Kritisoitu TPS-valmentaja on kultapaineiden keskellä uransa kovimmassa paikassa – ”Kiekko on mielessä aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä”

Oma peliura ei koskaan yltänyt otsikoihin, mutta eturivin valmentajilta oppinut turkulainen tavoittelee nyt kultaa TPS:n ruorissa.

TPS (Jääkiekon Miesten Liiga)
Kalle Kaskinen.
Tomi Hänninen

TURKU. TPS:n menestyspaineita on vaikea kiistää. Parin viime vuoden aikana vain Kärpät ja Tappara ovat olleet SM-liigassa turkulaisia vahvempia joukkueita, mutta ne ovat edenneet finaaleihin vuosi toisensa jälkeen ja pokanneet vuorollaan kultamitalit.

Turkua finaalit ovat vielä vältelleet. TPS pelasi viime keväänä pronssiottelussa, mikä oli odotuksiin nähden jopa pettymys. Tällä kaudella joukkue oli jälleen sarjataulukon kärkipaikoilla läpi koko runkosarjan.

Kohta tulosta on jo pakko tulla, vaikka kukaan ei sitä suoraan haluakaan myöntää.

– En ole ottanut kauheasti stressiä mistään paineista. Jokainen käsittelee ne omalla tavallaan. Olemme kuitenkin pärjänneet kaksi kautta aika hyvin, Kalle Kaskinen sanoo.

Kaskinen valmentaa TPS:ää toista kautta. Hän seurasi tehtävässä Ari-Pekka Seliniä työskenneltyään sitä ennen seuran A-nuorissa. Kun TPS jäi viime vuonna nuolemaan näppejään pronssiottelussa, juuri Selin sai hakea mitalin kaulaansa turkulaisyleisön aplodien saattelemana.

Jokseenkin tuntemattomana valmentajana Kaskinen joutuu todistelemaan arvoaan ulospäin jatkuvasti. Hänen nimityksensä jakoi mielipiteet; TPS:n koettiin olevan menestyksen kynnyksellä ja keltanokan tuloa päävalmentajaksi pidettiin riskinä.

Kalle Kaskinen.
AOP

Runkosarjan toinen sija viime vuonna ja neljäs sija tällä kaudella eivät ole riittäneet kriittisille äänille. Varsinkin huonompina jaksoina pistävät katseet kohdistetaan ensimmäiseksi penkin taakse.

Niin kävi tänäkin vuonna. Runkosarjan loppu oli TPS:lle yksi kauden tilastollisesti vaikeimmista jaksoista. Viiden ottelun tappioputki ja vain kolme voittoa kymmenestä viimeisestä kamppailusta olivat omiaan laskemaan pessimistien odotuksia ennen pudotuspelejä.

– Jotkut väittävät, etteivät muka seuraa lainkaan mediaa vaan sulkevat sen koko maailman ulos. En ole nähnyt tarvetta ryhtyä sellaiseen, mutta on melkein parempi lukea tarkemmin silloin kun hävitään. Voittaessa ollaan aina älyttömän hyviä ja voi vain astua enemmän harhaan, Kaskinen jatkaa.

– Jotenkin motivaatio tuntuu vain vahvemmalta tappion jälkeen. Silloin tuntee aina parantamisen tarpeen.

"Olen ollut onnekas"

Harva SM-liigavalmentaja on aloittanut uraansa päävalmentajana Espanjan pääsarjassa. Kaskisen tapauksessa FC Barcelona oli kuitenkin pitkän polun alkupiste. Hän ehti valmentaa TPS:n A-nuorissa pari kautta, ennen kuin sai mahdollisuuden johtaa paremmin jalkapallo- ja koripallomenestyksestään tunnetun seuran jääkiekkotoimintaa.

Barcelona-pestin takana oli mies, joka on ohjannut muutenkin Kaskisen kehittymistä. Kaskinen sai jo varhain maineen valmentajalegenda Juhani Wahlstenin oppipoikana ja kirjoitti myös Wahlstenin elämäkerran.

Kalle Kaskinen.
AOP

Yhteistyön juuret ovat urheilulukiossa, jossa Kaskinen oli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita. Jääkiekkolehtori Wahlstenista kasvoi ajan mittaan tärkeä ystävä.

– Meissä on paljon samaa. Halu oppia ja miettiä, myös sitä, että kai tämän voi tehdä jollain toisellakin tavalla. Ei riitä se, että joku antaa suoran vastauksen ongelmaan, vaan on halu selvittää taustoja ja keksiä muita tapoja tehdä asiat paremmin. "Juuson" kansainvälisyys ja kokemus vetosivat ja viehättivät. Sen aisti, miten paljon hän on kokenut ja nähnyt. Hän ei ole tyytynyt yhteen malliin, vaan miettinyt ja kehittänyt uutta.

Wahlstenin elämäntyöhön mahtuu monenlaisia saavutuksia. Barcelonaa hän valmensi jo vuonna 1972. Ringeten Suomeen tuonut mies kouli pitkän listan jääkiekkoilijoita paitsi TPS:n edustusjoukkueeseen, myös NHL:ään.

– Barcelonassa oli Juuson vanhoja juniorikiekkoilijoita, jotka olivat kasvaneet jo nelikymppisiksi miehiksi. Kohtasin aivan uuden tilanteen ja mittavan kokonaisuuden, mutta Juuso kävi paikan päällä pari kertaa kaudessa, joten pystyin luottamaan siihen, että tuki oli aina lähellä, Kaskinen muistelee.

Kaskisen peliura oli hänen omienkin sanojensa mukaan vaatimaton. Hän jatkoi TPS:n A-nuoriin asti, mutta ei koskaan pelannut pääsarjatasolla. Senkin vuoksi hän on kulkenut pitkän polun päästäkseen nykyiseen asemaansa.

Päävalmentajien adjutantit eivät usein pääse paistattelemaan valokeilassa, mutta Kaskinen on saanut toimia monen nimekkään luotsin rinnalla. Lista alkoi Hannu Jortikasta vuonna 2006 ja on sittemmin jatkunut muiden muassa Erkka Westerlundilla ja Lauri Marjamäellä.

– Totta kai olen ollut onnekas. Olen luottanut siihen, että tekemällä oman työn hyvin kello kuuluu kauas ja avautuu uusia mahdollisuuksia.

Kalle Kaskinen.
AOP

Kaskinen muun muassa valmensi Suomen juniorimaajoukkueita pitkän pätkän vuosikymmenen vaihteessa. Silloin hän oli mukana toteuttamassa Suomi-kiekon uutta strategiaa. Liiton palkkalistoilla ja seurayhteistyön myötä kertyi myös joukko uusi kontakteja, jotka osaltaan avasivat oven Jokerien valmennustiimiin vuonna 2014.

Valmentaja toisensa jälkeen on ollut halukas saamaan Kaskisen rinnalleen.

– Osaamista pitää olla ja intohimon pitää paistaa läpi. Energisyys ja valmius paiskia hommia läpi kaiken ovat varmasti vahvuuksiani. Pitää olla pilkettä silmäkulmassa, enkä ole ensimmäisten joukossa mököttämässä. Kai se kaikki on näkynyt ulospäin, hän pohtii.

– Olen elänyt hetkessä ja tarttunut mahdollisuuksiin. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Valmentajana pitää pystyä antamaan näyttöjä koko ajan, eikä voi vain odotella, että nyt ollaan pari-kolme vuotta jossain pestissä. Sopimuskauden loppuessa pitää oikeasti alkaa miettiä, mitä seuraavaksi tehdään, mutta en ole koskaan kauheasti suunnitellut uraani ennakolta.

Merkkipäivänä mitalipeleihin

Nyt päävalmentajan pikkutakki alkaa jo tuntua kotoisalta. Jokereiden jälkeen Kaskinen valmensi TPS:n A-nuoria yhden kauden ajan ja työskenteli samalla Leijonien valmennusryhmässä.

Sen jälkeen tarjoutui mahdollisuus ottaa ohjat SM-liigassa.

Kahden kauden urakka tekee Kaskisesta yhä liigatasolle varsin kokemattoman käskyttäjän, mutta TPS:n tapauksessa odotusarvona on silti muuta kuin kohtalainen runkosarja ja pettymys kevään ratkaisupeleissä.

Kalle Kaskinen.
AOP

Kaskinen täyttää 45 vuotta huhtikuussa keskellä SM-liigan välieräsarjoja ja toivoo tietenkin juhlistavansa merkkipäivää pelaamalla mitalista. Se, miten TPS:lle lopulta käy, on kuitenkin monen asian summa. Päävalmentajana turkulainen on joutunut hyväksymään ympäröivän maailman kaoottisuuden.

– Tässä työssä on niin paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, mutta jotka kuitenkin vaikuttavat omaan työhön, arkeen ja joukkueeseen. Se on ollut kahden vuoden suurin haaste. Loukkaantumiset ja sairastelut, Lauri Korpikoski päällimmäisenä, ovat jättäneet jälkensä joukkueen rakentamiseen ja peluuttamiseen, hän sanoo.

– Se vaatii omanlaistaan johtajuutta ja pelaajien kohtaamista oikealla tavalla. Haasteita on ollut paljon, mutta toivottavasti se näkyy loppukauden peleissä positiivisesti vahvuutena.

Jääkiekon rinnalla pyörii perhe-elämä. Jo Barcelonassa mukana oli kaksi lasta, nyt arki rullaa neljän lapsen ympärillä. Oman pojan kiekkopelit eivät vie valmentajaa erityisen kauas jääkiekosta, mutta ovat silti Kaskiselle keino rentoutua kiireen keskellä.

– Siinä on erilainen ote ja erilainen kulma, ja osaan nauttia siitäkin. En näe tarvetta paeta jääkiekkoa. Koirien lenkittäminen tai vanhan omakotitalon korjaaminen riittää minulle, ei tarvitse lähteä stressilomalle viettämään pitkää viikonloppua Keski-Eurooppaan. Osaan silti silloin tällöin heittää tietokoneen ja fläppitaulun nurkkaan, ei niitä joka päivä tarvitse piirrellä.

Juuri nyt lomille ei olisikaan aikaa, sillä jokainen horjahdus voi johdattaa laulukuoroon. Kaskisen TPS jäi viime keväänä välierävaiheessa Tapparan jalkoihin, eikä vastaava kohtalo olisi varmastikaan turkulaiskannattajien silmissä hyväksyttävä tulos.

Viimeisten kuukausien herkeämätön työ punnitaan nyt muutaman intensiivisen viikon aikana ja Kaskinen on yksi niistä, jotka voivat pudotuspelien tahdissa muuttua yhtä helposti konnaksi kuin sankariksi.

Sen painetilan hän on kuitenkin oppinut pakostakin hyväksymään.

– Tämä on selvästi intohimoammatti. Kun kausi on käynnissä, hommia tehdään jossain määrin ympäri vuorokauden. Aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä on joku kiekkoon liittyvä asia mielessä, mutta eihän tätä työtä voi odottaa tekevänsä toimistoaikatauluilla. Halu olla parempi ajaa eteenpäin.

Lue myös:

Ilves haastaa Kärpät ja Lukko Tapparan – katso tästä puolivälierien otteluohjelma

Tapparan pukukopissa on käsitelty tällä kaudella suuria suruja – "Halusin tulla takaisin näiden jätkien luo"

Juhamatti Aaltonen nauttii taas jääkiekosta ja Leijona-paitakin kiinnostaa: ”En ole missään vaiheessa lopettanut maajoukkueessa”

Kommentti: SM-liigakauden kovin yllätys tuli Lahdesta – pohjat tehtiin neljä vuotta sitten moottorisahalla ja kauhunaamarilla

Viimeisessä vaihdossa tehopisteille päässyt Eric Perrin poistui kaukalosta haikeissa ja tunnerikkaissa tunnelmissa: "Olen ylpeä urastani ja siitä, mitä olen saanut aikaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat