Suora

  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Ampumahiihtojoukkueen huollossa kuohuu, kun henkilökemiat eivät kohtaa – "Jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa"

Jos Seefeldin MM-kisoissa kuohui Suomen hiihdon huollossa, niin samaa on tapahtunut ampumahiihdon MM-kisoissakin. Tosin tällä kertaa Suomen huoltotiimin sisällä.

ampumahiihto
Danielo Müller.
Danielo Müller.Yle

– Miksi et anna meidän testata näitä kahta paria? Etkö luota meihin? Jarkko Siltakorpi tivasi huoltopäällikkö Danielo Müllerilta, kun Yle Urheilu kuvasi ampumahiihtojoukkueen suksitestejä Östersundin MM-kisojen aikana.

Tilanteeseen kiteytyy paljon, sillä Suomen huoltotiimissä on ollut jännitteitä tänä talvena.

Ampumahiihtomaajoukkueen huoltoryhmä muuttui tälle kaudelle, kun huoltopäälliköksi palkattiin saksalainen Danielo Müller. Maailman huippukisaajien suksia huoltanut Müller tunnetaan rock-asenteestaan, mutta Suomen huoltoryhmässä kaikki ei ole sujunut yhtä sulavasti kuin konserttilavoilla.

– Aina kun on uusia henkilöitä ja uutta henkilökemiaa, se ei koskaan ole helppoa. Mielestäni se on yksi osa-alue, joka meidän täytyy tehdä paremmin kuin mitä olemme tähän mennessä tehneet, päävalmentaja Jonne Kähkönen myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

Kähkösen mielestä uusien työntekijöiden sparraaminen saumattomaan yhteistyöhön kuuluu kaikille, myös liitolle. Hän itse ei yritä pehmentää Mülleriä, vaikka tiedostaakin ongelmat.

– Jokainen on persoona. Ihmistä ei voi muuttaa, mutta toimintatapoja voi muuttaa ja minusta siinä on se paikka, jota voidaan selvästi kehittää ja parantaa.

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka ymmärtää Siltakorven kommentit, sillä urheilumaailmassa tehdään paljon asioita tunteella, myös huollon puolella.

– Mutta jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa, Perunka sanoi.

– Varmasti huollon täytyy käydä kehityskeskusteluja kauden jälkeen. Voihan se olla, että saksalainen kulttuuri on enemmän ylhäältä johdettua, kun taas suomalainen kulttuuri on enemmän keskusteleva, valmennushommissakin.

Jarkko Siltakorpi (vas.) ja Danielo Müller.
Jarkko Siltakorpi (vas.) ja Danielo Müller.Yle

Kähkönen vakuuttaa, että huollon ongelmat käydään läpi, sillä tiimi ei ole onnistunut kaikissa kisoissa. Kähkösen mukaan parantamisen varaa on niin kauan kuin Suomella ei voittavaa kalustoa.

– Voin rehellisesti sanoa, että ei meillä joka kisassa ole ollut voittava suksi, mutta meillä on ollut myös hyviä kisoja. Nämä taustat ja faktat täytyy panna yhteen ja katsoa, mitkä osa-alueet ovat ne, missä eniten parannettavaa on.

Kähkönen sanoo suoraan, että Suomen huollossa ei ole tarpeeksi henkilökuntaa. Hän on valmennustöiden lisäksi toiminut itsekin välillä huoltajana.

– Siinä selkeästi on puolikkaan, jos ei kokonaisen huoltomiehen paikka. Jos verrataan esimerkiksi Ruotsiin, niin siinä missä meillä on ollut testaamassa parhaimmillaan 4 tai 5 miestä, niin Ruotsilla on kymmenen.

Perungan mielestä ei voi unohtaa myös urheilijan vastuuta, sillä urheilijan täytyy tuntea oma kalustonsa läpikotaisin.

– Urheilijan pitää varsinkin kisatapahtumissa testata suksia, sillä pienetkin säävaihtelut vaikuttavat siihen, että sukset joudutaan vaihtamaan. Pitää olla tosi paljon herkällä korvalla ja tunnustelemassa omia suksiaan, Perunka sanoi, mutta totesi myös ymmärtävänsä urheilijoita.

– Huollon puolelta pitää tulla apuja suksitestaukseen. Ei se voi täysin urheilijan kontolla olla.

Lue myös:

Räväkkä rokkikukko laulaa HIMiä ja huoltaa Kaisa Mäkäräiselle voittosuksia – maailmanhuippujen kanssa työskennellyt saksalainen on opettanut suomalaisille uutta asennetta

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat