Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ennätyssuuret Special Olympics -kilpailut – Sisujengissä ensimmäistä kertaa enemmän nais- kuin miesedustajia

Maailman suurin kehitysvammaisten urheilutapahtuma, neljän vuoden välein järjestettävä Special Olympics -kesämaailmankilpailu, on parhaillaan käynnissä Arabiemiraattien Abu Dhabissa. Suomea tapahtumassa edustaa 71 urheilijan Sisujengi, joka kamppailee mitaleista yhteensä 14 eri lajissa.

urheilu
Sisujengi Abu Dhabissa
Sisujengin urheilijat vierailivat Abu Dhadin Silver Towerissa.Sisujengin facebook-sivusto

ABU DHABI. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Special Olympics -maailmankisat järjestetään arabimaassa. Nyt järjestettävät kilpailut ovat 50-vuotisen historiansa suurimmat ja mukana on urheilijoita yhteensä liki 200:sta eri maasta. Joukossa on ensi kertaa edustajia myös lukuisista sellaisista Afrikan maista, joissa kehitysvammaisten asema on yleisesti varsin heikko.

– On erittäin tärkeää, että kilpailut ovat tänä päivänä näin valtavan kansainväliset ja myös köyhimpien maiden kehitysvammaisilla urheilijoilla on mahdollisuus päästä mukaan. Näin hekin saavat kokemuksen siitä, että myös he kelpaavat ja pystyvät mihin vain, toteaa Suomen Sisujengiin kuuluvien jalkapalloilijoiden valmentaja Jarmo Pelli.

Myös Suomen Sisujengin konkariurheilijoihin kuuluva, Abu Dhabissa Suomea tenniksessä edustava Sanna Sepponen, on samoilla linjoilla.

– Kyllä on todella mahtavaa, että kisat kasvavat ja täällä on urheilijoita niin monista maista. Kaikkien ihmisten pitää saada tuntea olevansa näkyviä ja tärkeitä, sillä me olemme kaikki yhtä arvokkaita, Sepponen jatkaa.

Naiset valtasivat Sisujengin

Suomi on ollut mukana Special Olympics -kilpailuissa aina vuodesta 1993 saakka. Suomen joukkueeseen kuuluu kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa enemmän nais- kuin miesedustajia. Uudet tuulet puhaltavat myös monissa urheilulajeissa, sillä esimerkiksi jalkapallossa Suomella on tällä kertaa Special Olympics -edustusjoukkue ainoastaan naisten sarjassa, ei lainkaan miehissä.

Suomen naisjalkapalloilijat ovat aloittaneet nyt käynnissä olevat kilpailut varsin vahvasti kahdella voitolla. Viime kertaisissa, Los Angelesissa vuonna 2015 pidetyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa Suomi voitti omassa divisioonassaan kultaa, joten tavoitteet ovat korkealla myös Abu Dhabin turnauksessa.

– Totta kai yritämme aina voittaa. Olemme harjoitelleet kovasti ja keskitymme täällä jokaiseen peliimme täysillä, kertovat Suomen jalkapallojoukkueessa pelaavat Vilma Torni, Henna-Mari Korpijärvi sekä Emilia Aherikko.

Suurimmassa osassa lajeista kilpailut ovat vasta käynnistyneet, mutta esimerkiksi uinnissa, ratsastuksessa sekä yleisurheilussa on päästy jo nauttimaan mitalihumusta - myös suomalaisten keskuudessa.

Kaikille mahdollisuuksia

Special Olympicsien ideologiaan kuuluu tarjota kaikille ihmisille yhdenvertaiset mahdollisuudet kokea onnistumisia. Näin ollen kaikki urheilijat osallistuvat paikan päällä ennen kilpailuja divisioonaluokitteluun, jossa eri ikäiset ja tasoiset urheilijat jaetaan 3-8 hengen ryhmiin. Näin myös vaikeammin kehitysvammaisilla urheilijoilla on mahdollisuus päästä nauttimaan menestyksestä.

– Luokittelu tosin tehdään pitkälti urheiljan kotimaassa tehtyjen diagnoositietojen pohjalta ja kuten arvata saattaa, on eri puolilla maailmaa varsin erilainen käsitys kehitysvammaisuudesta ja sen eri muodoista, kertoo Suomen Special Olympics -joukkueen johtaja Timo Pelkonen.

– Osallistujat näyttävät kyllä myös urheilullisia taitojaan luokitteluvaiheen arvioijille ja mikäli varsinainen kilpailusuoritus ja tuo luokitteluvaiheen suoritus eroavat kovasti toisistaan, voidaan asiaan puuttua periaatteessa vielä kilpailun aikanakin, hän jatkaa.

Lue myös:

Konkariuimari avasi Sisujengin mitalitilin Abu Dhabissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat