Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

19-vuotias Kristian Vesalainen on kiertänyt seitsemän seuraa viiden vuoden aikana: "Omaa polkuani tässä teen, ei minun tarvitse kuunnella muita"

Kristian Vesalainen on nähnyt ja kokenut paljon ollakseen vasta 19-vuotias jääkiekkoilija.

NHL
Kristian Vesalainen
Kristian Vesalainen pelasi Winnipeg Jetsissä viisi ottelua ennen komennustaan AHL:ään.Getty Images

WINNIPEG. Harva nuori suomalaispelaaja on vaihtanut urallaan suuntaa yhtä usein ja yhtä ennakkoluulottomasti kuin Kristian Vesalainen, 19. Helsingin IFK:ssa kiekkokasvatuksensa saanut laitahyökkääjä on edustanut viiden edelliskauden aikana peräti seitsemää seuraa. Eikä Vesalainen ole ratkaisut tehtyään taakseen katsellut. Ei edes silloin, kun Vesalainen päätti 16-vuotiaana vaihtaa HIFK:n A-juniorit Frölundaan.

– HIFK ei nähnyt minua erikoisena pelaajana, joten aloin miettiä muita seuroja. Sitten Frölunda ottikin jo yhteyttä. Kävin katselemassa siellä paikkoja ja se teki vaikutuksen. Olin kuullut lisäksi "Arsilta" (Artturi Lehkonen) paljon hyvää seurasta, joten päätin lähteä, Vesalainen kertaa Yle Urheilulle.

– Oli siinä alussa varmasti sellaista, että lähden himaan täältä. Kieli, uusi kaupunki, asuminen yksin ja niin edelleen. En tiennyt oikein mitä tehdä ja miten laittaa ruokaa. Se oli aika kova paketti vasta 16-vuotiaalle jätkälle. Jääkiekko oli se helpoin juttu, nuorukainen hymyilee.

Puolitoista vuotta Ruotsissa riitti Vesalaiselle. Nuori suomalaishyökkääjä oli juniorijoukkueen tehokkaimpia pelaajia, mutta miesten joukkueessa homma ei lähtenyt lentoon. Reilun vuoden aikana Vesalainen näki selkeästi, miksi Frölunda kuuluu eurooppalaisen jääkiekon parhaisiin pelaajahautomoihin.

– Olosuhteet, valmennuksen taso ja niin edelleen. Juniorityö on siellä ihan maailman luokkaa ja sen näkee tuloksista. Sieltä on tullut älytön määrä NHL-pelaajia. Pelaajat, jotka käyvät koulua, ovat hallilla kuudelta aamulla. Sitten sieltä kouluun ja takaisin iltapäivällä hallille. Se on kovaa hommaa.

Kristian Vesalainen Kärpät 2018
Kristian Vesalainen pakkasi kimpsunsa ja lähti Hämeenlinnasta Kärppiin kevään 2018 pudotuspeleihin. Sieltä muistoksi tarttui mukaan Suomen mestaruus.Tomi Natri / AOP

Toisin kuin monessa liigaseurassa, Frölundassa kilpailu miesten joukkueeseen käy alati tulikuumana.

– Kilpailu junnuissa on todella kovaa, koska jokainen haluaa miesten jengiin. Se tekee jokaiselle juniorille hyvää.

Vesalainen ei kuitenkaan jäänyt Ruotsiin kisaamaan, vaan siirtyi kesken kauden 2016–17 Suomeen ja Hämeenlinnaan. Seuraavalla kaudella Vesalainen teki läpimurtonsa Liigassa iskemällä 44 otteluun tehot 19+20.

– En onnistunut Ruotsissa miesten joukkueessa, joten ajattelin ottaa uuden haasteen ja siirtyä Suomeen. (Antti) Pennanen oli Kerhossa koutsina ja pidin siitä. Hän tykkää nuorista pelaajista ja vie heitä eteenpäin. Se oli tosi hyvä juttu mulle. On kiva nähdä, että siellä on tänäkin vuonna nuoret onnistuneet, Vesalainen sanoo.

Keväällä 2018 Vesalainen oli taas pakkaamassa laukkujaan. HPK ei ollut menemässä pudotuspeleihin, mutta Vesalainen halusi venyttää kauttaan. Lopulta laituri kaupattiin Kärppiin, missä hän päätti kautensa mestaruusjuhliin.

– Se siirto tapahtui enemmänkin omasta tahdostani. Halusin pelata pudotuspelejä ja päästä kokemaan senkin. Reissu Ouluun oli aika makea. Oululaiset ovat leppoisia jätkiä, oli tosi mukavaa pelata heidän kanssaan. Mestaruus oli kaikelle kiva huipennus.

Rautaliigasta Siperiaan

Viimeisimmät ja puhuttavimmat käänteet Vesalaisen uralla nähtiin menneenä syksynä. Winnipeg Jetsin kaksi vuotta sitten ensimmäisellä kierroksella varaama suomalainen pelasi viisi ottelua NHL-joukkueen mukana, mutta sai lopulta komennuksen AHL-joukkue Manitoba Moosen mukaan.

Puhuttava siirto Jokerien riveihin tapahtui marraskuun lopulla kesällä tehdyn päätöksen pohjalta.

– Se oli kesällä tekemäni päätös. Päätin, että jos NHL-tavoitteet eivät täyty, siirryn takaisin Eurooppaan. Koin sen itselleni parempana vaihtoehtona pelata hyvässä sarjassa isoja minuutteja. Ja vaikka lähtisin, minulla olisi silti tulokassopimuksessa kolme vuotta jäljellä. En hävinnyt mitään, Vesalainen selventää Yle Urheilulle Winnipegissä.

– Näin Jokerit hyvänä mahdollisuutena kehittää omia taitojani. Ei se niin mennyt, että minua alkoi marraskuussa harmittamaan Winnipegin pimeys. Päätös oli tehty jo kesällä.

Kristian Vesalainen
Jokereihin Kristian Vesalainen lähti hakemaan kovia pelejä. Niitä hän sanojensa mukaan saikin.Petri Saarelainen / AOP

Raportit Winnipegistä kertoivat seurajohdon tyytymättömyydestä suomalaisen ratkaisuun, eikä Vesalainen yritäkään kiistää sitä.

– Niinhän se meni. Eivät he koskaan halua, että joku lähtee heidän organisaatiostaan toiseen joukkueeseen. Mutta ei meillä siinä mitään kinaa tai ongelmaa ollut. He hyväksyivät kesällä sopimukseen sen takaportin, joten asia oli sillä selvä. Näitä ratkaisuja on joskus tehtävä. Ymmärrän jos joku ei ymmärrä, Vesalainen toteaa ja lisää:

– Omaa polkuani tässä silti teen, ei minun tarvitse kuunnella muita. Hassua, että niitä tietäjiä löytyy niin paljon. Kyse on minun urastani. Sama, jos minä menisin sanomaan jollekin toimistotyöntekijälle, miten hänen pitää hommiaan hoitaa. Jännä juttu, mutta kai se Suomessa noin menee, Vesalainen väläyttää hymyään.

Lisää vettä kritiikkikiukaalle saatiin, kun Vesalainen päätti yllättäen joulukuussa jättää väliin kultajuhliin päättyneet nuorten MM-kisat Vancouverissa.

– Olin juuri päässyt uuden joukkueen mukaan. Halusin jäädä, tutustua pelitapaan ja joukkuekavereihin. Olisi ollut hieman raskasta lähteä heti uudelleen reissaamaan, aikaerot ja kaikki. Koin, että oli parempi jättää turnaus väliin ja keskittyä harjoittelemaan. Hyvä näin, vaikka kaverit voittivatkin, Vesalainen virnistää.

– Ei se mua sillä tavalla kaduttanut. Voi olla, ettei olisi voitettu, jos olisin pelannut, Vesalainen heittää ja nauraa päälle.

Kausi Jokerien kanssa päättyi lopulta ensimmäisen pudotuspelikierroksen yllätystappioon Moskovan Dynamolle. Vesalainen iski runkosarjassa 31 otteluun 6+11 tehopistettä ja kuudessa pudotuspeliottelussa yhden maalin.

– Jokerit on hiton hyvä organisaatio, oli mukava päästä sinne. Kovia pelejä lähdin hakemaan ja niitä sain. Pääsin luistelemaan isossa kaukalossa ja tuntui, että se puoli kehittyi. Kokonaisuutena homma hieman lässähti lopussa. Olisin halunnut onnistua paremmin ja auttaa joukkuetta enemmän.

Kun KHL-kausi lopulta päättyi, Winnipeg halusi Vesalaisen takaisin AHL:ään. Tämä oli myös pelaajan tahtotila, sillä muuten hän ei olisi päässyt pelaamaan lähes puoleen vuoteen. Nähtäväksi jää, miten nuorta suomalaista kaiken jälkeen Winnipegissä koulitaan. Ainakin sunnuntaina Vesalainen luisteli AHL-joukkueen kärkiketjussa joukkueen parhaiden pelaajien kanssa.

– En usko, että sieltä mitään sen kummempaa koulutusta tai koirankoppia tulee. Jätkät ja koutsit ottivat mut tosi hyvin vastaan, kun palasin. Ei ole mitään ongelmia ollut tältä osin. Yritän nyt vain auttaa AHL-joukkuetta pudotuspeleihin, se on loppukauden tavoite. Katsellaan NHL-tavoitteita sitten kesällä uudelleen.

Kristian Vesalainen Jets
Hiljaa hyvää tulee on Kristian Vesalaisen mantra NHL:n suhteen.Getty Images

NHL:n suhteen Vesalainen vakuuttaa olevansa kärsivällinen.

– Pitää välillä muistuttaa itseään, että Jetsillä on aika hyvä joukkue kasassa. Eikä täällä muutenkaan mikään tule heti, asiat ottavat aikansa. Tuollaiseen jengiin on tosi vaikea päästä ja varsinkaan haluamaansa rooliin. Se pitää aika nopealla tahdilla ymmärtää täällä.

Pysyvyyttä Winnipegistä

Kristian Vesalainen on siis monen käänteen jälkeen päätynyt takaisin Winnipegiin, missä nuori ja lahjakas suomalaishyökkääjä saa uralleen todennäköisesti vihdoin pysyvyyttä. Kesällä allekirjoitettu tulokassopimus pitänee laitahyökkääjän Manitoban pakkasissa ainakin kolmen vuoden ajan.

Eikä Vesalainen tunnu haluavankaan pois Winnipegistä.

Seitsemän seuraa viiteen vuoteen on jättänyt Vesalaiseen monen silmissä kiukuttelevan reissupelaajan maineen.

– Ei kyse ole mistään kiukuttelusta. Yleensä ollaan vanhan jengin kanssa erottu hyvässä sovussa. Ei ole ollut mitään ongelmia. Ne ovat olleet minun omia ratkaisuja sen pohjalta, minkä olen kokenut olleen parhaaksi urallani. Ja itse minä niistä päätöksistä viime kädessä vastuussa olen.

– Mielestäni on ihan sama lopulta, mihin menee. Jos on intohimoa ja halua tehdä hommat hyvin, niin tulee aivan varmasti pärjäämään, Vesalainen järkeilee loppuun.

Vesalaisen AHL-arki jatkuu tiistaina kotiottelussa San Diegoa vastaan. Manitoba Moosella on jäljellä vielä kaksitoista runkosarjaottelua. Kun Moosen kausi päättyy, Vesalainen liittyy todennäköisesti Winnipeg Jetsin pudotuspeleihin suuntaavan NHL-joukkueen varamieheksi.

Lue myös:

Uransa parasta NHL-kautta pelaava Kasperi Kapanen palaamassa kaukaloon

Näin Markus Granlund onnistui kuuden viikon tauon jälkeen

Kommentti: Pitääkö Toronto Maple Leafsista olla huolissaan?

Sami Niku raivaa tilaa Winnipegissä: ”Hän on ottanut huimia askeleita!”

Dinamo-kirous ei hellitä – Jokerit menetti kotiedun KHL:n pudotuspeleissä

Kommentti: Nuorten Leijonien tähtipelaajan kieltäytymisen taustalla NHL – Kristian Vesalaisen tapaus kertoo nykyjääkiekon yksilökeskeisyydestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat