SM-liigan pudotuspelien avauskierros ratkeaa kuluttavimmalla mahdollisella tavalla – se ei silti estä unelmaparin yllätyksellistä kohtaamista

Puolivälieriin selviäviä joukkueita odottaa tällä viikolla lähes toivoton, vaan ei suinkaan mahdoton urakka.

jääkiekko
Juhliiko Ilves perjantaina välieräpaikkaa?
Ilves–Tappara ja täpötäysi Hakametsä – keväällä 2017 nähty kiekkoromantikoiden unelmasarja voi yhä toteutua.AOP

Yle Puheen Jääkiekkokierros alkaa kello 18.02. Lähetystä voit kuunnella Puheen taajudelta tai Yle Areenasta tämän linkin kautta.

SM-liigan ensimmäinen pudotuspelikierros on pettänyt odotukset yleisömäärien osalta. Niin Lukon kuin JYPinkin kotiotteluita jännitti paikan päällä runkosarjan keskimääräisiin lukemiin verrattuna yli 500 henkeä vähemmän. Runkosarjassa parhaaseen suoritukseensa yli kymmeneen vuoteen yltänyt Ilveskin jäi keskiarvosta yli 200 katsojalla, vaikka seura myi lippuja lauantaiseen peliin lähes polkuhintaan.

Neljästä joukkueesta ainoastaan SaiPa ylitti runkosarjan yleisökeskiarvon omassa kotipelissään. Kisapuiston katsojat osoittivat olevansa yhtä pauhaavassa pudotuspelivireessä kuin 1. pudotuspelikierroksella pelaavat joukkueetkin.

Yleisömäärät ovat jääneet pudotuspelien alun osalta ainoaksi huoleksi. Mitään ei ole säästelty. Joukkueet ovat jättäneet kentälle kaikkensa, vaikka useimmat pelaajat eivät lyhyistä sarjoista noin muuten välitäkään.

– Runkosarjalla pitäisi olla isompi merkitys. Kahdeksan joukkuetta vain suoraan pudotuspeleihin, yli 100 pudotuspeliottelua urallaan pelannut JYPin Jani Tuppurainen kommentoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Tuppuraisen sanat kertoivat paljon, sillä konkarin pudotuspelimallilla JYPin kesäloma olisi jo alkanut. Nyt ryhmitys taistelee surkeasta kaudestaan huolimatta yhä puolivälieräpaikasta, eikä vähiten Tuppuraisen itsensä ansiosta – luistelukone kun on iskenyt jo tehopisteet 1+1.

"Aivan sama, miten peli muuten kulkee"

JYPin edesottamukset ovatkin toisaalta kyseenalaistaneet yhtä aikaa 1. pudotuspelikierroksen urheilullista järkevyyttä, mutta korostaneet systeemin tarinallista ja viihdearvollista hienoutta. JYP taisteli runkosarjassa koko kautensa puolesta, Lukko taas suorasta puolivälieräpaikasta. JYP olikin lauantaina täysin Lukon jaloissa, ja sunnuntainakin Lukko olisi voinut kenttätapahtumien valossa möyhentää JYPin toiveet toisessa erässä.

Eetu Laurikaisen huipputorjunnat ja pudotuspelinoviisi Markus Jokisen kolmannessa erässä tekemä täsmäosuma käänsivät taiston lopulta selvästi jyväskyläläisille. Lopulta päätöserässä jäällä nähtiin hetkittäin kauden parasta JYPiä.

– Lyhyessä sarjassa päivän kunto vaikuttaa vielä enemmän kuin pitkässä sarjassa. Yhteenkään ohipeliin ei ole varaa, Yle Urheilun asiantuntija Marko Tuulola korostaa.

– Nämä lyhyet sarjat ovat pahoja. Systeemi on raaka. Kyse on lopulta siitä, että mikäli verkko ei heilu, niin on aivan sama, miten hyvin se peli muuten kulkee, Yle Urheilun asiantuntija Juha Lind muistuttaa.

Näin kävi myös SaiPan ja Ilveksen välisessä sunnuntaisessa kohtaamisessa. Lappeenrantalaiset hallitsivat varsinaisella peliajalla tapahtumia, mutta Ilves pyristeli mukana ylivoimaosumien ansiosta. Jatkoerässä kaikki muuttui, kun vierailijat kolistelivat tolppia ja Teemu Rautiainen pääsi yrittämään rangaistuslaukaustakin.

Luonnollisesti itse ottelun voitti silti SaiPa. Ahti Oksasen voittomaali syntyi käytännössä SaiPan ensimmäisestä kunnon tekopaikasta.

Kahteen viikkoon kahdeksan kamppailua

Puolivälieräpaikat ratkeavat varmuudella tiistaina. Lukolle ja Ilvekselle illan ottelu on jo neljäs kuuteen päivään. Puolivälieriin päästessään joukkueilla olisi seuraavan viikon keskiviikon jälkeen pelattuna neljä peliä lisää.

Kuormitus lisää entisestään sitä takamatkaa, jonka 1. pudotuspelikierroksella pelaavat joukkueet joutuvat antaa runkosarjan kärkijoukkueille eli Kärpille ja Tapparalle. Sarjan katkaiseminen jo sunnuntaina olisi tarkoittanut ryhmityksille kahta arvokasta lisävälipäivää.

– Silloin puhuttaisiin tavallisesta runkosarjan pelirytmistä. Tuore pelituntuma toki mahdollistaa, että vielä avausottelussa altavastaajalla on hyvä mahdollisuus haastaa ennakkosuosikki. Siitä eteenpäin runkosarjan kaksi kärkijoukkuetta kyllä hyötyvät, että vastustajilla on kuormitusta alla, Tuulola selvittää.

Historian valossa kolmen pelin pelaaminen jo avauskierroksella ei ole kuitenkaan automaattisesti tarkoittanut sitä, että energia loppuisi kesken puolivälieräsarjan. Toki 1. pudotuspelikierrokselta on selvitty välieriin saakka vain neljä kertaa, mutta kolmesti tämä on tapahtunut nimenomaan täyden kolmen pelin avauskierroksen kautta.

– Kyse on siitä, kuinka paljon pystyt keräämään virtaa näistä voitoista, Tuulola kuvailee.

Esimerkiksi toissa keväänä Ilves kaatoi ensimmäisellä kierroksella Ässät kolmen pelin kautta. Kohtaamisista kaksi venyi vielä jatkoeriin. Tästä huolimatta tupsukorvilla oli puolivälierien kuudennessa pelissä mahdollisuus sysätä Tappara kesälomille.

Yllätys oli häikäisevän lähellä, mutta vain lähellä, sillä kirvesrinnat voittivat pelin vasta kolmannessa jatkoerässä. Tämän jälkeen mestariryhmä hävisikin enää vain kolme peliä.

– Kaikki joukkueet haluavat laittaa sarjan poikki niin nopeasti kuin se on mahdollista. Ajatus ei vain voi karata yhtään siihen, että jos tänään voitetaan, niin homma on siinä. Tämä ajatus ei saa hiipiä mieleen, koska se voi aiheuttaa sen pienen taantuman, joka vaikuttaa suoritustasoon, Lind huomauttaa.

Sunnuntaiset tulokset tarkoittivat sitä, että unelmapari voi yhä kohdata toisensa myös tänä keväänä. Tämä vaatisi toki sitä, että Ilves voittaisi ensin kotiottelunsa SaiPaa vastaan. Samalla JYPin olisi kukistettava Lukko.

Kiekkoromantikoiden onneksi 1. pudotuspelikierroksen kauneus on juuri siinä, että tämäkin skenaario on yhä täysin mahdollinen. Silloin Ilveksen leirissä tuskin surkuteltaisiin kuormituksen perään tai kaivamalla kaivaa lisävirtaa voitoista.

Tuolloin ei tarvitsisi murehtia yleisömääriäkään, sillä toissa keväänä Hakametsä myytiin parhaimillaan loppuun sekunneissa.

Yle Puheen Jääkiekkokierros alkaa kello 16.30. Lähetystä voit kuunnella Puheen taajudelta tai Yle Areenasta tämän linkin kautta.

Lue myös:

Ahti Oksanen, Frans Tuohimaa, tolppa ja videot SaiPan pelastus – katso dramaattisen jatkoerän ratkaisut

Lukko pelasi vahvuuksilla – näin JYP tippui kyydistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat