Hyppää sisältöön

Kommentti: Suomalainen urheilu on valovuoden päässä tasa-arvosta, mutta tällä asenteella sitä ei saavuteta koskaan – jääkiekon SM-finaalisekoilu paljastaa ikävän tosiasian

Jos arvostus pääsarjan ratkaisevia loppuotteluita kohtaan on tätä luokkaa, miksi kukaan ottaisi toimintaa vakavasti, kysyy Yle Urheilun Joska Saarinen.

Bluesin Nea Katajamäki ja Ilveksen Linda Välimäki Naisten Liigan ensimmäisessä finaaliottelussa Espoossa. Kuva: Kirsi Teiskonlahti/Yle

Hyvää Minna Canthin päivää! Urheilu-uutisissa tänään: Naisten Liigan kolmas, kenties ratkaiseva loppuottelu pelataan torstaina, mutta kukaan ei tiedä, mihin aikaan ja missä.

Jääkiekon Naisten Liigan SM-finaalisekoilu osoittaa, että suomalainen urheilu on valovuoden päässä tasa-arvosta. Bluesin ja Ilveksen naiset saattavat joutua väistymään miesten A-nuorten ottelun tieltä toiseen halliin.

Jos Bluesin ja KalPan puolivälieräsarja A-nuorissa jatkuu, sitä pelataan torstaina Tapiolan kakkoshallissa, joka on myös Bluesin naisten joukkueen kotikaukalo. Tässä tapauksessa naiset väistävät Tapiolan Metro-areenan puolelle. Myös naisten ottelun alkamisaika on riippuvainen A-nuorten aikatauluista.

Miesten SM-finaalia ei koskaan siirrettäisi toiseen halliin junioriottelun takia.

Tilanne on tasa-arvon näkökulmasta ongelmallinen. Miksi naisten pääsarjan loppuottelu, jossa mahdollisesti ratkaistaan Suomen mestaruus, väistää juniorien puolivälieräottelun tieltä?

Asiaan on pari käytännön selitystä.

A-nuoret tarvitsevat kilpailusääntöjen takia ottelutapahtumaan enemmän jääaikaa kuin naiset. Tapiolan kakkoshallissa on tarjolla enemmän jääaikaa kuin Metro-areenalla, johon on myyty samalle päivälle toinen tapahtuma.

Naiset haluaisivat silti pelata finaalin pienemmässä kakkoshallissa, joka saataisiin todennäköisesti täyteen katsojia. Kakkoshallissa olisi oletettavasti parempi tunnelma ja enemmän aikaa juhlia mahdollista mestaruutta.

Epätasa-arvoon on vihdoin herätty kiekkopiireissä

Selitellä voi loputtomiin. Kylmä tosiasia on, että miesten SM-finaalia ei koskaan siirrettäisi toiseen halliin junioriottelun takia.

Tähän tilanteeseen on päädytty Jääkiekkoliiton sääntöjen, huonon suunnittelun ja yhteiskunnan epätasa-arvoisten rakenteiden takia.

Jääkiekkoliiton arvoasteikossa A-nuoret ajavat naisten pääsarjan edelle. Siitä huolimatta espoolaisjoukkueet olisivat voineet suunnitella kevään aikataulunsa niin, ettei tällaista päällekkäisyyttä syntyisi.

Jääkiekko on pitkään ollut miesvaltainen ympäristö, jossa naiset ovat napsineet jääajasta ja huomiosta ne murut, jotka miehiltä ovat jääneet yli.

Tilanteeseen on vihdoin herätty kiekkopiireissä, mutta kestää vuosia, että asetelma muuttuu.

Jääkiekkoliitto on nostanut tuoreen strategiansa yhdeksi painopisteeksi nais- ja tyttökiekon kehittämisen. Huhtikuussa MM-kotikisoja pelaavan maajoukkueen ja Kuortaneella toimivan lahjakkuushautomon eteen on tehty jo parannuksia, mutta nyt seuroissa ja liiton toimistolla on taas aika katsoa peiliin. Jos arvostus pääsarjan ratkaisevia loppuotteluita kohtaan on tätä luokkaa, miksi kukaan ottaisi toimintaa vakavasti?

Naisten Liigan toiminta vaikuttaa puuhastelulta

Mikään ei ikinä muutu, jos edes Naisten Liiga taustavoimineen ja seuroineen ei itse usko omaan tuotteeseensa.

Markkinoinnin näkökulmasta tilanne on katastrofi. Oman arvonsa tuntevassa palloilusarjassa tällaista tilannetta ei koskaan pääsisi tapahtumaan.

Blues johtaa finaalisarjaa voitoin 2–0. Mestaruus on katkolla torstaina. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Kourallinen intohimoisia faneja tulee paikalle vaikka tunnin varoitusajalla, mutta urheilusta kiinnostuneen satunnaisseuraajan pitää tietää, moneltako ja missä pelataan kaksi vuorokautta ennen ratkaisevaa SM-finaaliottelua.

Potentiaalia nimittäin olisi. Viime vuonna ratkaisevaa jääkiekon naisten SM-loppuottelua seurasi TV2:ssa 139 000 katsojaa. Se on ihan kilpailukykyinen määrä palloilulajin finaalille.

Tänä vuonna Yleisradiolla ei ole tv-oikeuksia näyttää Naisten Liigan finaaleja, joten näkyvyys ilmaiskanavilla on pienempi kuin vuosi sitten.

Luulisi, että osa tv-katsojista löytäisi tiensä jäähallille, mutta ensimmäistä Tapiolassa pelattua loppuottelua oli katsomassa vain 421 katsojaa. Ruotsissa kaikissa kolmessa tämän vuoden naisten kiekkofinaalissa on ollut paikalla vähintään tuhat katsojaa. Sunnuntaina pelatussa kolmannessa loppuottelussa katsojia oli lähes 3 000.

Ei ole mitään syytä, miksi Suomessa ei pystyttäisi samaan. Ensin katsojien täytyy kuitenkin tietää, missä ja milloin pelataan.

Syrjiviä rakenteita ja epätasa-arvoa pitää purkaa urheilusta, mutta suosio ei tule ilmaiseksi. Tuotteen pitää olla kunnossa.

Nyt Naisten Liigan toiminta vaikuttaa puuhastelulta.

Jääkiekon naisten MM-kilpailut pelataan tänä vuonna Espoossa. MM-turnaus näkyy Ylen tv-kanavilla.

Lue myös:

Naisten SM-finaali uhkaa jäädä junioripoikien jalkoihin – paikka ja aika mysteeri kaksi päivää ennen ottelua: "A-nuoret ovat Jääkiekkoliiton arvoasteikossa ylempänä kuin Naisten Liiga"

Bluesin naiset voiton päässä Aurora Borealis -kannusta – tehokas viimeistely ja ahnas ylivoima tuottivat taas isonumeroisen voiton

Mitaleilta putoaminen sisuunnutti – Minnamari Tuominen tavoittelee SM-kultaa ja MM-unelmaa Naisleijonien kanssa: "Haemme historiallista suoritusta"

Naisleijonien kapteeni jyrättiin rajusti – pystyi pelaamaan heti seuraavana päivänä ja vakuuttaa olevansa kunnossa MM-kotikisoissa