Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Urheilua on aina käytetty politiikan pelinappulana – Jokerit on tästä nykyajan selvin esimerkki Suomessa

Valmentajalegenda Alpo Suhonen ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat Urheiluhullut-ohjelmassa politiikan ja urheilun suhteesta.

urheilu
Jokrut khl
AOP

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta

– Kautta historian valta, poliittinen ja taloudellinen valta, on pitänyt erityisessä suojeluksessaan urheilua, koulua ja lapsia, koska niihin kytkeytyy se vaikuttamisen maailma. Tämä valta käyttää hyväksi urheilua ja urheilujärjestöjä, Alpo Suhonen taustoittaa politiikan ja urheilun välistä suhdetta.

Suhonen ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat aiheesta Urheiluhullut-ohjelmassa.

Näkyvin ja selkein esimerkki Suomessa tällä hetkellä tapahtuvasta urheilun käyttämisestä politiikan välineenä on jääkiekkojoukkue Helsingin Jokerit.

Harry Harkimo on yhä seuran pääomistaja, mutta Jokereista 49 prosenttia omistava venäläis-suomalaisten liikemiesten ryhmä on kuitannut vuosien ajan helsinkiläisjoukkueen kymmenien miljoonien eurojen tappiot.

Liikemiesten joukosta löytyy Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvia oligarkkeja. Tarkkaa syytä siihen, miksi he rahoittavat avokätisesti Jokerien tappioita, ei tunnu tietävän kukaan. Jokerien kotihalli on kokonaan heidän omistuksessaan.

Jokerit siirtyi KHL:ään kaudeksi 2014–15. Neljän kauden jälkeen taloudelliset tappiot olivat 56 miljoonaa euroa, ja nyt päättyneen viidennen kauden jälkeen tappiot noussevat yhteensä jopa 70 miljoonaan euroon.

– Jokereiden perusta, eli talous, on hyvin epäselvä. Hjallis Harkimo väittää, että hän omistaa seuran. Eikö normaaliin kaupankäyntiin kuulu että omistaja vastaa veloista? Hjallis on tässä enemmän bulvaani, Suhonen sanoo.

– Varmasti kaikille tuli lopullisesti selväksi tällä kaudella, että Jokerien urheilullinen rooli on statistin rooli, Holopainen näkee.

– Kertshinsalmen silta, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta, niin sen projektin suurimpiin hyötyjiin kuuluu samoja henkilöitä, jotka omistavat tuota areenaa… ei se suoraan sanottuna kauhean hyvältä näytä, Holopainen jatkaa.

– Ongelmallista on aina se, että mikä on bisnesoperaatioiden ja talouden suhde urheiluun ja sen tekemiseen. Ja niiden suhde poliittiseen päätöksentekoon, Suhonen kommentoi.

Urheilija on vapaa politiikasta vain suorituksen ajan

Suhonen muistuttaa historiallisesta perspektiivistä, kun puhutaan urheilusta politiikan pelinappulana.

– Me löydämme jokaisesta maasta poliittisen ja urheilun historian yhdistyneenä. Moskovan olympialaiset. Natsi-Saksan olympiakisat. Suomessa Tahko Pihkala, Suhonen luettelee esimerkkejä.

Holopaisen mukaan ajatus siitä, että urheilu ei olisi poliittista, on jo lähtökohtaisesti outo.

– Koulutusjärjestelmä, urheilujärjestelmä, urheilun infrastruktuuri, kaikki perustuu poliittisiin päätöksiin, hän sanoo.

Suhonen piirtää kuitenkin tärkeän rajanvedon siihen, kun urheilija tekee suorituksensa.

– Suorituksen akti, kun pelaaja pelaa peliä tai pituushyppääjä hyppää, tai näyttelijä näyttelee rooliaan, se suorituksen akti ei koskaan ole poliittinen. Se on joko taiteellinen, urheilullinen, persoonan näyttö siitä, mitä hän osaa.

– Mutta ennen sitä aktia ja sen jälkeen olet taas osa tätä yhteisöä, joka on luonut sinulle ne paikat jossa voit näytellä tai pelata. Ja siinä kohtaa urheilija voi ottaa kantaa tai olla ottamatta, Suhonen sanoo.

Alpo Suhonen ja Pekka Holopainen kävivät värikkään ja laajan keskustelun aiheesta Urheiluhullut-ohjelmassa, jonka isäntänä toimii Jussi Paasi. Urheiluhulluissa kuullaan myös kirjailija Minna Lindgrenin pakina. Kuuntele lähetys kokonaisuudessaan Yle Areenasta. Urheiluhullut Radio Suomessa joka maanantai kello 18.05.

Lue myös:

Suomalaiset huippu-urheilijat eivät halua olla mielipidevaikuttajia – mikä tukkii urheilijoiden suut?

Kari-Pekka Kyrö: Seefeldin dopingratsiat olivat mahtipontista teatteria, jossa kiinni saatiin pikkutekijät – ”Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat