Suora

  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

F1-asiantuntija oli eri linjoilla pettyneen Räikkösen kanssa ja listasi, miksi suomalaistähti teki hienon suorituksen

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh näkee Kimi Räikkösellä merkittävän edun sunnuntain kisaan.

Formula 1
Kimi Räikkönen
Mark Thompson/Getty Images

Lauantaina nähtiin odotettu ensimmäinen tosiveto, kun Kimi Räikkönen ajoi Alfa Romeon F1-tykillä aika-ajoissa. Räikkönen oli lopputuloksissa yhdeksäs. Aika-ajon jälkeen Räikkönen jakeli pettyneitä kommentteja C Moren lähetyksessä. Räikkösen mielestä olisi ollut mahdollista korkeammillekin sijoille. Räikkösellä ei ollut itsellään mitään suuria odotuksia, mutta jälkikäteen hän oli vähän pettynyt sijoituksestaan.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh oli huomattavasti positiivisempi. Hänen mielestä on hieno suoritus päästä tasaisessa keskikastissa Alfa Romeolla kymmenen parhaan joukkoon. Se oli Mildhin mielestä lupaava startti ja siitä on hyvät mahdollisuudet ajaa hyville pisteille.

– Kun ollaan Alfa Romeolla tässä tilanteessa näillä odotuksilla ja Kimi on saanut itsensä kymmenen parhaan joukkoon, se tarkoittaa tilanteen varmistamista. Pyritään siihen, että lähdetään parhaalla mahdollisella tavalla sijoilta 7–10 kilpailuun, Mildh sanoi.

– Semmoista yritettiin mielestäni, mutta Kimi ymmärtääkseni harmitteli vähän, että olisi voinut tehdä erilaisella taktiikalla aika-ajon. Mutta tämä oli mielestäni hyvä lähtö kaiken kaikkiaan.

Räikkönen tykitti perjantain harjoituksissa parhaaksi kuljettajaksi kärkitallien autojen jälkeen kuudensilla sijoillaan. Lauantaiaamun viimeisissä harjoituksissa Räikkönen oli kuitenkin vasta 17:s.

Suomalaiskonkari kertoi C Morella, että he olivat menneet auton säädöissä taaksepäin aamulla. Aika-ajojen alkukin oli hankala. Hän meni vain 51 tuhannesosan turvin avausosiosta toiseen osioon ja 15 parhaan joukkoon. Viimeisessä kolmannessa osiossa Räikköseltä nähtiin vain yksi yritys ilmeisesti renkaiden säästelemiseksi.

– Alfa Romeo teki kuitenkin erilaisia taktisia päätöksiä, miten aika-ajo mennään kokonaisuutena läpi. Se vaikutti renkaiden valintaan ja niiden käyttämiseen. Sen takia jouduttiin vain yhteen vetoon, Mildh sanoo.

Aika-ajoissa pitää jatkaa parantamista

Ylipäätänsä Räikkösen aika-ajojen luonne muuttuu tällä kaudella, kun verrataan aiempiin kausiin Ferrarilla. Nyt suomalaistähden pitäisi olla hereillä heti alusta saakka. Alfa Romeolla ei kaasutella yhtä helposti toiseen osioon tai varsinkaan viimeiseen osioon mukaan kuin Ferrarilla. Aiemmin juuri aika-ajot ovat olleet vielä Räikköselle suuri murheenkryyni.

Kimi Räikkönen
Clive Mason/Getty Images

– Kimin pitäisi jatkaa aika-ajon parantamistrendiä, mitä hän teki pari viime vuotta Ferrarilla. Nyt tässä vaikuttaa se, että pitää saada aikaan tallissa rutiinit ja tavat toimia aika-ajoissa. Pitää saada tehdyksi asiat niin kuin Kimi itse haluaa, esimerkiksi kommunikaatio paremmaksi. Näistä pienistä nyansseista on kiinni, että Kimi pystyy ajamaan aika-ajon samalla suoritustasolla kuin Ferrarillakin, Mildh sanoo.

Mildhin mukaan Melbournessa kaikilla kuljettajilla on vaikeuksia aika-ajoissa, koska kierrokset vaihtelevat olosuhteiden takia koko ajan. Vaikeuksia nähtiin muillakin kuljettajilla.

– Ratkaisevin tekijä on kuitenkin luotto autoon. Se näyttää tällä hetkellä hyvältä. Kimi pystyy itse tekemään aika-ajosuorituksesta yhtä tasokkaan kuin aikaisemminkin, Mildh toteaa.

Lähtö ja luotettavuus avainasemassa

Sunnuntain kisasta Räikkönen povasi jo yhden toivon, että avausmutkissa ei sattuisi tiukassa keskikastissa mitään kolareita. Räikkösen viereltä starttaa kisaan todellinen aika-ajojen yllättäjä: McLarenin Lando Norris. Juuri kukaan ei varmasti odottanut F1-tulokkaalta noin kovaa suoritusta heti ensimmäisessä aika-ajossa. Mildh näkee Räikkösellä yhden selvän edun ohittaa ainakin Norris. Muista keskikastin kuljettajista edellä ovat Haasin Romain Grosjean ja Kevin Magnussen.

Kimi Räikkönen
Clive Mason/Getty Images

– Norrisilta oli erittäin hyvä suoritus ajaa Kimin eteen. Mutta kysymysmerkiksi heillä jää Renault’n moottorin luotettavuus. Siinä taas Kimillä asiat ovat hyvin, kun hän käyttää Ferrarin moottoria. Luotettavuuden kannalta siinä on mahdollisuus parantaa sijoitusta, Mildh arvioi.

Haasia vastaan samanlaista etua ei ole, sillä heilläkin on Ferrarin moottorit autoissaan.

– Lähtö pitää myös pystyä ajamaan puhtaasti ja ajamaan koko kisa ehjällä autolla. Uskon, että taktikoinnissa ja varikkokäyntien laskemisessa Alfa Romeo on kyllä ihan hyvä. Sitä ei kannata huolehtia. Toivon, että muutaman sijoituksen Kimi pystyisi parantamaan, Mildh päättää.

Lue lisää:

Räikkönen latasi pettyneitä kommentteja C Morella aika-ajostaan Alfa Romeolla: ”En ole oikeastaan tyytyväinen”

Lewis Hamilton tärisi Bottaksen kovasta haasteesta paalukamppailussa: "Onnittelut Valtterille"

Uskomaton taisto! Bottas laittoi Hamiltonin todella tiukoille paaluväännössä – Räikkönen sadasosatrillereistä loppuhuipennukseen

Bottas jäi hurjassa trillerissä toiseksi, Räikkönen pääsi shokin jälkeen loppuhuipennukseen – näin menivät F1-kauden ensimmäiset aika-ajot

Kimi Räikkösen uusi pomo on poikkeus F1-maailmassa – suomalaistähti on löytänyt hengenheimolaisensa: "Hän on omalla tavallaan sarjan tulevaisuus"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat