Hyppää sisältöön

Suomen mestaruudesta pelaavia kiekkoilijoita pompotellaan juniorijoukkueen ehdoilla – näin Jääkiekkoliiton puheenjohtaja kommentoi: "En näe tätä tasa-arvokysymyksenä"

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei pidä ongelmallisena, että Bluesin naiset joutuvat mahdollisesti väistämään A-nuorten tieltä toiseen halliin.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tiistaina uutisoitiin, että jääkiekon naisten kolmas SM-finaali uhkaa jäädä junioripelin jalkoihin Espoossa. Bluesin naiset saattavat joutua siirtämään kotipelinsä paikkaa ja alkamisaikaa Bluesin A-nuorten puolivälieräottelun takia.

– Jos KalPa voittaa ja A-nuorten puolivälieräsarja tasoittuu 2–2:een, me siirrymme pelaamaan Tapiolassa isomman Metro-areenan puolelle ja ottelun alkamisaika vaihtuu kello 18.30:sta 19.20:een.

– Jos A-nuorten ottelusarja katkeaa, pelaamme suunnitelman mukaisesti kotihallissamme Tapiola kakkosessa kello 18.30 alkaen, Bluesin naisten joukkueenjohtaja Jarkko Malm kertoi STT:n jutussa.

Blues johtaa SM-finaalisarjaa Ilvestä vastaan otteluvoitoin 2–0. Naisten Suomen mestaruus on siis katkolla Bluesille, mutta vielä ei tiedetä, missä ja mihin aikaan ottelu pelataan.

Tilanne on herättänyt tasa-arvokeskustelua perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

"Nais- ja tyttökiekon seuraava askel" on yksi painopistealue Suomen Jääkiekkoliiton strategiassa. Kysyimme Jääkiekkoliiton puheenjohtajalta Harri Nummelalta, mitä hän ajattelee naisten SM-finaaliin liittyvästä aikatauluepäselvyydestä.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela, mitä mieltä olet siitä, että kahta päivää ennen Naisten Liigan mahdollisesti ratkaisevaa finaalia ei tiedetä missä ja monelta pelataan?

– Asia on auki, koska Espoon naisjoukkue haluaisi pelata kotiareenallaan eli Tapiola kakkosessa. Ymmärrän hyvin, että he haluavat saada kotiareenansa käyttöön tällaiseen ratkaisevaan peliin, Nummela sanoo.

– Tässä puhutaan ottelun alkamisajan osalta noin 50 minuutin erosta näissä kahdessa vaihtoehdossa. Ymmärrykseni mukaan Ilvekselle ei aiheudu kohtuutonta haittaa matkustusjärjestelyjen ajoittamisen suhteen.

Mistä johtuu, että naisten finaali joutuu väistämään A-nuorten ottelun takia?

– Meillä on Jääkiekkoliiton kilpailusäännöissä tietty järjestys, missä suhteessa jääaikaa jaetaan. Kyseessä on vuosittain tarkasteltava prioriteettijärjestys, jossa Naisten Liigan asemaa on pari vuotta sitten nostettu ylöspäin.

– Osaltaan tähän vaikuttaa, että jään tarve eri sarjoissa on erilainen. Esimerkiksi ottelua edeltävä lämmittely on A-nuorten SM-liigassa pidempi kuin Naisten Liigassa.

Niin, nuorten SM-liigassa minimijääaika on 3,5 tuntia, kun Metro-areenalla jääaikaa on tarjolla vain 2,5 tuntia. Bluesin naisten joukkueenjohtaja Jarkko Malm sanoi, että A-nuoret ovat Jääkiekkoliiton arvoasteikossa ylempänä kuin Naisten Liiga. Pitääkö tämä paikkaansa?

– Nuorten SM-liiga on käytännössä puoliammattilaissarja, jota Naisten Liiga ei vielä ole. Siitä seuraa tietty olosuhdevaatimus, mikä nuorten SM-liigaan liittyy. Se on osaltaan tämän prioriteettijärjestyksen takana.

Eli tämä on perustelu sille, miksi A-nuoret ovat arvoasteikossa tällä hetkellä Naisten Liigan yläpuolella?

– Kyllä. Se liittyy sarjan ammattimaisuuteen ja siihen liittyviin olosuhdevaatimuksiin, josta yksi ilmentymä on, että ottelua varten varattava aika on pidempi.

– Säännöissä on kuitenkin liikkumavaraa. Seurojen on mahdollista tehdä poikkeuksia ja omia ratkaisuja.

Blues ja Ilves kohtaavat kolmannessa finaalissa torstaina. Kuva: Mikko Ahmajärvi/Yle

Pidätkö tätä tilannetta ongelmallisena tasa-arvon näkökulmasta?

– En näe tätä tasa-arvokysymyksenä. Se, että otteluaika selviää vasta tiistaina illalla, perustuu siihen, että Espoon naisjoukkue haluaisi pelata omalla kotiareenallaan isomman hallin sijasta. Minä ainakin kunnioitan heidän haluaan pelata kotiareenallaan, jos siihen vielä mahdollisuus tulee.

Entä markkinoinnin näkökulmasta. Kuinka ongelmallinen tällainen tilanne on, että kahta vuorokautta ennen ottelua ei tiedetä, missä pelataan ja mihin aikaan?

– Sitä voi kysyä Espoon naisjoukkueelta. He ovat otteluajan kiinnilyömisen sijasta halunneet säilyttää mahdollisuuden pelata Tapiola kakkosessa ja arvioineet, että se on hyvä ratkaisu myös markkinoinnin kannalta.

Nais- ja tyttökiekon kehittäminen on yksi painopistealue Jääkiekkoliiton strategiassa. Mitä Jääkiekkoliitto voi tehdä, jotta tällaisilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa?

– Meillä on tämä prioriteettijärjestys kilpailusäännöissä ja me tarkastelemme sitä sarjojen kehittymisen ja vaatimusten mukaisesti.

– Isoimpia asioita tuon tavoitteen saavuttamiseen ovat, miten onnistumme nais- ja tyttöjääkiekon harrastaja- ja pelaajapohjan levittämisessä, miten saamme uusia nais- ja tyttökiekkojoukkueita perustettua ja miten luomme huippupelaajille tilanteen, ettei heidän tarvitse itse maksaa pelaamisestaan.

Lue myös:

Kommentti: Suomalainen urheilu on valovuoden päässä tasa-arvosta, mutta tällä asenteella sitä ei saavuteta koskaan – jääkiekon SM-finaalisekoilu paljastaa ikävän tosiasian

Naisten SM-finaali uhkaa jäädä junioripoikien jalkoihin – paikka ja aika mysteeri kaksi päivää ennen ottelua: "A-nuoret ovat Jääkiekkoliiton arvoasteikossa ylempänä kuin Naisten Liiga"

Bluesin naiset voiton päässä Aurora Borealis -kannusta – tehokas viimeistely ja ahnas ylivoima tuottivat taas isonumeroisen voiton

Mitaleilta putoaminen sisuunnutti – Minnamari Tuominen tavoittelee SM-kultaa ja MM-unelmaa Naisleijonien kanssa: "Haemme historiallista suoritusta"