Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kansainvälinen dopingpommi suurenee: 21 urheilijaa epäillään veridopingista, rikkeitä tehty myös Suomessa – KRP: Ei apupyyntöjä

Münchenin syyttäjä ei halua tutkinnallisista syistä kertoa, mistä maista veridopingista epäillyt urheilijat ovat. Syyttäjien mukaan veridoping-rikkeitä on tehty muun muassa Suomessa.

doping
Seefeld MM Doping poliisi
AOP

Seefeldin MM-dopingskandaalissa kiinnijääneestä dopingringistä on saatu lisätietoa keskiviikkona. Münchenin syyttäjänvirasto kertoi tiedotustilaisuudessaan, että 21 urheilijan epäillään harjoittaneen veridopingia. Urheilijoita on kahdeksasta eri maasta ja viidestä eri urheilulajista. Kolme lajeista on talviurheilua.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen mukaan (siirryt toiseen palveluun)syyttäjä Kai Gräber ei halunnut tutkinnallisista syistä kommentoida, mistä maista epäillyt urheilijat ovat.

Syyttäjän mukaan veridopingia epäillään vuodesta 2011 asti Seefeldin MM-kisoihin. Veridoping-rikkeitä ja verensiirtoja on tehty syyttäjien mukaan ympäri maailmaa, kertoo Frankfurter Allgemeine. Lehden mukaan rikkeitä on tehty Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Suomessa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa Havaijilla. Uutistoimisto Reutersin mukaan verensiirtoja on tehty myös Italiassa, Virossa, Kroatiassa, Sloveniassa ja Ruotsissa. Verensiirtotapauksia on Reutersin mukaan kolminumeroinen määrä.

Etelä-Koreassa järjestettiin vuosi sitten talviolympialaiset Pyeongchangissa. Havaijilla kisataan vuosittain muun muassa triathlonissa tunnetut Ironman-kilpailut. Suomessa järjestetttiin esimerkiksi hiihdon MM-kisat 2017 Lahdessa.

– Meillä on käsillä jännittävä tarina monella kierteellä. Viimeiset pari kappaletta ovat kaukana kirjoitetusta,Gräber totesi Frankfurter Allgemeinen mukaan.

Suomen Keskusrikospoliisista kerrottiin Yle Urheilulle, että KRP:lle ei ole tullut toistaiseksi apupyyntöjä aiheesta.

Saksan ja Itävallan viranomaiset tekivät Seefeldin MM-kisojen aikana laajan dopingratsian. Yhteensä viisi hiihtäjää Itävallasta, Virosta ja Kazakstanista otettiin kiinni. Kaiken kaikkiaan poliisi otti kiinni yhdeksän henkilöä ja teki 16 kotietsintää. Ratsioita tehtiin Seefeldin lisäksi Erfurtin kaupungissa Saksassa. Siellä ratsia kohdistui erityisesti urheilulääkäri Mark Schmidtin vastaanottoon.

Schmidtiä pidetään yhtenä kansainvälisen dopingringin keskeisistä hahmoista. Frankfurter Allegemeinen mukaan paikalta löytyi 40 veripussia ja muita dopingin käyttöön viittavia aineita.

Keskiviikkona syyttäjät kertoivat, että viideskin dopingrinkiin liittyvä henkilö on otettu kiinni. Hänen vastuuksi on epäilty veripussien kuljettamista ja urheilijoiden auttamista veridopingin käytössä.

Saksalaisen Bild-lehden toimittaja Michael Windisch julkaisi Münchenin tiedotustilaisuudesta syyttäjien antamia kuvia poliisin ratsioista. Kuvista näkyy esimerkiksi pakastin, jolla voidaan säilyttää verta noin 80 pakkasasteessa. Windischin mukaan Gräber kertoi, että urheilijoilta on pyydetty veridopingpalveluista 4000 – 12 000 euroa kaudesta.

Päivitetty kello 16.01. Keskusrikospoliisista ei ole tullut apupyyntöjä ja lisätty Reutersin tiedot epäillyistä rikkeistä muun muassa Ruotsissa.

Lue lisää:

NRK: Doping-lääkäri kiersi hiihdon maailmancupissa – asunnolla rampanneet vieraat saivat lillehammerilaisen vuokraemännän tekemään ilmoituksen antidoping-järjestölle

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Kari-Pekka Kyrö väittää, että veridopingin käyttö on helppoa ja riskitöntä, testauspäällikkö vastaa: "Järjestelmä ei ole aukoton" Dopingin myöntäneet hiihtäjät kertoivat virheestään Itävallan televisiossa – MM-kotikisoissa menestyminen houkutteli liikaa: "Näin, että ainoa ratkaisu on lisätä dopingin käyttöä"

ARD: Johannes Dürr puhuu yhteistyöstään dopinglääkärin kanssa ja kahdesta persoonastaan – "On kilpailuhenkinen Johannes ja rehellinen Johannes"

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

MM-kisoissa hiljaa ollut Therese Johaug tuomitsi Seefeldin dopingskandaalin jyrkästi Expressenin haastattelussa: "Hirvittävän surullista"

Lähteet: Frankfurter Allgemeine, AFP, Bild, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat