Kiireinen työ ja hektinen pääkaupunkiseutu vaihtuivat seesteiseen saareen ja urheilijan arkeen: ”Jalkapallo on nyt päivän kohokohta”

Paula Myllyojalle avautui 34-vuotiaana mahdollisuus elää jalkapalloammattilaisen arkea.

jalkapallo
Paula Myllyoja
Åland Unitedin Mikaela Frondelius ja Paula Myllyoja Lehtikuva

Lauantaina käynnistyvälle naisten jalkapalloliigakaudelle on kaksi mestaruussuosikkia: HJK ja Åland United.

Viime kauden hopeamitalistit ovat onnistuneet houkuttelemaan riveihinsä niin marraskuussa vuoden pelaajaksi valitun Anna Westerlundin kuin viime kauden päätteeksi Suomen mestaruutta PK-35:n kanssa juhlineen Tiia Peltosen.

Ahvenanmaalle päätti kauden päätteeksi suunnata myös kokenut maalivahti Paula Myllyoja.

– Sain Ahvenanmaasta sellaisen kuvan, että siellä todella haluttiin panostaa joukkueeseen ja jalkapalloon. Minulle tuli olo, että he todella haluavat minut sinne. Ahvenanmaalla minulla on mahdollisuus pelata ammatikseni jalkapalloa, Myllyoja valottaa päätöstään.

Vuodesta 2007 lähtien naisten liigassa muun muassa PK 35-Vantaan, Ilveksen, FC Unitedin ja viimeisimpänä Hongan riveissä pelannut maalivahti korostaa, että ammattimaisesti on treenattu myös hänen aiemmissa seuroissaan.

– Mutta nyt siihen on tullut vielä pykälä kaksi lisää.

Päivät pyörivät jalkapallon ehdoilla

Suurin muutos liittyy päivärytmiin. Esimerkiksi Espoossa pelatessaan Myllyoja työskenteli Helsingissä luokanopettajana, joten työpäivän päätteeksi hän kävi nopeasti kotona syömässä ja vaihtamassa vaatteet ennen harjoituksiin lähtöä. Takaisin kotiin hän palasi iltamyöhään ja syömisen jälkeen pitikin käydä nopeasti nukkumaan, jotta saman jaksaisi toistaa myös seuraavana päivänä.

– Päivät olivat aika oravanpyörää, Myllyoja myöntää.

Sama tilanne oli myös monella muullakin joukkuekaverilla. Joku tuli kiireellä töistä, toinen koulusta. Jollakin oli kiire seuraavaan paikkaan heti harjoitusten päätteeksi.

Vaan ei saarella.

– Täällä on erilaista. Jalkapallo on päivän kohokohta. Pelaajat ovat todella keskittyneitä tapahtumiin ja todella harvoin on tilanteita, että joku tulisi kiireessä jostakin ja valittaisi, ettei ole vaikka ehtinyt syömään.

Lisää esimerkkejä ammattimaisemmasta arjesta löytyy.

– Meillä on oma kuntosali. Aina, kun sinne menee, siellä on joku pelaajamme. Meillä ei ole elämässä muita häiriötekijöitä. Jalkapallo on kaikkien intohimo, rakkaus ja keskittymisen kohde.

Myös Myllyojan oma arki on muuttunut. Kiireinen luokanopettajan työ on vaihtunut jalkapalloammattilaisen arkeen.

– Saan nukkua niin pitkät yöunet, saan tehdä aamutreenit itselle sopivalla aikataululla, saan tehdä palauttavia harjoituksia silloin, kun on tärkeää ja kovia harjoituksia silloin, kun on mahdollista. Jalkapalloharjoitukset ovat illan ainoa juttu.

Jos on muuttunut päivien agenda, niin on ympäristökin. Pääkaupunkiseudun hulina on vaihtunut 30 000 asukkaan levolliseen Ahvenanmaahan.

– Olen todella saanut nollata vauhtia. Vaikka elämäni täällä pääkaupunkiseudullakin oli ihanaa ja olin onnellinen, nyt huomaan, kuinka ihanaa on tuollainen retriitti.

Myllyoja vertaakin nykyistä arkeaan downshiftaamiseen.

– Saa keskittyä vaan tähän yhteen asiaan täysillä. Tai täysillä olen aina keskittynyt, mutta tälläinen seesteisyys sopii minulle hyvin.

Sparrikaveri löytyy läheltä

Myllyoja, 34, pääsi maajoukkueen mukaan pari vuotta sitten. Debyytti Helmareiden maalinsuulla koitti kuitenkin vasta lokakuussa Kiinassa pelatussa turnauksessa Portugalia vastaan. Myllyoja on maajoukkueen mukana myös huhtikuun maajoukkuepeleissä Sveitsiä ja Puolaa vastaan.

Kokeneella liigavahdilla on isoja tavoitteita myös maajoukkueessa.

– Minulle on iso kunnia ja tärkeää, että olen saanut olla maajoukkueen mukana. Yritän kehittää pelaamistani niin, että olisin Suomen kolmen parhaan maalivahdin joukossa ja tulisin valituksi maajoukkueeseen yhä uudestaan.

Sparrikaveria ei tarvitse kaukaa etsiä. Myös Åland Unitedin toinen maalivahti Anna Tamminen pelaa maajoukkueessa.

– ­Yhtään huilipäivää ei pysty pitämään niin, että sitä ajattelisi vain menevänsä treeneihin. Joka treenissä vierestä löytyy Suomen paras vaihtoehto.

Parempaa asetelmaa on vaikea kuvitella, ja Myllyojan mukaan opittavaa riittää.

– Olemme Annan kanssa aika erilaisia maalivahteja. Meillä on eri vahvuudet. Uskon, että jos molemmat saamme toisiltamme jotakin, olemme molemmat parempia tämän kauden jälkeen.

Naisten jalkapalloliiga käynnistyy lauantaina 23.3. kolmella ottelulla: TiPS–Åland United, ONS–HJK, KuPS– Honka.

Lue myös:

Helmarit lähtee maaotteluihin Sveitsiä ja Puolaa vastaan vahvalla kokoonpanolla

Jalkapalloromantikolta puuttuu valmentajalisenssi, mutta ei intoa – apuun tuli vanha liikunnanopettaja ja pieni pohjalaisseura on valmiina liigaan

Naisten jalkapalloliigassa jännittävät asetelmat – hallitsevan mestarin puuttuminen sekoittaa pakkaa, HJK ja Åland United suurimmat mestarisuosikit

Helsinkiläisopettajan päivä täyttyy kertolaskuista ja Wilma-viesteistä, mutta illalla hän on jalkapallokentällä Euroopan parhaiden joukossa – Paula Myllyoja ihmettelee, miksi joskus harkitsi lopettamista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat