumalaiset ovat suosikkeja, vaikka perussarjassa joukkueet voittivat toisensa kertaalleen niin kotona kuin vieraissa.

Lukko on ollut JYPiä tasaisempi suorittaja kaikilla osa-alueilla. Jyväskyläläisten kipuilua alleviivaa esimerkiksi se, että runkosarjan viimeisen kymmenen ottelun aikana ryhmitys oli toisaalta liigan toiseksi paras ylivoima-, mutta samalla surkein alivoimajoukkue.

Kaiken kaikkiaan pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta on edetty välieriin ainoastaan neljä kertaa. Lukon lisäksi tässä ovat onnistuneet Blues (2011 & 2012) sekä HIFK (2017). Bluesin liito kantoi keväällä 2011 finaaleihin. Espoolaisryhmä on yhä ainoa 1. pudotuspelikierrokselta jatkoon päässyt joukkue, joka on juhlinut kauden päätteeksi mitalia.

Toisena otteluparina tätä historiaa haluavat kirjoittaa tänä keväänä uusiksi Ilves ja SaiPa. Runkosarjassa joukkueet voittivat toisiaan vastaan yhden koti- ja yhden vierasottelun. Parhaaseen runkosarjasijoitukseensa kymmeneen vuoteen yltänyt Ilves on lappeenrantalaisiin nähden hienoinen ennakkosuosikki.

Kauden lopussa Ilveksen ylivoimapeli oli kyllä sarjan heikointa, mutta toisaalta tupsukorvat ovat onnistuneet tilkitsemään puolustuspäänsä tilastojen valossa aivan liigan kärkijoukkueiden tasoisesti. Toisaalta Ilves joutunee selviämään sarjan läpi ilman nuorta tähtipuolustajaansa Oskari Laaksosta, joka loukkaantui päätöskierroksella.

Lue myös:

Ilves lähtee kohtalonpeleihinsä ilman Oskari Laaksosta – seuran mukaan ylävartalovamma pitää sivussa viikon: "Toistaiseksi olen ainakin huomenna sivussa"

Luistimet naulaan heittänyt tuomarilegenda Timo Favorin käytti kaukalossa opettajan oppeja ja sai pelaajien kunnioituksen: "Se on lajin suola, että mielipiteitä saa olla"

Kommentti: SM-liigakauden kovin yllätys tuli Lahdesta – pohjat tehtiin neljä vuotta sitten moottorisahalla ja kauhunaamarilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat