Suora

  • Urheiluruutu

Siirtokorvausriita esti arvokisamitalistin osallistumisen nyrkkeilyn SM-kisoihin

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson siirtyi Tampereen Voimailuseurasta toiseen seuraan ilman siirtokorvausta, mutta Sonia Grönroosista korvaus halutaan.

nyrkkeily
Nyrkkeilyhanskat.
EPA

Viiden vuoden kilpailutauon jälkeen SM-kisoihin halunnut Sonia Grönroos on erikoisen siirtokorvauskiistan keskiössä.

Tampereen Voimailuseura (TVS) vaatii uudelta seuralta 1 000 euron siirtokorvausta nyrkkeilyuransa vuonna 2014 lopettaneesta, mutta vuosien kilpailutauon jälkeen kehään mielivästä Grönroosista.

Grönroos voitti TVS:n edustajana vuonna 2013 sekä Suomen että Pohjoismaiden mestaruuden ja sijoittui hopealle samana vuonna Euroopan unionin mestaruuskisoissa.

Grönroos ei ole edustanut Tampereen Voimailuseuraa eikä mitään muutakaan seuraa kilpailuissa vuoden 2014 jälkeen. Hän lopetti kilpailemisen ja muutti ulkomaille. Tällä hetkellä Grönroos edustaa helsinkiläistä Ringside Gym -seuraa, johon hän liittyi vuonna 2016.

Gustafssonista vastaavaa siirtokorvausta ei maksettu

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Tampereen Voimailuseura päästi aiemmin tänä vuonna MM-pronssimitalisti ja Euroopan mestari Elina Gustafssonin siirtymään Helsingin Tarmoon ilman siirtokorvausta. Tämän vahvisti Yle Urheilulle Helsingin Tarmon Nyrkkeilyjaoston puheenjohtaja Markku Aalto.

– Olemme ainoastaan maksaneet Gustafssonista Nyrkkeilyliiton vaatiman lisenssi- ja kirjaamismaksun. Seurojen välillä ei ole tapahtunut mitään rahaliikennettä, eli emme ole maksaneet Tampereen Voimailuseuralle minkäänlaista korvausta Elina Gustafssonin seuran vaihdon yhteydessä, Aalto sanoo.

Yle Urheilu ei tavoittanut Tampereen Voimailuseuran puheenjohtajaa Aarno Laukkasta kommentoimaan asiaa. Tampereen Voimailuseuran edustaja ja Nyrkkeilyliiton johtokunnan varapuheenjohtaja Anna Laukkanen ei myöskään halua tarkemmin perustella, miksi seura haluaa siirtokorvauksen Grönroosista, mutta ei Gustafssonista.

– Yksittäisen urheilijan ja seuran väliset asiat eivät kuulu kenellekään ulkopuoliselle, Laukkanen toteaa.

Taustalla Nyrkkeilyliiton 10 vuoden takainen päätös

Tampereen Voimailuseuran vaatimus Grönroosin siirtosummasta perustuu Suomen Nyrkkeilyliiton johtokunnan marraskuussa 2009 tekemään päätökseen, jonka mukaan kilpailukauden jälkeen tai kesken sen tapahtuvan seuravaihdon yhteydessä uusi seura on velvollinen maksamaan vanhalle seuralle arvokisamitalistista siirtokorvauksena 1 000 euroa.

Päätöksessä ei mainita uransa jo lopettaneen ja mahdollisesti uudelleen kilpanyrkkeilyn aloittavan nyrkkeilijän siirtokorvauksesta. Päätöksessä puhutaan yhden kilpailukauden aikana tapahtuvista seurasiirroista. TVS:n tulkinta on, että seurasiirto ja sen myötä edustusoikeuden siirto uuteen seuraan toteutuu vain, jos tässä tapauksessa 1 000 euron siirtokorvaus maksetaan.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Markku Laine ei halunnut lähteä tulkitsemaan kymmenen vuoden takaista sopimusta ja sen soveltamista Grönroosin tapaukseen.

– Tämä tilanne tuli vastaan yllättäen ja todella myöhään, eikä siihen ole ollut aikaa reagoida. Tällä hetkellä tilanne on se, ettei Nyrkkeilyliitto voi myöntää Grönroosille edustuslupaa SM-kisoihin. Siirtokorvausasiat eivät kuulu Nyrkkeilyliitolle, vaan ovat seurojen välinen asia.

Grönroosin seurasiirto ja edustusoikeuteen liittyvät asiat käsitellään Nyrkkeilyliiton johtokunnassa, jos ne sinne asti etenevät. Toiminnanjohtaja Laineen mukaan tuolloin asiasta tehdään myös tarvittavat tulkinnat.

Lue myös:

Elina Gustafssonin valmentajaksi kaksinkertainen arvokisamitalisti – Euroopan mestari vaikenee edelleen valmentajanvaihdoksen syistä: ”Se homma ei vaan toiminut enää”

Euroopan mestari Elina Gustafssonilta kova ratkaisu – jättää menestyneen valmentajan ja vaihtaa seuraa: "Nyt oli aika lähteä ja muuttaa kuvioita"

Gustafssonille luokkavoitto, Potkonen joutui pettymään GeeBee-turnauksen loppuottelussa: “Lähdin rynnimään ja tekemään kaikkea tyhmää”

Olympiakomitea esitti kansainväliselle nyrkkeilyliitolle 41 kysymystä toiminnan rehellisyydestä – Vastaukset ratkaisevat, onko nyrkkeily mukana Tokion olympialaisissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat