Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Sikiöseulonta
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn päävalmentaja haluaa Janne Ahosen mukaan valmennusrinkiin – "Perusmuotti on valettu vähän väärällä tavalla"

Päävalmentaja Petter Kukkonen myöntää, että yhdistetyn urheilijoiden mäkihyppyharjoittelua pitää muuttaa.

Janne Ahonen
Janne Ahonen
Janne Ahonen. Jarno Kuusinen / AOP

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen haluaisi nähdä Janne Ahosen yhdistetyn valmennustiimissä ensi kaudella. Maajoukkueessa on mietitty paljon hyppäämistä, koska suomalaiset jäivät päättyneen kauden aikana liian usein kauas kärjestä hiihto-osuudelle lähdettäessä.

– Varusteiden kehittäminen on yksi asia, johon pitää kiinnittää mäkihypyssä jatkossa enemmän huomiota. Me todella mielellämme haluaisimme tähän joukkueeseen teknikon, joka vastaisi mäkihypyn pukujen, suksien ja monojen kehityksestä. Nämä pitäisi suunnitella yksilöllisesti jo harjoituskauden aikana, päävalmentaja selvitti Yle Urheilulle.

– Hyppypuolen itseluottamus nousee, kun kaikki osa-alueet ovat kunnossa. Pitää olla toimiva paketti, joka kulkee hyppytekniikan, fyysisten ominaisuuksien kehittämisen ja varustepuolen kanssa yhdessä.

Kukkonen myöntää, että Ahonen olisi joukkueen ykköstoive tähän tehtävään.

41-vuotias Ahonen on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä mäkihyppääjistä. Hän voitti uransa aikana muun muassa viisi maailmanmestaruutta ja kaksi olympiahopeaa. Viisinkertainen Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja ilmoitti lokakuussa 2018 lopettavansa kilpauransa mäkihyppääjänä.

– Jannen kanssa on asiasta keskusteltu, ja hän on meidän ykkösvaihtoehto. Asia ei ole vielä varma. Käymme asiaa vielä maaliskuun lopussa vähän läpi. Tämä vaatii tietenkin vähän rahoitusta, Kukkonen paljasti.

Päävalmentajan mukaan teknikon pitäisi olla aktiivisesti joukkueen mukana noin 30–40 päivää harjoituskaudella ja saman verran itse kisakaudella testaamassa, tutkimassa ja kuvaamassa.

– Näistä pitää sitten vielä jutella Hiihtoliiton johtohenkilöiden ja Huippu-urheiluyksikön kavereitten kanssa. Katsotaan, löydetäänkö sellainen paketti, että saadaan Ahonen mukaan.

"Perusmuotti on valettu vähän väärällä tavalla"

Kukkonen myöntää, että asioita on tehty mäkihypyn suhteen väärin yhdistetyn joukkueessa.

– Olemme miettineet paljon hyppäämistä. Tässä on useampi vuosi yritetty viedä sitä eteenpäin. Se on ollut aika haasteellista. Olemme miettineet valmennustiimin kanssa, että mitä me sinne keksimme.

Petter Kukkonen hymyilee lähikuvassa.
Petter Kukkonen.AOP

– Ydinkysymys on hyppytekniikan opettaminen. Olemme vähän valaneet perusmuotin väärällä tavalla. Olemme kiinnittäneet huomiota vähän vääriin asioihin, Kukkonen myönsi.

– Hyppyrimäessä pään pitäisi olla aika tyhjä, pitäisi hypätä iloisella mielellä. Tiedostavan mielen kontrollin pitäisi olla vähäistä, mutta me olemme keskittyneet hiomaan liikaa pieniä yksityiskohtia.

Päävalmentajan mukaan koko valmennusjohdon on syytä katsoa peiliin.

– Laskun aikana pään pitäisi olla tyhjä, mutta me olemme keskittyneet liikaa esimerkiksi laskuasennon kasaamiseen ja ylämäen laskuasentoon. Olemme rakentaneet liikaa huomiota ja kontrollia ylämäen laskemiseen. Meidän valmentajien pitää katsoa peiliin, koska hypääjien mieli ja tekniikka on rakennettu väärällä tavalla.

Positiivinen asenne ja huumori auttoivat vaikeiden aikojen läpi

Viikonloppuna päättynyt kausi oli päävalmentajan mukaan vaikea. Kouluarvosanaksi kaudesta hän antaa 7 ½.

– Olimme vähän puulla päähän lyötyjä, kun kausi lähti heikosti liikkeelle. Alkukaudesta mikään ei tahtonut toimia. Saimme suunnan kuitenkin muuttumaan. Tammikuussa tuli jo muutamia hyviä kilpailupäiviä. Tammikuun lopussa saimme käännettyä suuntaa vähän selvemmin, kun pidimme pienen kilpailutauon. Sen jälkeen tuli muutamia erinomaisia kilpailupäiviä, Kukkonen kertasi.

Yhdistetty joukkue
Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Kaudesta jäi ihan hyvä maku, vaikka kokonaiskuva jäi vähän vaillinaiseksi – pysyimme kuitenkin kartalla.

Kukkosen mukaan positiivinen asenne auttoi joukkueen synkimpien vaiheiden yli. Tuloksena oli hyviä yksittäisiä onnistumisia, vaikka suomalaiset jäivätkin ulos mitaleilta MM-kisoissa.

– Kauden aikana ei iskenyt väsymys tai paniikki. Epävarmuus nakersi joukkuetta kauden aikana, kun mietimme missä vika on. Siinä tuli huoli päälle, kun asiat eivät sujuneet, niin kuin oli ajateltu. Jos joukkueen harjoittelu, perusarvot ja henki eivät olisi olleet kunnossa, emme olisi voineet kääntää kelkkaa.

– Emme olleet mitään luovuttajia, huumori säilyi loppuun asti. Saimme tarjottua jonkunlaisia sirkushuveja lajia seuraaville ihmisille.

Lue myös:

Suomen yhdistetyn joukkue nousi syvästä suosta kärkitaistoihin – "Todella vaikea kausi"

Ilkka Herola kuudes kauden päätöksessä – Riiber nousi Hannu Mannisen rinnalle

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat