Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuesprint HS 130
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Naiset 10 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Miehet 15 km (P)
 • Urheilustudio Lahdessa
 • joukkuesprint 2x7,5 km
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Joukkuemäki HS 130
 • Urheiluruutu
 • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
 • Urheilustudio Lahdessa
 • Muodostelmaluistelun SM
 • Urheiluruutu
 • Freestylen MC: Destne, big air

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja vastaa Iivo Niskasen avautumiseen: "Yksin tekemällä Suomessa jäädään junasta jälkeen"

Suomalaisen hiihdon valmennuskulttuurin muutos henkilökohtaisista valmentajista maajoukkuevetoisempaan on Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmalan mukaan yksi suurimmista keskustelunaiheista tänä keväänä.

urheilu
Iivo Niskanen
Matthias Hangst / Getty Images

Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen vaati Yle Urheilun haastattelussa suomalaisen harjoittelukulttuurin päivitystä ja tietotaidon hakemista esimerkiksi hiihdon mahtimaasta Norjasta.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala piti Niskasen ajatuksia erittäin hyvinä. Hänen mielestään Norjan lisäksi mallia voitaisiin ottaa myös Ruotsista, jossa naisten sprinttijoukkue on tehnyt erittäin hyvää tulosta jo pitkään.

– Koko ajan pitää olla silmät ja korvat auki ulospäin ja katsoa miten muualla menee. Yksin tekemällä Suomessa jäädään junasta jälkeen. Nyt on varmaan se hetki, että pitää hakea vaikutteita, Kulmala myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

Seefeldin MM-kisat sujuivat Suomen hiihtomaajoukkueelta mollivoittoisesti, sillä viiden mitalin ja viiden pistesijan tavoite jäi kauaksi. Tulokseksi jäi yksi mitali ja seitsemän pistesijaa. Kulmalan mukaan Suomi ei kuitenkaan ole putoamassa kansainvälisestä kelkasta, mutta kausi on jättänyt kaksijakoisen tunnelman.

– Jos mitalitilastoa katsotaan, niin emme ole tyytyväisiä. Mutta A-maajoukkueeseen nostettujen urheilijoiden kehitys on ollut odotettua ja tätä linjaa on tarkoitus jatkaa. Siihen voi olla tyytyväinen.

Johtamiseen tarkentamista ja roolien sopimista

Seefeldin MM-kisoista jäivät vahvasti mieleen huollon ja urheilijoiden väliset ongelmat sekä mediassa avautumiset. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi totesi tuolloin, että joukkueessa on johtajuusongelma – ja samoilla linjoilla on Kulmalakin.

Yksi suuri syy ongelmiin on ollut se, että tälle kaudelle joukkueeseen vaihtuivat sekä päävalmentaja että huoltopäällikkö, eivätkä roolitukset uusissa tehtävissä ole olleet selviä.

Tähän täytyy Kulmalan mielestä tulla muutos.

– Johtamiseen tarvitaan selkeästi tarkentamista sekä roolien sopimista. Ihmiset osaavat, kun he ottavat rohkeita askeleita tähän suuntaan, Kulmala vakuutti.

Maajoukkuevetoisuudelle kannatusta

Kauden aikana on puhuttu paljon suomalaisen hiihdon valmennuskulttuurista ja siitä, miten se pohjaa paljon henkilökohtaisiin valmentajiin.

Kulmalan mielestä tämä on yksi kevään keskustelujen isoimmista aiheista, vaikka maajoukkuejohtoinen valmennus nouseekin tasaisin väliajoin esille. Nyt on jälleen tämän keskustelun vuoro.

– Välillä halutaan tiukempaa linjaa, että mennään hyvin maajoukkuejohtoisesti. Kun sitä on toteutettu muutama vuosi, niin sitten halutaan enemmän vastuuta henkilökohtaisille valmentajille, Kulmala totesi.

– Mielestäni tämä on erittäin hyvä asia nostaa esille. Jos kaikki ovat sitä mieltä, että näin tehdään, niin kannatan ehdottomasti enemmän maajoukkuevetoista toimintaa.

Huhtikuussa tärkeitä palavereja

Kulmala ei usko, että henkilökohtaiset valmentajat katoavat mihinkään suomalaisesta hiihtovalmennuksesta. Sen sijaan hän uskoo valmentajien yhteistyön tiivistymiseen ja siihen, että kokonaistekemisessä kontrolli on vahvemmin maajoukkueen päävalmentajalla, jos maajoukkuevetoisuuteen siirrytään.

Käytännössä tästä muutoksesta puhutaan huhtikuussa, jolloin käydään palavereja urheilijoiden ja valmentajien välillä sekä valmennusjohdon ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön välillä.

Näissä palavereissa käydään läpi myös kulunutta kautta ja hiihtomaajoukkueen onnistumista.

– Kyllä juna puksuttaa raiteillaan suunnittelun suhteen. Katsotaan nyt ensin kun asiantuntijat analysoivat tilanteen ja tekevät sitten ehdotuksia siitä, miten toimitaan tulevaisuudessa. Kuukauden kuluttua olemme varmasti huomattavan paljon viisaampia, Kulmala sanoi.

Lue myös:

Suomi putosi hiihtolajeissa maailman huippujen vauhdista, Olympiakomitean pomo lupaa muutoksia: "Siitä varmasti tulee aika kriittinen tilaisuus"

Iivo Niskaselta kova kannanotto: haluaa valmennuksen toimintamalleihin tarkennusta ja tietotaitoa Norjasta – "Tähän on vain pakko tulla muutosta"

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Seefeldistä kotiin jätetty suomalaishiihtäjä kritisoi maajoukkueen kovasanaista välienselvittelyä MM-kisoissa – uuden valmennusjohdon selkäranka mitataan nyt

Suomen hiihtomaajoukkueessa kuohuu, asiantuntijat vaativat nopeasti rohkeita muutoksia: “Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan suomalaisessa hiihdossa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat