Suora

  • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
  • Suomi vai Venäjä? Sergei Eremenkon vaikea valinta
  • Rallin MM, Argentiina, ek 1 - live

Jalkapalloromantikolta puuttuu valmentajalisenssi, mutta ei intoa – apuun tuli vanha liikunnanopettaja ja pieni pohjalaisseura on valmiina liigaan

Naisten liigan nousijajoukkueet IK Myran ja KuPS lähtevät lauantaina alkavaan jalkapallokauteen erilaisista lähtökohdista.

jalkapallo
KuPS naiset
Kuopiossa KuPSin naisten edustusjoukkue tekee tiivistä yhteistyötä miesten joukkueen kanssa. Kimmo Porttila/YLE

IK Myran varmisti liiganousunsa jo kuusi kierrosta ennen Ykkösen päätöskierrosta. Käynnistyvä kausi on alaveteliläisille seurahistorian ensimmäinen Naisten liigassa.

Viime kauden päätteeksi Ykköseen pudonneen Kuopion Pallokissojen toiminta siirtyi KuPSin alaisuuteen ja seuran oli määrä jatkaa sarjatasoa alempana, mutta liigapaikka avautui, kun hallitseva Suomen mestari PK-35 Vantaa jäi ilman lisenssiä.

Pienestä, 1700 asukkaan Alavetelin kunnasta ponnistavalle IK Myranille liiganousu ei tullut yllätyksenä, huomauttaa joukkuetta vuodesta 2008 valmentanut Magnus Slotte.

– Yritimme jo viime vuonna tehdä paljon töitä sillä tavalla, että olisimme Ykkösen kärkiporukoita, mikä sitten tarkoittaisi sitä, että liiganousu olisi mahdollinen. Menimme jo viime kaudella aika kovaa.

Silti tekemiseen on tullut yksi taso lisää liiganousun varmistuttua.

– Pelaajat suhtautuvat tähän enemmän tosissaan. Se näkyy harjoituksissa ja omassa tekemisessä. Olemme panostaneet talvella sellaisiin yksityiskohtiin, mihin emme vielä viime kaudella käyttäneet niin paljoa aikaa, kertoo 22-vuotias puolustaja Laura Wentjärvi.

Wentjärvi on yksi kolmesta Myranin pelaajasta, jolla on liigakokemusta. Välillä tämä myös näkyy joukkueen arjessa.

– Siellä tehdään asiat omalla tyylillä, vähän eri tavalla. Heillä on myös paljon opittavaa, missä me kokeneemmat pelaajat sitten autamme ja neuvomme.

Joukkueen toiseksi valmentajaksi liigakautta varten nimettiin Kim Huuhka, sillä Slottelta puuttuu liigavalmentajalta vaadittava lisenssi. Slotten mukaan yhteistyö Huuhkan kanssa toimii saumattomasti.

– Hän on vanha liikunnanopettajani. Sanotaanko, että minä olen päävalmentaja ja hän vastuuvalmentaja, Slotte valottaa joukkueen valmennuskuvioita.

Kysymykseen lisenssin hankinnasta Slotte vastaa nauraen.

– Mitä luulet, pitäisikö minun?

– ­Ei, kyllä olen sen hankkimassa.

Pienen kylän voimalla

Kokemattomuudesta huolimatta liiganousija ei suostu Naisten liigan heittopussiksi. Tavoitekin on sarjanousijalle melko kova.

– Lähdemme ennakkoluulottomasti taistelemaan viimeisistä yläloppusarjan paikoista. Tasainen sarja on varmasti tulossa, Slotte vakuuttaa.

Jos heikkoudet löytyvät kokemattomuudesta, joukkueen vahvuudet kumpuavat yhteisöllisyydestä.

Myran keräsi viime kaudella lehtereille paikoitellen yli 550 katsojaa, mikä on komea suoritus, kun Kruunupyyn kunnassakin väkiluku jää alle 7000:n.

– Siellä on ihan oma kulttuurinsa. Toki myös ruotsin kieli vaikuttaa paljon joukkueeseen. Kaikesta huolimatta yhteisöön on helppo mennä mukaan, TPS:ssä ja GBK:ssa aiemmin pelannut Wentjärvi kertoo.

Samanlaisia yleisömääriä ellei suurempiakin joukkue kerännee myös Naisten liigassa, ainakin jos kysytään päävalmentaja Magnus Slottelta.

– Jalkapalloromantikko kun olen, sitä haluaa aina pelata yleisölle. Olemme erittäin työteliäs joukkue. Meillä on paljon tahtoa ja taitoa myös. Menemme erityisesti pienen kylän voimalla. Siitä haluamme ammentaa ja pelata sellaista jalkapalloa, mitä yleisö tykkää katsella.

Ik Myranin Magnus Slotte ja Laura Wentjärvi
Hinni Hirvonen

Kuopiossa pääsarjajalkapallo saatiin vihdoin viime kauden päätteeksi yhteen seuraan, kun Pallokissojen toiminta siirtyi KuPSin alaisuuteen.

Samalla KuPSin naiset pääsivät mukaan osakeyhtiöön. Seuran toimitusjohtajan Jarmo Heiskasen mukaan taustalla oli halu yhdistää kuopiolainen jalkapallo.

– Halusimme ammattimaistaa toimintaa ja tuoda miesten puolen resursseja tehokäyttöön. Toki taustalla olivat myös tasa-arvokysymykset ja se, että jalkapallo kasvaa globaalistikin nimenomaan naisharrastajien kautta, Heiskanen taustoittaa.

Arjessa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että toimistolla huolehditaan molempien joukkueiden asioista. Naisilla ja miehillä on yhteinen fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti sekä maalivahtivalmentaja.

– Näkyvyys on ollut suurempaa, media on kiinnostunut meistä enemmän. Voimme lähteä pelipäivää ennen vieraspeliin, seuran päävalmentajaksi viime kauden päätteeksi nimetty Ollipekka Ojala jatkaa.

Nopeaa toimintaa

Alun perin seuran piti pelata Ykköstä, ja nopea aikataulu on tuonut omat haasteensa, sillä kuopiolaisten pääsarjapaikka varmistui vasta helmikuun alussa.

– Lähdimme sillä ajatuksella, että pelaamme Ykköstä. Toisaalta tarkoituksemme oli nousta mahdollisimman nopeasti pääsarjatasolle. Lähinnä se näkyy siinä, että vahvistusten tasoa on nostettu. Haimme pikkasen kovempia pelaajia kuin oli tarkoitus, Heiskanen avaa.

Noin kuukausi sitten joukkueeseen liittyivätkin Costa Rican maajoukkuevahti Daniela Solera sekä venezuelalainen Alexandra Canaguacan, jolla on kokemusta Meksikon, Brasilian sekä Kolumbian pääsarjoista.

Myös päävalmentaja Ojala myöntää, että aikataulu painoi päälle.

– Aikaa olisi voinut olla enemmänkin, mutta odotamme kuitenkin, että olemme valmiita, kun kausi alkaa. Sitten näkee, missä menemme ja mitä pitää kehittää.

KuPS lähtee kauteen toista nousijajoukkuetta hieman nöyremmällä tavoitteella.

– Tavoitteemme on pysyä sarjassa. Veikkaan, että olemme altavastaajia, mutta lähdemme haastamaan jokaista joukkuetta. Kyllä tästä parempi tulee kuin viime kaudesta, joukkueen kokeneempiin pelaajiin kuuluva Kaisa Kotka sanoo.

Lue myös:

Naisten jalkapalloliigassa jännittävät asetelmat – hallitsevan mestarin puuttuminen sekoittaa pakkaa, HJK ja Åland United suurimmat mestarisuosikit

Jalkapallon Pelaajayhdistys: Kuutta pelaajaa on yritetty estää lähtemästä PK-35 Vantaasta – liigalisenssin menettänyt naisten mestariseura kommentoi kiistoja

Englannin naisten Valioliigalle valtava sponsorisopimus – 10 miljoonan tuki tuleville vuosille

Espanjassa tehtiin naisten jalkapallon maailmanennätys – liigaottelua seurasi Madridissa yli 60 000 katsojaa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat