Suora

  • Urheilukierros
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi

Tapparan pukukopissa on käsitelty tällä kaudella suuria suruja – "Halusin tulla takaisin näiden jätkien luo"

Tamperelaisjoukkue on lähentynyt talven aikana entisestään, kun joukkueen puolustajat ovat menettäneet läheisiään.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Ben Blood, Tappara.
Ben Blood toivoo, että vaikeudet ja haasteet vain hitsaavat Tapparan joukkuetta entisestään.Jaakko Stenroos / AOP

Pudotuspeleissä ei ole kyse elämästä ja kuolemasta, vaikka niin usein kliseisesti väitettäisiin. Pudotuspeleissä on kyse isoista otteluista, mutta edelleen vain jääkiekosta. Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi kertoi runkosarjan viimeisen ottelun jälkeen medialle paineista, joita tamperelaisten koppi on kokenut.

– Meillä on ollut poikkeuksellisen paljon haasteita useamman ihmisen henkilökohtaisesta elämästä lähtien. Ulkopuoliset eivät edes tiedä meidän vaikeuksista – eikä heidän tarvitsekaan tietää. Tappara on ollut pelaajille tietynlainen turvasatama, Rautakorpi totesi muun muassa Aamulehden haastattelussa.

Kopissa on ollut aihetta yhteisön tiivistymiseen, sillä kauden aikana peltiovien takana on paitsi iloittu myös kohdattu suurta surua. Tapparan puolustaja Ben Blood haluaa elää pudotuspelejä täydellä sydämellä, vaikka hänen perheensä kevättä varjostaa isän kuolema.

– Se oli odottamatonta, mutta onneksi pääsin kotiin ja sain olla perheeni kanssa, Blood kertoo.

Blood sai suru-uutisen juuri sillä hetkellä, kun peli todella kulki. Puolustaja siirtyi Tapparaan marraskuussa ja ottelu ottelulta rooli
urheilullisen joukkueen takalinjoilla täytti urheilulliseksi tunnetun jenkin toiveet.

Himoharjoittelija oli vihdoin ympäristössä, jossa hänen vahvuutensa ei ollutkaan vastustajan härnääminen ja haastaminen sääntöjen rajamailla. Tapparassa hänestä saatiin tehomies pistetilastoihin, ja tammikuu oli ennätyksellisen onnistunut.

Blood keräsi pisteet 2+7, ja hän jäi ilman tehomerkintöjä vain kolmessa ottelussa. Kaikki oli hyvin, kunnes helmikuun alussa puhelin soi.

– Heräsin lauantaiaamuna, ja meillä oli vapaapäivä edessä. Puhelimessa oli jo monta viestiä siskoiltani, ja he kyselivät, olenko ollut yhteydessä isään, Blood kertoo.

– En ollut jutellut isäni kanssa edellisviikon Super Bowlin jälkeen. Silloin juttelimme ihan tavallisista, pienistä asioista. Isäni asui itsekseen, eikä kukaan ollut kuullut hänestä. Sisareni pyysivät poliisia apuun, ja he kävivät tarkistamassa tilanteen. Poliisit löysivät hänet.

Kuolema kouraisi Tapparan kopin tunnelmaa isolla kädellä, sillä samana viikonloppuna Veli-Matti Vittasmäki kutsuttiin kotiin. Hänen isänsä menehtyi vakavan sairauden murtamana.

– Pidin yhteyttä poikien kanssa ja kuulin uutisen "Miksalta" (Jan-Mikael Järvinen), Blood muistelee.

– Tuollaisiin uutisiin ei voi koskaan valmistautua, enkä ole koskaan ollut joukkueessa, jossa tällaista tapahtuu. Elämä iski kovaa, Blood jatkaa.

Veli-Matti Vittasmäki, Tappara.
Veli-Matti Vittasmäki.Jaakko Stenroos / AOP

Hiljaisia hetkiä

Suru on yksilöllistä, ja jokainen suree omalla tavallaan. Vittasmäki ei ole halunnut kommentoida omaa surutyötään julkisuudessa, ja samaan tapaan Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi on saanut olla rauhassa hyvän ystävänsä poismenoon liittyvistä kysymyksistä.

Tappara aloittaa pudotuspelit perjantaina hiljaisella hetkellä, sillä seuraa seitsemän kautta 1970- ja 1980-luvuilla kipparoinut maajoukkuehyökkääjä Pertti Koivulahti menehtyi runkosarjan päättymisen aikoihin. Organisaatio hiljentyy kunnioittamaan seuralegendan elämäntyötä, ja viivalla seisovat nykypelaajat – jokainen varmasti omissa ajatuksissaan.

Suomalaisessa kulttuurissa surun kohtaaminen ja surunvalittelujen esittäminen on ajoittain kömpelöä. Tuupataan kaveria olkapäähän ja sanotaan ”tsemppiä”. Toisaalta, ei pukukopin protokollassa enempää aina tarvitse sanoakaan.

Elämän isoista kysymyksistä keskustellaan luottomiesten kanssa. Se voi olla huoltaja, ja Tapparassa pelaajien olkapää on hyvin usein ollut hieroja Veli-Matti Pohjonen.

Joukkueenjohtaja Petri Tuononen taas on se, jonka puhelin yleensä ensimmäisenä soi, kun täytyy järjestellä käytännön asioita.

– Varsinkin nuorempien pelaajienkin kanssa välillä saa olla varaisänäkin. Osaa pitää auttaa enemmän, osaa vähemmän, Tuononen kertoo.

– Meillä on tämä yhteisö, joka on omalla tavallaan tukiverkosto. Kun olemme tässä arjessa, sekin omalta osaltaan auttaa surutyössä. Suru voi olla äärimmäisen iso voima, sillä se herättää niin suuria tunteita.

Tapparan joukkueenjohtaja Petri Tuononen.
Petri Tuononen.Hannu Luostarinen / AOP

Kokenut Tappara-kapteeni Kristian Kuusela on nähnyt kiekkovääntöjen koko skaalan, mutta hän on yhtä lailla käsitellyt pukukopissa suurempiakin tunteita kuin tiukkojen pudotuspelien ilot ja surut.

– Jokainen jätkä yrittää auttaa, kun tiedostaa niitä tilanteita, joita tässä tulee. Ehkä se on pieni henkireikä tulla surusta pois, ja hetkeksi voi saada ehkä ajatuksia ihan muualle. Kyllä joukkueessa käsitellään näitä, ja siitä voi saada aika paljonkin apua, Kuusela sanoo.

Kaikki arjen kuulumiset eivät kantaudu joukkueenjohdon korviin, sillä pelaajisto toimii pitkälti omillaan. Joukkueenjohtaja Tuonosen mukaan tämänkautinen tunteiden vuoristorata on ollut kokeneillekin kiekkoihmisille poikkeuksellinen.

– Kauden tarinaan kuuluu aina suruja, iloja ja kaikennäköistä. Onhan tämä siltä osin ollut varmasti poikkeuksellinen. Saamme siitä kuitenkin voimaa ja nyt olemme vahvoja, kun pudotuspelit alkavat, Tuononen sanoo.

– Vuosien varrella on tapahtunut paljon, mutta jos puhuisimme kaikesta kauden aikana tapahtuvasta, siitä saisi romaanin kirjoitettua. Vaikka eteen tulee tärkeitä pudotuspelejä ja ratkaisuotteluita, itselläni ainakin on tunne, että ei tämä jääkiekko niin vakavaa ole missään vaiheessa, Kuusela jatkaa.

– Tämä on hieno harrastus, josta tuli ammatti, mutta tämän yläpuolella on paljon asioita, Kuusela muistuttaa.

Kristian Kuusela #71, Tappara
Kristian Kuusela.Tomi Hänninen

Paluu peliin

SM-liigan kiivaassa ottelutahdissa surutyölle on aikaa vain hetki. Helmikuisten suru-uutisten jälkeen Vittasmäki oli poissa yhden ja Blood kolme ottelua.

Elämän oli jatkuttava, sillä pelit eivät pysähdy yhden miehen poissaoloon tai edes valtameren kokoiseen suruun.

Blood myöntää, että ensimmäinen ottelu Yhdysvaltoihin suuntautuneen pikavisiitin jälkeen oli haastava.

– Olin todella väsynyt, kun palasin ihan jo aikaeronkin takia. Kotona viettämäni viikko oli niin tunteellinen, että tunsin oloni tyhjäksi ja uupuneeksi vielä muutaman viikon ajan. Nyt minä ja perheeni olemme käyneet sen läpi, ja asiat menevät oikeaan suuntaan.

– Halusin tulla takaisin näiden jätkien luo ja olla heidän kanssaan. Tämä on hienointa kiekkoa minun elämässäni sitten collegen, Blood kertoo.

Ben Blood, Tappara.
Tomi Hänninen

Marraskuussa Hakametsän koppiin ensimmäisen kerran astellut puolustaja on saanut tukea pukukopista kuin perheestä. Runkosarjan jälkeisenä viikonloppuna joukkue sai viettää vapaa-aikaa yhdessä, juhlia päättynyttä runkosarjaa ja vähän Bloodin kolmekymppisiäkin.

– Minä tarvitsin sitä mieleni ja sieluni takia. Ja luulen, että niin tarvitsi moni muukin, Blood kertoo.

Hän toivoo, että lyhyt huili ja ennen kaikkea yhteiset vastoinkäymiset ovat hitsanneet Tapparan menestyväksi yhdistelmäksi.

– Keväällä parhaat joukkueet ovat kulkeneet läpi tulen. Kun tietää olevansa edelleen pystyssä tällaisten kokemusten jälkeen, se antaa itseluottamusta.

– Me haluamme jatkaa kauttamme mahdollisimman pitkään. Tämä on ollut yhtä vuoristorataa, mutta toivottavasti me voimme yhdessä tehdä vielä jotain hienoa, Blood sanoo.

Kun pudotuspelit perjantaina alkavat, Tampereella pelataan isoista voitoista ja tärkeistä saavutuksista. Ei kuitenkaan elämästä ja
kuolemasta.

Lue myös:

Ilves haastaa Kärpät ja Lukko Tapparan – katso tästä puolivälierien otteluohjelma

Ilves ja Lukko puolivälieriin, SaiPa ja JYP kesälomalle – Eric Perrin sai syöttöpisteen mittavan uransa viimeisessä vaihdossa

Kommentti: JYPin urheilullinen romahdus on ollut dramaattista

Viimeisessä vaihdossa tehopisteille päässyt Eric Perrin poistui kaukalosta haikeissa ja tunnerikkaissa tunnelmissa: "Olen ylpeä urastani ja siitä, mitä olen saanut aikaan"

SaiPa lähti juhlakauteen suurin satsauksin ja odotuksin, mutta puolivälierät jäivät haaveeksi: “Pitää katsoa peiliin ja miettiä, onko johtamistapani ollut liian ankara”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat