Suora

  • Elävä arkisto esittää

Sami Niku raivaa tilaa Winnipegissä: ”Hän on ottanut huimia askeleita!”

Winnipegin suomalaispuolustaja Sami Niku hurmaa kylmäpäisyydellään.

NHL
Sami Niku syöttää.
Sami Niku.AOP

WINNIPEG. Sami Niku vilautti käyntikorttiaan jälleen lauantaina. Nuori suomalaispuolustaja operoi Calgary-ottelussa tutun pienellä peliajalla, mutta tämä ei saanut lahjakasta JYP-kasvattia pelaamaan varman päälle. Sen sijaan, että Niku olisi armottomaan karvauksen alla heittänyt kiekon keskialueelle, hän lähti toisessa erässä niputtamaan useaa karvaajaa oman maalin kulmalla harhauttelemalla.

Ja kuinka ollakaan, Niku onnistui ja hetkessä Jets oli jo lujaa vauhtia matkalla kohti Flames-maalia. Tämä on Nikua parhaimmillaan.

Tämä on myös erittäin poikkeuksellista. On todella harvinaista, että pienellä vastuulla, jatkuvasti kokoonpanon reunalla elävä, nuori pelaaja uskaltaa 12 minuutin peliajalla toteuttaa itseään estoitta. Niku ei kuitenkaan pelkää, päinvastoin. Niku, joka tunnetaan kiekollisista taidoistaan, ei aio luopua vahvuuksistaan, oli tilanne mikä tahansa.

– Itseluottamus on aina ollut se suurin juttu minun pelille ja se tulee minulta ihan luonnostaan. Ja minun pelityylillä virheitä tukee väkisinkin ja niitä saa tulla. Ei tässä tarvitse virheitä pelätä. Valmennusjohto luottaa, että pystyn avaamaan peliä ja tekemään hyökkäyspäässä omia juttujani, Niku hymyili Yle Urheilulle Winnipegissä.

Joukkuetoveri Patrik Laine on pistänyt jyväskyläläisen kylmäpäisyyden niin ikään merkille.

– Välillä penkillä hieman huimaa, kun katsellaan, että mitähän sieltä nyt tulee, Laine nauroi.

– Kaveri uskoo itseensä ja sitä kautta häneen uskoo myös muut. Hienosti Sami pelaa kovalla itseluottamuksella, ei voi kuin ihailla sivusta. Hän tekee paljon sellaisia ratkaisuja kiekolla, mitä moni muu ei ehkä tekisi. Mutta hän on tullut tänne pelaamaan omaa peliään ja sitä hän nyt tekee, Laine vakavoitui.

”Hän tulee olemaan todella hyvä pelaaja”

Niku väläytteli kiekollisia taitojaan muutenkin lauantaina. Erinomaisen pelikäsityksen omaava Niku hyppäsi pari kertaa erinomaisesti mukaan hyökkäyksiin ja jopa ajamaan kiekon kanssa pelin ytimeen maalipaikoille. Viime hetkillä pomppineet kiekot estivät tehojen syntymisen Calgarya vastaan.

Suomalaispuolustajan potentiaalista saatiin kuitenkin jälleen kerran oiva maistiainen.

– Hän alkaa ymmärtää, mihin hän pystyy hyökkäyspäässä. Voi olla, ettei meillä ole täällä toista pelaajaa, joka pystyy käännöksiin ja suunnanmuutoksiin, joita hän kiekon kanssa tekee. Ja hän uskaltaa pysyä kiekossa. Tämä kaveri tulee olemaan meille todella hyvä pelaaja, päävalmentaja Paul Maurice hehkutti ottelun jälkeen.

Sami Niku
Sami NikuAOP

Nikun pelirohkeus on huomion arvoista siitäkin syystä, että 12–15 minuutin peliajoilla operoivalla puolustajalla pelituntuma jää usein huonoksi. Esimerkiksi lauantaina Niku pelasi toisessa erässä ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vain kaksi vaihtoa. Tämä ei saa kuitenkaan Nikua jarruttelemaan tai pelaamaan varman päälle.

– Onhan se haastavaa varsinkin minulle, kun olen tottunut pelaamaan paljon ja tykkään pitää kiekkoa. Pitkät tauot ovat haastavia etenkin, jos pitäisi pelata kiekollista peliä. Ei se helppoa ole, mutta kyllä se siitä, aina iloinen ja välitön Niku naureskeli.

Nikun tapauksessa on lisäksi hyvä muistaa, että tämä pelaa vasta toista kauttaan Pohjois-Amerikassa. AHL:n vuoden puolustajaksi menneellä kaudella valittu Niku opettelee edelleen pienen kaukalon tavoille, mutta lahjakkuus näkyy poikkeuksellisen nopeassa omaksumiskyvyssä.

– Hän on ottanut huimia askeleita, Maurice ylisti.

– Kun hän pelasi viime kaudella ensimmäisen NHL-pelinsä Montrealissa, hän todellakin näytti pelaajalta, joka pelasi ensimmäistä peliään. Todella nopeaa joukkuetta vastaan hän oli vaikeuksissa. Hän kuitenkin opetteli peliä vuoden AHL.ssä ja opettelee edelleen, mutta kehitys on ollut huimaa.

Väärällä puolella

Nikun viimeisin NHL-mahdollisuus aukesi kärkipuolustajien Dustin Byfuglienin ja Josh Morrisseyn loukkaantumisten kautta. Suomalainen ei ole jättänyt kiveäkään kääntämättä yrittäessään raivata laadukkaassa joukkueessa itselleen lisää tilaa – vieläpä väärällä puolella kenttää.

– Hän on pelannut läpi uransa vasemmalla, mutta pelaa nyt oikealla, ja vieläpä viihtyy siellä. Pidän todella paljon tästä, Maurice kiitteli.

Seuraava askel Nikulle olisi päästä pyörittämään ylivoimapeliä, missä pelaajan vahvuudet pääsisivät aiempaakin paremmin esille.

– Hirveä jano on ylivoimapeliin, koska olen sitä läpi urani pelannut. Se on sitten se karkkipäivä minulle, kun tuo tapahtuu. Siihen voi hetki vielä mennä, mutta odotellaan innolla, ei tässä ole mihinkään kiire, Niku virnuili.

Suomalaisen suurimmat kehityskohteet löytyvät oman pään pelaamisesta. Vasta 22-vuotias Niku tarvitsee edelleen lisää kamppailuvoimaa pärjätäkseen maailman parhaita hyökkääjiä vastaan. Ja muutenkin puolustuspelaamisen opettelu on edelleen vahvasti prosessissa.

Ben Chiarotin vierellä viime otteluissa pelannut Niku on ollut parinsa kanssa ajoittain suurissa vaikeuksissa omalla alueellaan.

– On siinä tekemistä vielä, mutta eteenpäin sekin on mennyt. Koko ajan paranee oman pään pelaaminen. Vielä kovempi pitäisi pystyä olemaan ja olla koko ajan lähellä. Jos antaa tilaa, homma menee vaikeaksi. Luistelulla pitäisi puolustaa, se on minun vahvuus. Ei sitten tarvitsisi niin paljon kamppailla, Niku näki.

– Hyvällä tiellä tässäkin ollaan.

Luottamuslause

Kun kärkipakit Byfuglien ja Morrissey viimeistään pudotuspeleissä palaavat Winnipeg Jetsin pelaavaan kokoonpanoon, päävalmentaja Maurice joutuu tekemään kovia päätöksiä sen suhteen, kuka kokoonpanosta putoaa.

– Kun tulemme terveeksi, se ei ole välttämättä Sami Niku, joka kokoonpanosta putoaa, Maurice heitti lauantain ottelun jälkeen.

Lue myös:

Barkovin syöttökone jauhaa! Suomalaistähti teki piste-ennätyksensä ja rikkoi komean rajapyykin

Tuukka Rask käänsi kelkkansa kankean alkukauden jälkeen, mutta puheet Bostonissa eivät ole laantuneet: "Tämä on taistelu, jota en voi voittaa"

"Viimeisen päälle pelimiehen" Mikael Granlundin siirrosta Nashvilleen iloitseva Pekka Rinne: "Jätkät jo huutelevat, ettemme saa enää puhua suomea"

Kun Patrik Laineen peli ei kulkenut, hän käytti paljon aikaa mietiskelyyn – ja se tuotti tulosta: "On mukavaa taas pelata"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat