Suora

  • Urheilukierros
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi

Juhamatti Aaltonen nauttii taas jääkiekosta ja Leijona-paitakin kiinnostaa: ”En ole missään vaiheessa lopettanut maajoukkueessa”

Paluumuuttaja Juhamatti Aaltonen uskoo hienoa kautta pelaavan Pelicansin mahdollisuuksiin yllättää SM-liigan pudotuspeleissä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Juhamatti Aaltonen Pelicans
SM-liigaan palannut Juhamatti Aaltonen on taas löytänyt jääkiekon ilon.AOP

LAHTI. Juhamatti Aaltosen paluu jääkiekon miesten SM-liigaan ja Lahden Pelicansiin sähköisti hetkessä koko suomalaisen liigakiekkoilun.

Kiekkoyleisön ei ole tarvinnut pettyä Aaltosen otteisiin kaukalossa, sillä seitsemässä ensimmäisessä liigaottelussaan parhaimmillaan äärimmäisen taitava hyökkääjä on vaientanut lajikriitikot seitsemällä maalillaan.

Kaikesta on aistinut, että kahden Ruotsissa vietetyn floppikauden jälkeen Aaltonen, 33, on edelleen huipputekijä SM-liigassa.

– Epäilijöitä riitti varmasti, mutta uskoin itse koko ajan omaan tekemiseeni ja siihen, mihin kaukalossa pystyn, Juhamatti Aaltonen valottaa Yle Urheilulle.

Aaltosen olemus henkii haastatteluhetkellä rentoutta, mutta samalla päättäväisyyttä kevään huippupelien lähestyessä. Synnynnäisen maalintekijän nälkä ratkoa pelejä paistaa läpi.

– Juuri nyt on kauhea halu näyttää joka pelissä, mihin pystyn. Ei vain jossakin yksittäisessä pelissä, vaan kaikissa peleissä. Kun pelaa vastuullisessa roolissa, niin tulostakin pitää luonnollisesti tulla.

– Pitää olla realisti. Tuskin tässä maali per peli -tahtia rallatellaan loppukausi. Tämä on ollut vain hyvä startti, eikä voi lähteä pelleilemään sillä, että iskisin maalin jokaisessa ottelussa.

Pelicansin seurajohto veti Aaltosen kohdalla oikeista naruista oikeaan aikaan. Huippukuntoinen ja pelaamisen nälkää tihkuva hyökkääjä on todellinen bonus joukkueelle, joka on pudotuspelien potentiaalinen musta hevonen.

– Hänen kaltaisensa motivoitunut ja maailmaa nähnyt huippupelaaja voi auttaa meitä kevään aikana todella paljon, ja hänhän on auttanut joukkuetta jo nyt, Pelicansin pitkäaikainen kakkosvalmentaja Pasi Nurminen muistuttaa.

– Mutta lisää kaivataan, lisää kaivataan.

Jääkiekon pitää olla nautintoa

Aaltonen on saanut kokea parin viime kauden aikana huippupelaajan uran varjopuolet: Ruotsin kaukalossa ei syntynyt tulosta, rooli alkoi pienentyä ja peliminuutit huveta tyystin. Lopulta iski tympääntyminen.

– Lätkä alkoi olla pakkopullaa. Se johtui varmaankin siitä, että pelasin eri paikoissa eri maiden sarjoissa, vaikka se oli omalla kohdallani ihan tarkoitushakuista testata tässä vaiheessa uraa eri seuroja, Aaltonen sanoo.

Aaltosen kaltaisen pelaajan kohdalla jääkiekon pitää olla ennen kaikkea nautintoa ja sitä kautta tuloksekasta pelaamista.

– Viime aikoina alkoi olla sellainen tunne, että jääkiekko ei ole enää hauskaa. Nyt on ollut niin mukavaa. Se on vaikuttanut myös tuloksentekoon kaukalossa, hän jatkaa.

Iistä, Pohjois-Suomesta lähtöisin oleva taitohyökkääjä muistuttaa hyvän ilmapiirin entistä suurempaa merkitystä huippujääkiekossa.

– Tässä joukkueessa on hyvä meininki. Koutsit johtavat hyvällä meiningillä ja ympärillä on hyviä jätkiä. Nämä asiat ovat ruokkineet omaa nautintoani jääkiekkoa kohtaan ja johtaneet siihen, että tämä on taas hauskaa, Aaltonen toteaa.

Aaltonen on saanut hypätä liikkuvaan Pelicans-junaan, joka pudotuspelikevään edetessä saattaa olla parhaimmillaan suuri yllättäjä. Hän painottaa, että joukkueella on mahdollisuus saavuttaa keväällä jotakin ainutlaatuista.

– Potentiaalia joukkueessa on. Nyt kaikkien meidän on tajuttava, että meillä on hieno mahdollisuus edessämme. Sitä ei kannata tuhlata, hän painottaa.

– Meillä on unelma, että tekisimme pienen yllätyksen ja menestyisimme todella hyvin loppukaudesta.

Pelicans
Juhamatti Aaltonen, Hannes Björninen ja Jesse Mankinen juhlivat maalia ottelussa Vaasan Sportia vastaan.AOP

Leijonat kiinnostaa edelleen

Juhamatti Aaltonen kuului kevään 2011 Suomen maailmanmestarijoukkueeseen. Leijona-miehistö ei ole keväällä lainkaan poissuljettu, jos luistin kulkee ja verkko heiluu SM-liigan pudotuspeleissä. Edellisen kerran hän oli mukana Suomen MM-joukkueessa keväällä 2017.

– En ole missään vaiheessa kieltäytynyt tai lopettanut maajoukkueessa. Se riippuu ihan maajoukkueihmisistä, kiinnostaako heitä, Aaltonen nauraa hymyssä suin.

Olisiko sinulla halua olla mukana kevään MM-joukkueessa?

– Tottakai, tottakai. Ilman muuta olisi, Aaltonen vakuuttaa innostuneen oloisesti.

Moni kiekkojännäri miettii jo nyt ajatuksen tasolla herkullista tilannetta: Juhamatti Aaltonen saatetaan nähdä taas Leijonien MM-miehistössä.

Lue myös:

Kommentti: SM-liigakauden kovin yllätys tuli Lahdesta – pohjat tehtiin neljä vuotta sitten moottorisahalla ja kauhunaamarilla

Mieletön paluu! Katso Juhamatti Aaltosen komeat osumat – enemmän maaleja yhdessä ottelussa kuin Ruotsissa koko kaudella: "Olin aika pihalla"

Pelicans uskalsi palkata Juhamatti Aaltosen, vaikka taiteilijasielu on kulkenut varjojen mailla jo kaksi vuotta: "Ruotsin vuodet eivät tainneet mennä ihan putkeen"

Nyt se on varmaa: Juhamatti Aaltonen siirtyy Pelicansiin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat