Iivo Niskaselta kova kannanotto: haluaa valmennuksen toimintamalleihin tarkennusta ja tietotaitoa Norjasta – "Tähän on vain pakko tulla muutosta"

Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen ottaa vahvasti kantaa Suomen huippuhiihdon tilanteeseen. Niskanen kaipaa päivitystä muun muassa harjoitteluun.

hiihto
Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen hiihdossa on kuohunut viime aikoina, sillä Seefeldin MM-kilpailut eivät menneet odotusten mukaisesti. Iivo Niskasen tuoma pronssimitali jäi Suomen joukkueen ainoaksi ja kisojen aikana oli jännitteitä myös hiihtäjien ja huollon välillä.

Niskanen ottaa rohkeasti kantaa tilanteeseen, vaikka hänen mielestään asioissa ei ole ollut valittamista.

– Selkkausta tulee, kun kaikki ei mene täysin putkeen, mutta huollon taakse ei voi mennä. Tyhmää puhua sillä tavalla mediassa. Huollossa tapahtui loppujen lopuksi vain vähän muutosta edellisiin kausiin ja tällä tiimillä on tullut menestystä aiemmin, Niskanen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Niskasen mielestä valmennuksen ja harjoittelun suhteen sen sijaan tarvitaan keskustelua ja toimintamallien tarkennusta. Matti Haaviston ensimmäinen päävalmentajakausi on ollut vaisu, mutta se on Niskasen mukaan myös uuden aikakauden alku.

– Tekemisen tason on oltava kova. Onko vaatimustaso ollut meillä kovin mahdollinen? Meidän pitää tehdä monia asioita paremmin kuin muut ja miettiä nyt toimintamalleja, Niskanen linjasi.

Ei voida ummistaa silmiä

Niskanen kaipaa enemmän sparrausta ja muiden haastamista kaikessa toiminnassa, mutta etenkin leireillä. Tällä hetkellä toiminta on hänen mielestään paljon urheilijan ja hänen henkilökohtaisen valmentajansa varassa.

– Meiltä on pudonnut ja putoaa kovia nimiä pois. Ville Nousiainen, Sami Jauhojärvi ja nyt Matti Heikkinen. Miten tekemisen taso saadaan pidettyä, kun nostetaan uusia kavereita viivalle ja huipulle? Tähän on vain pakko tulla muutosta.

Suomen hiihdon ykkösurheilijana Niskanen kantaa vastuuta lajistaan ja haluaa olla mukana muuttamassa asioita niin henkilökohtaisen valmentajansa Olli Ohtosen kanssa kuin maajoukkueessakin. Hänen mukaansa tilanteelle ei voida ummistaa silmiä, sillä Norjan ykkössijaa ei ole pystytty haastamaan ja Venäjäkin on jälleen nostanut tasoaan Suomen ohi.

– Meillä on ollut vahvat harjoitusperinteet, mutta sitä tietotaitoa pitää saada Norjasta. Pitää miettiä ja päivittää muun muassa harjoittelua, Niskanen totesi.

Iivo Niskanen (vas.), Aleksander Bessmertnih ja Martin Johnsrud Sundby.
Iivo Niskanen (vas.), Aleksander Bessmertnih ja Martin Johnsrud Sundby.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Falunissa keho ei toiminut

Niskanen jätti yllättäen tänään Falunin maailmancupin osakilpailun väliin. Vielä lauantainen valmistava harjoitus oli Niskasen mukaan sujunut hyvin, mutta sunnuntaina keho ei toiminutkaan halutulla tavalla.

– Ei ole ollut ihan sellaista kulkua, aina hyviä tuloksia hamuava Niskanen perusteli.

Niskasen maailmancup-kausi päättyi tähän, sillä hän ei osallistu ensi viikonloppuna Kanadan osakilpailuihin. Hän vakuuttaa kuitenkin hiihtävänsä maailmancup-kauden jälkeiset SM-kilpailut Äänekoskella ja Ylitorniolla.

Suunnitelma piti

Niskasen tämän kauden tavoitteet kansainvälisillä laduilla löytyivät 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisoista ja etenkin MM-kisoista. Vaikka maailmanmestaruutta ei Seefeldistä tullut, niin hän toi kuitenkin Suomen joukkueen ainoan mitalin, pronssin.

– Alkukaudesta ei ollut ihan parasta kulkua, mutta pikkuhiljaa parani. Tammi-helmikuu oli minulle vahva. Suunnitelman mukaan mentiin ja se piti, Niskanen arvioi.

Niskanen oli myös tyytyväinen siihen, että hän onnistui vapaan hiihtotavan panostuksessaan. Hän otti tässä selkeitä kehitysaskeleita, jotka näkyivät tuloksissakin. Parhaana osoituksena tästä oli Niskasen kuudes sija Ulricehamnin 15 kilometrin vapaan kisassa tammikuussa.

– On hyvä, että sen voi ihan tuloksista sanoa, että eteenpäin mentiin. Voin kehittyä siinä vielä enemmänkin, mutta on tärkeää nähdä, että tulokset paranivat.

Lue myös:

Iivo Niskanen vetäytyi viime hetkillä Falunin kisoista

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Asiantuntijat varoittavat suomalaisia naureskelemasta "mikkihiiriladuille", koska ne ovat lajin tulevaisuus: "Kaikki radat eivät voi olla holmenkolleneita" Huoltoryhmä purkautui urheilijoiden käytöksestä – Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihtomaajoukkueessa on johtajuusongelma

Suomen hiihtomaajoukkueessa kuohuu, asiantuntijat vaativat nopeasti rohkeita muutoksia: “Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan suomalaisessa hiihdossa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat