Jalkapallon Pelaajayhdistys: Kuutta pelaajaa on yritetty estää lähtemästä PK-35 Vantaasta – liigalisenssin menettänyt naisten mestariseura kommentoi kiistoja

PK-35 Vantaa ei ole halunnut neuvotella tilanteesta Pelaajayhdistyksen kanssa. Neljä pelaajaa on saanut sopimusneuvottelut päätökseen. Jalkapallon Naisten Liiga alkaa tulevana lauantaina 23. maaliskuuta.

jalkapallo
Jalkapallo kuvitus naiset
Kuusi PK-35 Vantaan pelaajaa on ollut yhteydessä jalkapallon pelaajayhdistykseen siirtoasiansa vuoksi. Kuvituskuva.Getty Images

Kuusi pelaajaa on ilmaissut halunsa lähteä jalkapallon Naisten Ykköseen pudotetusta hallitsevasta mestarijoukkueesta PK-35 Vantaasta. Kaikki kuusi pelaajaa ovat olleet asiasta henkilökohtaisesti yhteydessä Jalkapallon Pelaajayhdistykseen, jonka mukaan seura on yrittänyt estää pelaajia lähtemästä. Asian vahvistaa Yle Urheilulle Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola.

– Kyllä seura on aika ponnekkaasti pyrkinyt estämään pelaajien lähtemisen. Seura on perustellut, että se on tehnyt paljon investointeja, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Juhola kertoo tapauksesta.

PK-35 Vantaan tiedottaja Samu Liski kertoo Yle Urheilulle, että neljän pelaajan osalta siirroista muualle on päästy sopuun. Lisäksi yksi pelaaja on ulkomaisen seuran testissä ja etsii sieltä pelipaikkaa. Yhden tilannetta seura ei halua kommentoida, koska asia on seuran mukaan ulkopuolisen tahon käsittelyssä. Jalkapallon Naisten Liiga alkaa tulevana lauantaina 23. maaliskuuta.

Juholan mukaan kaikkien kuuden pelaajan tilanteet ovat hyvin erilaisia ja jokaisen sopimuksen voimassaolo sekä ehdot yksilöllisiä. Esimerkiksi sarjassa alemmalle tasolle tippuminen ei automaattisesti mitätöi sopimusta, kun taas palkanmaksun katketessa sopimus ei Juholan mukaan yksiselitteisesti ole enää voimassa.

PK-35 Vantaan liigalisenssi peruttiin vuoden alussa ja seura tiputettiin kaudeksi 2019 sarjatasoa alemmaksi Naisten Ykköseen. Syynä tähän olivat muun muassa pitkään jatkuneet talous- ja palkanmaksuongelmat sekä viivästynyt asiakirjojen toimittaminen.

Pelaajat ehtivät jo miettiä lähtöä

Pelaajien lähtöhalut ovat kypsyneet pitkän ajan kuluessa. Juhola on käynyt tiiviisti keskustelua PK-35 Vantaan pelaajien kanssa jo koko viime vuoden. Ensin aiheena olivat palkanmaksuongelmat, sitten halu lähteä seurasta.

Pelaajayhdistyksen mukaan osa pelaajista oli ilmoittanut liigalisenssin epäämisen jälkeen seuralle, että harkitsee lähtemistä. Lopullinen lähtöpäätös pelaajien keskuudessa syntyi, kun seuran kielteisestä lisenssipäätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemä valitus ei mennyt läpi. Sitä ennen pelaajat olivat yksissä tuumin päättäneet odottaa valituksen tulosta.

Pelaajayhdistys auttaa pelaajia sopimus- ja palkka-asioissa sekä turvaa heidän oikeudellista asemaansa. Lähtökohtana toiminnalle Juholan mukaan onkin se, että sopimuksia pyritään kunnioittamaan loppuun saakka. Hänen mukaansa inhimillisen puolen huomioiminen on silti tärkeää.

– Olisin toivonut, että kun seuralle on ilmoitettu, ettei pysty jatkamaan tässä seurassa pelaajana, niin seura olisi suhtautunut siihen kiitoksin ja toivottanut hyvää tulevaisuuteen. Se olisi ollut inhimillinen ja hyvä ratkaisumalli.

Juholan näkemyksen mukaan PK-35 Vantaa ei ole myöskään ollut halukas neuvottelemaan asioista Pelaajayhdistyksen kanssa. PK-35 Vantaa ja pelaaja ovat keskustelleet sopimusasioista keskenään ja sen jälkeen PK-35 Vantaa on neuvotellut pelaajien uusien seurojen kanssa.

– Seura ja Markku Hynninen (seuran hallituksen puheenjohtaja) ovat aika tarkkaan ilmoittaneet, että eivät ole halukkaita neuvottelemaan Pelaajayhdistyksen kanssa, Juhola kertoo.

"Tilanne on erikoinen"

PK-35 Vantaan tiedottaja Samu Liski myöntää Yle Urheilun haastattelussa, että Pelaajayhdistyksen kanssa ei varsinaisesti ole neuvoteltu, vaan seura on hoitanut sopimusneuvottelut tulevien seurojen kanssa. Keskusteluja kuitenkin on ollut molempien osapuolten mukaan.

– Pelaajayhdistyksen kanssa olen keskustellut vielä viime viikolla ja he olivat myös tyytyväisiä siihen, miten asiat on saatu saatettua maaliin. Ollaanko neuvoteltu, niin se on aina eria asia, Liski sanoo.

Liski myöntää, että sopimusneuvottelut eivät ole olleet ongelmattomia. Hän haluaa muistuttaa tilanteen erikoisuudesta. Suomalaisessa jalkapallossa kesken sopimuskauden tehtävät siirrot ja sopimusten purut ovat verrattain harvinaisia.

– Ainahan se on haastavaa, jos sopimuksia puretaan kesken sopimuskauden. Se on tietysti eri asia, jos löytyy jokin purkuperuste. Mutta jos sellaista ei ole, niin totta kai se vie aikaa, kun keskustellaan. Osa on vienyt pidemmän aikaa, mutta kaikkien loppuun saatettujen kanssa olemme päässeet molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ja uskon, että samanlainen ratkaisu löytyy kaikkien muidenkin kanssa.

Liski kiistää, että seura olisi yrittänyt estää pelaajien lähtemistä. Hänen mukaansa sellainen ei ole pelaajan eikä seuran etu.

– Haluamme, että meillä on kentällä joukkueellinen motivoituneita pelaajia, ja jos joku haluaa pelata muualla, niin silloin me ymmärrämme sen ratkaisun.

– Ja yhdellekään pelaajalle emme ole ilmoittaneet, että emme päästä heitä lähtemään, Liski toteaa.

Liski ei ole ollut mukana pelaajan kanssa käydyissä keskusteluissa ja neuvotteluissa, mutta kertoo tietävänsä sopimusten ja neuvotteluiden sisällöt "pääpiirteittäin". Hänen mukaansa sopimusneuvotteluissa asetetut siirtoehdot eivät ole olleet kohtuuttomia.

Se, että kuusi pelaajaa on ollut yhteydessä Pelaajayhdistykseen siirtoasioissa, ei Liskin mukaan ole epätavallista.

– Minun käsittääkseni Pelaajayhdistyksen tehtävä on nimenomaan auttaa pelaajia. Jos heillä on jotain mieltä askarruttavia asioita, niin totta kai he ovat sinne yhteydessä, se on ihan selvä juttu. En näe siinä mitään suurta epäkohtaa.

Kolme lähtijää on tiedossa

Neljä pelaajaa on jo varmistanut siirtymisensä PK-35 Vantaasta uusiin seuroihin. Mimmi Nurmela siirtyy HJK:hon ja Henriikka Mäkelä TiPSiin. Kahta jo ratkaistua ja kahta keskeneräistä tilannetta Liski ei halua nimetä. Keskiviikkona 20. maaliskuuta julkistettiin kuitenkin myös Elli-Noora Kainulaisen siirtyminen TiPSiin.

Liski kertoo, että ratkaistuista tapauksista ainakin yksi on päättynyt sopimuksen purkuun ja kahden muun osalta ratkaisu on löydetty sopimusehdoista neuvottelemalla. PK-35 Vantaan tviitin (siirryt toiseen palveluun) perusteella ainakin Nurmelasta on maksettu siirtokorvaus.

– Varmaan suurin ongelma on ollut se, että emme ole päässeet keskustelemaan muiden seurojen kanssa suorista siirroista. Seurat ovat ehkä nähneet asiakseen mieluummin kiertää näitä siirtomaksuja muita reittejä, Liski summaa.

PK-35 Vantaa on ollut tällä vuosikymmenellä Suomen menestynein naisten jalkapalloseura. Hallitseva Suomen mestari on voittanut 2010-luvulla Suomen mestaruuden seitsemän kertaa. Seuraavan kauden seura pelaa liigalisenssin epäämisen vuoksi Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Naisten Ykkösessä. Ykkösen kausi alkaa 13. huhtikuuta.

Lue myös:

Viimeinen niitti: Naisten jalkapallomestarin valitus ei mennyt läpi – PK-35 Vantaa pelaa ensi kaudella ykkösessä

Palkkioita maksamatta ja asiakirjat myöhässä – hallitsevan mestarin lisenssin hylkääminen ei ollut silti helppoa: "Liian moni kriteereistämme rikkoutui"

Erikoinen tilanne: PK-35 Vantaa pelaa ensi kaudella Naisten Ykköstä ja Mestarien liigaa – KuPS sai liigapaikan

Hylätyn lisenssipäätöksen saanut naisten liigan hallitseva mestari jätti valituksen Urheilun oikeusturvalautakuntaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat