Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tim Sparv on Huuhkajien tärkein pelaaja, jolla on hämmentävä taito voittaa – tilasto lyö ällikällä: "Kuulostaa järkyttävältä"

Suomen maajoukkueen kapteeni johtaa alkavissa EM-karsinnoissa Huuhkajia esimerkillään ehkä viimeisen kerran. Tanskassa hän saa pelata ja harjoitella innostavassa ympäristössä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Tim Sparv kävelee kentällä Suomen Kansojen liigan jalkapallomaaottelussa Viroa vastaan.
Tim Sparv on kantaa Huuhkajien kapteenin nauhaa ja on yksi joukkueen johtajista.Jaakko Stenroos / AOP

IKAST. Keskikenttäpelaaja Tim Sparv on ollut jo yli kymmenen vuotta mukana Suomen maajoukkueessa. Viime vuosina hän on myös kantanut kapteeninnauhaa vasemmassa käsivarressaan. Sparv on kuitenkin harvoin ollut suurimmassa valokeilassa.

Sparv ei ole kentän taitavin, nopein tai säihkyvin pelaaja. Silti hän on Suomen joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja.

Ilman Sparvia Suomi ei voita.

Kun pelaajan merkitystä tarkastellaan tilastoista, on lopputulos pysäyttävä. Syyskuusta 2015 lähtien Suomi on pelannut 20 karsintaottelua. Sparv on ollut kentällä niistä kymmenessä, ja sivussa yhtä monesta loukkaantumisten takia.

Sparvin kanssa Suomi on kerännyt kymmenestä pelistä 26 pistettä. Ilman Sparvia pistesaldo on kolme.

Otanta ei toki ole kovin suuri, ja jalkapallossa muuttujien määrä on vähintään runsas. Siitä huolimatta tilasto ei voi olla pelkkää sattumaa.

Kun edelliseen lisätään vielä se, että Suomi on voittanut viimeksi karsintaottelun ilman Sparvia syyskuussa 2011, kapteenin merkitystä Suomen joukkueelle ei voi ylikorostaa.

Mutta miksi Sparv on niin tärkeä Suomen maajoukkueelle?

Data-analyysin aallonharjalla

FC Midtjylland on jalkapallomaailmassa suhteellisen nuori seura. Se perustettiin 1999, kun Ikast FS ja Herning Fremadin edustusjoukkueet yhdistyivät. Seuran kotistadion sijaitsee Herningissä ja harjoituskeskus Ikastissa. Tanskan pääsarjassa Midtjylland on pelannut vuodesta 2000 asti.

Midtjylland on Sparville ammattilaisuran pitkäaikaisin työnantaja, sillä käynnissä oleva kausi on suomalaiselle jo viides Keski-Jyllannissa. Ennen Tanskaa Sparv on pelannut ulkomailla muun muassa Ruotsissa, Hollannissa ja Saksassa.

– Olisin varmasti lähtenyt pois, jos en olisi viihtynyt. Olen ollut tosi tyytyväinen, että olen saanut olla osa tätä seuraa. Olen saanut ison roolin sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Kun on tullut vielä kaksi Tanskan mestaruutta, ja pääsy Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, niin tämä on ollut hienoa aikaa urallani, Sparv tiivistää.

Tim Sparv FC Midtjyllandin harjoituskentällä.
Tim Sparv pelaa FC Midtjyllandissa jo viidettä kauttaan.Mikko Ahmajärvi / Yle

Viime vuosina data-analyysin käyttö ja merkitys on kasvanut räjähdysmäisesti jalkapallossa. Yksi seuroista kehityksen terävimmässä kärjessä on ollut FC Midtjylland. Data-analyysin edelläkävijän otteiden seuraaminen lähietäisyydeltä on ollut suuri rikkaus Sparville.

– Tämä on todella inspiroiva ympäristö. Vaikka olenkin 32-vuotias, niin opin koko ajan jotain uutta. Seura on nuori, joten voimme kokeilla uusia ideoita. Seura käyttää paljon tilastoja, etenkin, kun hankimme pelaajia.

Sparv oli kesällä 2014 tuoreen seuraomistajan Matthew Benhamin ensimmäinen datan avulla tehty hankinta. Midtjylland oli havainnut, että Sparv on laadukkaampi pelaaja kuin perinteiset tilastot osoittivat.

Sparv ei ole koskaan loistanut maali-, haasto- tai taklaustilastoissa. Midtjylland kuitenkin havaitsi syvemmän datan avulla, että suomalainen teki kanssapelaajistaan parempia.

Kun Sparv oli kentällä, joukkue keräsi enemmän pisteitä. Sparv tunnisti vastustajan vaaratilanteet ennen kuin ne materialisoituivat. Siksi häntä ei näkynyt perinteisissä tilastoissa.

Kun Midtjylland voitti Sparvin ensimmäisellä kaudella Tanskan mestaruuden, tuli Sparvista uudentyyppisten pelaajahankintojen symboli. Seuran puheenjohtaja Rasmus Ankersen nimesi Sparvin "no-stats all-stariksi", eli tähtipelaajaksi, joka ei näy perinteisissä tilastoissa.

Midtjyllandista on kirjoitettu paljon juuri data-analyysin kautta, mutta Sparv korostaa, että iso osa seuran filosofiaa perustuu omaan akatemiaan. Seuran oman hautomon kautta maailmalle ovat ponnistaneet muun muassa Simon Kjær, Winston Reid, Viktor Fischer sekä Pione Sisto.

– Muistaakseni seuran tavoite on, että 35-40 prosenttia kaikista edustusjoukkueen pelaajista pitäisi tulla akatemian kautta. Se on aika iso osa pelaajista, mutta se on mielestäni oikea lähestymistapa. Ei kannata koko ajan ostaa uutta pelaajaa, jos seura tarvitsee uuden hyökkääjän.

Ja akatemian helmiä on tulevaisuudessa varmasti luvassa. Yksi osoitus siitä saatiin 13. maaliskuuta, kun Midtjyllandin alle 19-vuotiaiden joukkue kaatoi Mancehster Unitedin Uefan nuorten liigan neljännesvälierissä 3-1. Yksi Midtjyllandin mahdollisista tulevaisuuden nimistä on Rovaniemen Palloseurasta Tanskaan reilut pari vuotta sitten muuttanut Pyry Hannola.

Erikoistilanne-ekspertit

Viime vuoden jalkapallon MM-turnauksessa erikoistilannepelaaminen nousi esiin. Muun muassa välieriin edennyt Englanti teki valtaosan osumistaan erikoistilanteista.

Vapaapotkut, kulmapotkut sekä rajaheitot ovat olleet myös yksi Midtjyllandin menestyksen takeista.

Tällä kaudella Midtjylland on ollut kaikista Euroopan liigoista kolmen parhaan joukkueen kastissa, kun tarkastellaan hyökkäyspään erikoistilanteiden tehokkuutta. Midtjylland tekee erikoistilanteista keskimäärin melkein maalin ottelua kohti.

Seuran asennoitumisesta erikoistilanteisiin kertoo, että yksi valmentaja, Mads Buttgereit, keskittyy vain ja ainoastaan hyökkäyspään erikoistilanteisiin.

– Meillä on jokaiselta kentän alueelta kaksi tai kolme variaatiota. Jos vapaapotku on keskeltä kenttää, niin meillä on selkeä tavoite, mitä haluamme saada aikaan. Amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentajalla on pelikirja, ja meillä on vähän samanlaista toimintaa.

– Meillä on kolme tai neljä eri variaatiota sen mukaan, tuleeko kulmapotku tulee oikealta tai vasemmalta. Signaalit niihin ovat aina vastustajan mukaan. Erikoistilannepelaaminen on ihan eri tasolla kuin muissa seuroissani.

FC Midtjyllandin Tim Sparv tarkkailee palloa.
FC Midtjyllandin pelaamisessa erikoistilanteiden hyödyntäminen korostuu.Tomi Hänninen

Amerikkalaisen jalkapallon huippuliigassa NFL:ssä pelinrakentaja saa ennen jokaista aloitussyöttöä hyökkäyspelin koordinaattorilta pelikutsun korvaansa. Onko tällainen mahdollista tai jopa jo käytössä Midtjyllandissa?

– Ei vielä, mutta ei voi tietää, mitä tässä seurassa tapahtuu. Haluamme ilman muuta kokeilla uusia asioita. Emme ole vain konservatiivisia, emmekä pelkää, jos jokin menee väärin. Se on aika hyvä asenne, jos haluaa saavuttaa jotain ennennäkemätöntä.

Viime vuosina julkiseen jalkapallokeskusteluun ja analysointiin on juurtunut vahvasti sana maaliodottama eli englanniksi expected goals tai lyhennettynä xG. Yksinkertaistettuna sillä tarkoitetaan maalintekoyrityksen todennäköisyyttä mennä maaliin.

Mallia on hyödynnetty usean vuoden ajan Midtjyllandissa, varsinkin siinä, mistä päin kenttää maalintekoa kannattaa ylipäänsä yrittää.

Mutta koska Midtjylland on data-analyysin edelläkävijä, niin mikä on merkittävin tuleva suuntaus, jolla ottelutapahtumia pyritään kuvaamaan? Sparv ei halua paljastaa kaikkea, mutta antaa osviittaa.

Expected threats on uusin termi, jonka minä olen oppinut. Silloin katsotaan minkälaiset syötöt ovat tärkeitä ennen maalia. Se ei tarkoita viimeistä syöttöä maalintekijälle, vaan voi olla joku aiempi, tärkeämpi syöttö maalia rakennellessa.

Johtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja

Sparv oli ensimmäisen kerran Suomen maajoukkueen kapteeni karsintapelissä syksyllä 2015. Vaikka Sparvilla on luontaista kapteenin karismaa, hän on pyrkinyt jatkuvasti myös kehittämään itseään johtajana.

– Toivon, että olen aito ihminen. Jos sanon tai teen jotain, niin uskon, että kaikki näkee sen tulevan sydämestä. Kapteenin rooli on motivoinut minua tekemään vielä enemmän muille, koska se on tärkeä rooli joukkueessa ja olen todella ylpeä, että olen saanut kantaa kapteenin nauhaa.

– Olen yrittänyt poimia jokaisesta joukkueesta ja jokaisesta ympäristöstä eri valmentajilta, joukkueenjohtajilta ja kapteeneilta sellaisia hyviä asioita, joita voin ottaa mukaan. Sen lisäksi luen todella paljon kirjoja, ja usein ne käsittelevät johtajuutta. Tällä hetkellä luen Michelle Obaman elämäkertaa.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ollut osa Sparvin persoonaa viime vuosina. Hän käsittelee Pohjalaisen kolumnistina jalkapallon lisäksi muitakin yhteiskunnallisia aiheita ja on esimerkiksi rakennuttanut kotikonnuilleen Pohjanmaalle useamman tekonurmikentän motivoidakseen nuoria liikkumaan.

– En sanoisi, että olen älykäs ihminen, mutta olen utelias ihminen. Jalkapallo oli koko elämäni. Treenasin, tulin kotiin ja sen jälkeen katsoin jalkapalloa telkkarista.

– Viimeisen reilun viiden vuoden aikana olen ymmärtänyt, että elämässä on muutakin kuin jalkapallo. Nuorena katsoin varmasti 10–15 jalkapallo-ottelua viikossa ja nyt katson ehkä yhden tai kaksi. Jalkapallo ei kiinnosta tyttöystävääni ollenkaan.

Sparv on pelannut käytännössä koko ammattilaisuransa puolustavan keskikenttäpelaajan roolissa. Maalien tekeminen on ollut läpi uran harvinaista herkkua, mutta nuoruudessa asiat olivat toisin.

– Kun pelasin Suomessa nuorena, isä oli valmentaja, olin kapteeni, minulla oli numero 10 selässä ja vedin kaikki vaparit sekä pilkut. Olin pelaaja, joka rakensi peliä, teki maaleja ja syötti maaleja.

– Sitten muutin Englantiin ja Southamptonin akatemiaan. Huomasin, että on pelaajia, jotka osaavat nuo asiat minua paremmin.

Siirtyminen 16-vuotiaana Etelä-Englantiin oli Sparville avartava kokemus. Hänen oli pakko pysähtyä miettimään, millaisena pelaajana hänellä olisi mahdollista saavuttaa jalkapalloammattilaisuus.

– Southamptoniin meneminen oli minulle hyvä asia, koska silloin tajusin oman rajallisuuteni. Jokaisen jalkapalloilijan on tärkeää tiedostaa omat vahvuudet ja heikkoudet ennen kuin on liian myöhäistä.

Sparv on kärsinyt uransa aikana loukkaantumisista. Se onkin saanut miettimään paljon sitä, mitä jalkapallouran jälkeen tapahtuu.

– Tiedostan sen, ettei pelivuosia ole montaa jäljellä. Niin kauan kuin kroppa on ihan kunnossa ja motivaatiota löytyy, niin aion pelata. Peliuran jälkeen haluaisin opiskella lisää ja valmentaa nuoria pelaajia.

"Kuulostaa järkyttävältä"

Mutta palataan vielä lähtöpisteeseen. Mikä tekee Sparvista korvaamattoman pelaajan Suomen maajoukkueelle? Kun kerron Sparville tilaston Suomen 20 viime karsintapelistä, seuraa ensin pitkä hiljaisuus.

Tim Sparv Yle Urheilun haastattelussa.
Mikko Ahmajärvi / Yle

Tilasto lyö Sparvinkin ällikällä. Hiljaisuuden jälkeen epäuskoinen hymy leviää kapteenin kasvoille.

– Kuulostaa järkyttävältä. En tiennyt, että ero on näin iso. Se kuulostaa oudolta. Olen kyllä huomannut, että pelit ovat kulkeneet, mutten ikinä sanoisi, että niin on tapahtunut minun takiani.

– Meille on tietenkin tärkeää, että kaikki parhaat pelaajat ovat käytössä. Keskelle keskikenttää meillä on todella monta hyvää pelaajaa, jotka pelaavat säännöllisesti omissa seurajoukkueissaan. Ei meillä silti ole varaa, että joku on loukkaantunut tai pelikiellossa. Toivon tietysti, että roolini tässä joukkueessa on tärkeä ja jos en ole kentällä, niin se näkyisi jotenkin.

Entä mikä Sparvin mielestä on suurin syy tilastolle? Yksi hänen ominaisuuksistaan nousee ylitse muiden, eikä se yllätä.

– Haluaisin uskoa, että se johtuu johtamisestani kentällä. Yritän kommunikoida paljon ja motivoida joukkuekavereitani kehon kielellä. Uskon, että se on tärkeää Suomen maajoukkueessa.

– Meillä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi johtajia. Ylipäänsä Suomessa ihmiset ovat ehkä vähän introvertteja, mutta tarvitsemme aina pelaajia, jotka puhuvat ja vaativat kavereilta. Ehkä se johtajuus on juuri minun ominaisuuteni, joka on ollut tärkeä maajoukkueelle.

Mutta voiko se olla ainoa syy? Eikö Sparv tee kentällä myös pelillisesti jotain sellaista, joka heijastuu lopputulokseen?

– Ehkä pelillisesti suurin anti on rauhallisuus pallon kanssa. Pystyn rauhoittamaan pelaamistamme ja sitä kautta saamme enemmän pallonhallintaa.

Midtjyllandissa Sparvin johtajan ominaisuudet ovat niin ikään tulleet esiin. Hän nauttii seurassa suurta arvostusta, ja päävalmentaja Kenneth Andersen kuvailee Sparvia älykkääksi ja todella tunnolliseksi pelaajaksi.

– Timiä on helppo valmentaa, koska yleisesti ottaen hän on todella ammattimainen sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Tim on sen lisäksi erinomainen johtaja. Kun hänen toimintaansa seuraa, niin hän on juuri sellainen, josta muiden pelaajien kannattaa ottaa esimerkkiä.

– Hän tietää, missä on hyvä ja missä taas ei. Sen lisäksi Tim pystyy sopeutumaan peliin tavalla tai toisella. Hänen älykkyysosamääränsä jalkapallossa on todella korkea. Hän yrittää aina kaikin tavoin auttaa omaa joukkuettaan, ja antaa joka ikinen kerta kentällä sata prosenttia.

Paljon kehuja, mutta kuten kaikilla, niin varmasti Sparvilla on joitain heikkouksiakin?

– Hän voisi olla hieman nopeampi, Andersen hymyilee.

Viimeistä kertaa?

Suomi lähtee lauantaina alkaviin perinteisiin EM-karsintoihin pitkästä aikaa hyvistä lähtökohdista. Joukkue voitti jopa ennakko-odotusten vastaisesti Kansojen liigan lohkovaiheen ja on varmistanut sitä kautta paikkansa ainakin EM-karsintojen pudotuspeleissä.

– On hienoa lähteä pelaamaan EM-karsintoja, kun Kansojen liigan lohkovaihe meni niin hyvin koko joukkueelta. Olemme pelillisesti ja tuloksellisesti kehittyneet valtavasti ja olen todella iloinen siitä, että pääsimme jatkoon, koska ansaitsimme sen. Pelasimme todella hyvin.

– Olen tyytyväinen siihen, miltä joukkueemme näyttää tällä hetkellä. Meillä on monta hyvää pelaajaa, jotka ovat kehittyneet. Meillä on tämä uusi sukupolvi: Pyry Soiri, Glen Kamara ja Jasse Tuominen, jotka ovat tulleet ryminällä sisään ja pelanneet loistavasti. Sitten myös Paulus Arajuuri ja Joona Toivio ovat pelanneet ehkä parhaat pelinsä maajoukkuetasolla.

Suomen jalkapallomaajoukkueen Tim Sparv ja Paulus Arajuuri kentällä Kansojen liigan ottelussa Viroa vastaan.
Tim Sparv ja Paulus Arajuuri ovat tärkeitä palasia Suomen maajoukkueessa.Jaakko Stenroos / AOP

Sparv korostaa, että Suomen menestyminen lähtee koko joukkueen nöyrästä puolustuspelaamisesta. Niin Suomi on onnistunut muissakin pallopeleissä menestymään.

– Meidän pitää tehdä joukkueena todella paljon töitä, jotta pidämme oman maalimme puhtaana. Sen pitää lähteä hyökkääjistämme, sillä he ovat ensimmäiset puolustajamme.

– Olemme kaikki tiedostaneet sen, että puolustuksen on toimittava, jos haluamme joukkueena menestyä. On hienoa olla osa joukkuetta, jossa kaikki kantavat vastuuta puolustamisesta. Nykyjalkapallossa ei vain voi olla pelaajia, jotka ovat vapaamatkustajia puolustaessa.

Kurinalaisuudesta iso kunnia kuuluu päävalmentaja Markku ”Rive” Kanervan johtamalle valmennusryhmälle. Sparvilla ja Kanervalla on pitkä yhteinen historia, olihan Sparv Kanervan valmentaman alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnausmiehistön kapteeni.

– Entisenä opettajana Rive on analyytikko. Hän on taktisesti älykäs, mutta hän tiedostaa myös sen, että aikamme maajoukkueessa yhdessä on rajallinen. Olemme nyt pelanneet 4-4-2-ryhmityksellä, mikä on aika selkeä pelitapa kaikille.

– Rive on todella helposti lähestyttävä. Hänen kanssaan voi aina keskustella ja hän on aina avoin. Jos menisin kertomaan Rivelle, mitä joukkueessa tapahtuu tai mitä haluaisin muuttaa, niin hän kuuntelisi ihan varmasti ja jos hän olisi sitä mieltä, että se auttaisi koko ympäristöä, niin hän tekisi muutoksia.

Suomen lähtötilanne EM-karsintoihin on Kansojen liigan lohkovoiton myötä erilainen kuin aiemmin. Jos EM-karsinnat eivät toisi kisapaikkaa, niin joukkueella olisi vielä toinen mahdollisuus, niin sanottu turvaverkko tai varapatruuna, kuten päävalmentaja Kanerva on linjannut.

– Tavoitteemme on EM-lopputurnaus 2020. Luulen, että jokaisessa organisaatiossa on tärkeää, että on joku päämäärä, mihin pyritään. Ainakin minulle on tärkeää, ettei pidä pelätä puhua tuosta tavoitteesta. Meillä on tietysti Kansojen liigan reitti ja nyt meillä on tämä perinteinen reitti, jonka eteen teemme kaikkemme, että olemme taas hyvissä asemissa.

– Jos saisin valita, niin olisimme kahden parhaan joukossa tässä EM-karsinnassa, ettei tarvitsisi pelata edes Kansojen liigan välierävaihetta.

Sparv on päässyt urallaan kokemaan jo lopputurnaushuuma nuorissa. Halu isolle estradille aikuisten arvokisoihin on kuitenkin valtava, sillä kello tikittää.

– En ole enää nuori mies jalkapallomaailmassa. Tiedostan myös, että nämä voivat olla viimeiset karsintani. Totta kai senkin vuoksi nämä karsinnat ovat todella tärkeät henkilökohtaisesti, koska minä haluan olla se kapteeni, joka vie Suomen ensimmäistä kertaa kisoihin.

– Olisi mahtava päätös maajoukkueuralleni, jos pääsisimme pelaamaan arvokisoihin.

Se on ainakin varmaa, että Suomen lopputurnausunelma on askeleen lähempänä, jos Sparv pystyy pelaamaan. Onkin tietynlainen paradoksi, että Sparv tunnetaan jalkapallomaailmassa no-stats all-starina. Sparvin merkitys kun kuitenkin näkyy tilastoista tärkeimmässä, nimittäin lopputuloksessa.

Lue myös:

Markku Kanerva korostaa tehokkuutta EM-karsintojen alla: maalien makuun Venäjällä päässyt Roman Eremenko ei ole täydessä kunnossa – "Hän on hyvin rehellisesti sen ilmaissut"

Lonkkavaivat eivät haitanneet Roman Eremenkoa: maajoukkueesta sivuun jätetty suomalainen iski kaksi maalia Venäjän liigassa

Huuhkajien EM-karsintaryhmä julkistettu – loukkaantunut Roman Eremenko jäi sivuun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat