Asiantuntijan mukaan Mäkäräisen harteilla oli enemmän paineita kuin hän antoi itse ymmärtää – "Se oli nähtävissä kaikessa hänen tekemisessään"

Suomen miesten tason nosto ilahdutti Yle Urheilun asiantuntijoita Paavo Puurusta ja Sanna-Leena Perunkaa sunnuntaina päättyneissä Östersundin MM-kisoissa.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen MM-kisat Östersundissa päättyivät mollivoittoisesti, sillä joukkue jäi ilman mitalia. Yle Urheilun asiantuntijoiden Paavo Puurusen ja Sanna-Leena Perungan mukaan tulos oli pettymys.

Erityisesti Kaisa Mäkäräisen epäonnistuminen söi paljon Suomen joukkueen tulosta. Puurusen mielestä Mäkäräisen harteilla oli enemmänkin painetta kuin urheilija itse on antanut ymmärtää.

– Yhteislähtökisan jälkeen nähtiin, että se oli Kaisalle tiukka paikka, ettei menestystä näissä kisoissa tullut. Siellä oli se paine, että arvokisoissa ollaan ja mitali pitäisi sieltä saada. Siellä oli sitä painetta paljon ja se oli nähtävissä kaikessa hänen tekemisessään, Puurunen sanoi.

Perungan mukaan koko naisten joukkue alisuoritti MM-kisoissa, mutta sen sijaan miehet onnistuivat nostamaan tasoaan. Esimerkiksi pikakilpailussa Olli Hiidensalo oli 25:s, Tero Seppälä 35:s ja Tuomas Grönman 37:s. Kaikki saivat maailmancupin pisteitä ja pääsivät takaa-ajokisaan. Tällaista suoritusta ei tällä kaudella Suomen miehiltä ole nähty.

– Tero ampui MM-kisoissa parhaiten mitä on tehnyt koko kauden aikana. Se on aina kovan urheilijan merkki, Perunka totesi.

– Sen sijaan naiset eivät saaneet tehtyä MM-kisoissa kauden niitä parhaita suorituksia, mitä toivottiin, eikä edes niitä keskivertotuloksiakaan.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Östersundin MM-kilpailut päättyivät varsinaiseen yllätykseen, kun miesten yhteislähtökilpailussa viimeisellä ampumapaikalla nähtiin melkoinen hutishow. Takaa nousi mitaleille yllätyskolmikko Dominik WindischAntonin GuigonnatJulian Eberhard.

– Viimeinen paikka oli aika monessa kisassa ratkaiseva paikka. Se pani tuloslistan useasti uuteen järjestykseen, Puurunen muistutti.

Perungan mukaan kisojen yllätykset selittyvät lajin luonteella, mutta myös sillä, että mitalit toivat urheilijoille lisää paineita.

– Silloin puhutaan mielen hallinnasta, hän sanoi ja totesi, että miesten yhteislähtökisan mitalistit tuskin ajattelivat viimeiselle ampumapaikalle saapuessaan olevansa enää mitalitaistossa mukana.

– He ajattelivat vain, että tehdään niin hyvin kuin pystytään kovassa tuulessa. Ja niin sieltä nousi kolme miestä takaa mitaleille.

Johannes Thingnes Bö
Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Norja oli Östersundin MM-kisojen ykkönen yhdeksällä mitalillaan. Saksa oli toinen seitsemällä ja Italia kolmas viidellä mitalillaan. Aikaisempien kisojen mitalirohmu Ranska oli sen sijaan vasta mitalitaulukon kahdeksas.

– Ranskan tulos selittyy sillä, että Martin Fourcade ei ollut minkäänlaisessa kunnossa. Myöskään muut ranskalaiset miesampumahiihtäjät eivät onnistuneet odotusten mukaan, Puurunen sanoi.

Norjan ykkössija ei ollut asiantuntijoille yllätys, kun ei myöskään se, että kisoista neljä kultaa ja yhden hopean ottanut Norjan Johannes Thingnes Bø suli täysin viimeisen kisan pystyampumapaikalla.

Bön suorituksissa oli havaittavissa horjumista jo Östersundia edeltäneessä maailmancupin kilpailuissa Salt Lake Cityssä. Perunka arvelikin Bøn omien odotusten häirinneen häntä, sillä neljästä kullastaan hän saavutti vain yhden henkilökohtaisesta kisasta ja loput viesteistä.

– Hänen pakkansa ei ollut enää niin hyvä siinä pystyammunnassa kuin se on ollut aiemmin tänä vuonna. Hän on vasta tänä vuonna tullut varmemmaksi ampujaksi. Kauden aikana hänen taustansa – eli joko osuu tai menee vihkoon – alkoi näkyä yhä selvemmin.

Lue myös:

Suomen päävalmentaja Jonne Kähkösellä ristiriitaiset tunnelmat: naiset alisuorittivat, miehet nostivat tasoaan – "Mitali oli realistista"

Katso uskomaton hutishow! Italialaisyllättäjä otti MM-kultaa miesten kaoottisessa yhteislähtökisassa, mitalikuningas Bö ei osunut lopussa yhteenkään tauluun

Karvaasti pettynyt Kaisa Mäkäräinen poistui itku kurkussa tv-haastattelusta: suomalainen halusi MM-kisoista enemmän kuin sai – "Ei sitä varmaan kukaan muu pysty käsittämään"

Neljä ohilaukausta ratkaisuhetkillä! Kaisa Mäkäräisen mitalihaaveet kaatuivat karmealla tavalla viimeisellä ampumapaikalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat