Liigan puolivälierissä on luvassa vauhdikasta viihdettä ja tiukkoja vääntöjä – onko Ilveksestä hallitsevan mestarin ja ylivoimaisen runkosarjavoittajan kaatajaksi?

Tappara ja Lukko olivat 2013–16 vastakkain pudotuspeleissä neljänä vuonna peräkkäin, ja jokainen ottelusarja päättyi tamperelaisten voittoon.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kärpät
Markku Hyttinen / AOP

Pöytä on katettu miesten Liigan puolivälierissä Kärpät–Ilves-otteluparissa jääkiekkoromantikolle. Runkosarjan kaikkien aikojen ylivoimaisin voittaja Kärpät saa vastaansa uskottavan haastajan.

Vaikka oululainen mestaruuden puolustaja peittosi tamperelaisvastustajansa runkosarjan kaikissa neljässä kohtaamisessa, puolivälieräsarja on kiehtova. Ilves sai lisälatinkia pudotettuaan ensimmäisen pudotuspelikierroksen tiukassa ottelusarjassa SaiPan.

– Ei jää siitä kiinni, ettemmekö olisi valmiita, Ilveksen puolustaja Oskari Laaksonen ennakoi Kärppien kohtaamista.

Alkuvuodesta nuorten maailmanmestaruuden voittanut Laaksonen loukkasi olkapäätään runkosarjan lopussa ja oli sivussa SaiPa-neljännesvälieristä.

– Hyvältä näyttää, Laaksonen sanoi keskiviikkona, mutta ei ottanut lopullista kantaa siihen, pelaako perjantaina Oulussa ensimmäisessä puolivälieräpelissä.

Ylivoimaista alivoimaa

Kärpät on kauden aikana syystä kerännyt kaikenmoista kehua. Kenties vakuuttavimman näytteen osaamisestaan joukkue antoi runkosarjassa alivoimapelissä. Kärppien alivoima piti lähes 90 prosentin varmuudella.

– Sillähän (alivoimalla) me voitimme, Kärppien urheilujohtaja Harri Aho tiivisti ja kehaisi alivoimavalmennuksesta vastaavaa apuvalmentaja Toni Sihvosta.

Kärppien taival viime kausi mukaan lukien on päävalmentaja Mikko Mannerin johdolla ollut niin auvoinen, että joukkueella luulisi olevan pudotuspeleissä vain hävittävää. Kärpät lienee itse itsensä pahin vastustaja.

– On hienoa, että on odotuksia. Se osoittaa, että joukkue on onnistunut, Manner kertoi.

Hän kehuu Ilvestä uskottavan kuuloisesti.

– Ilveksellä on voittoisa pudotuspelisarja takana, joten sille on helppoa saada hurmosvaihde päälle. Vaatii meiltä onnistumista, että voitamme sen viimeisen pelin, Manner pohti.

Paikallispuolivälierät eivät unohdu

Päävalmentaja Karri Kivi koki kaksi vuotta sitten keväällä ilvesläistä kiekkohuumaa. Ilves pakotti paikallisvastustajansa Tapparan puolivälierissä seitsemän ottelun maratonsarjaan.

Vaikka Kärpät on Ilvekselle kiintoisa tasonmittaaja, Tappara oli keväällä 2017 puolivälierävastustajana oma lukunsa.

– Paikallispeli on aina paikallispeli, ei tätä sarjaa voi verrata siihen. Hyvä fiilinki meillä on. Nuorekas porukka, Kivi sanoi.

Kärppien ja Ilveksen puolivälieräsarjasta on lupa odottaa hyvää kiekkoviihdettä.

– Tiukkoja kohtaamisia Ilves-ottelut ovat olleet. Kärpät ja Ilves pelaavat aika samantyylistä kiekkoa, Ilveksen Laaksosen tavoin alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden alkuvuodesta voittanut Kärppä-hyökkääjä Aleksi Heponiemi kertoi.

– Ilves on täynnä nuoria pelaajia, jotka pelaavat aggressiivista kiekkoa, Heponiemi lisäsi.

Kärppien päävalmentaja Manner uskoo, että hyvä joukkuehenki kantaa pitkälle.

– Valmentajan tehtävä on kannustaa pelaajia onnistumaan. Tulos tulee sitten itsekseen, Manner kuvaili.

Kristian Kuusela ja Tomas Zaborsky - Tappara
Juha Tamminen / AOP

Tappara on ollut Lukolle viheliäinen pudotuspelivastustaja

Tappara on ollut Lukolle viheliäinen vastustaja Liigan 2010-luvun pudotuspeleissä. Seurat olivat 2013–16 vastakkain pudotuspeleissä neljänä vuonna peräkkäin, ja jokainen ottelusarja päättyi Tapparan voittoon.

Kun Tappara sijoittui Kärppien jälkeen tämän kauden runkosarjassa toiseksi ja seitsemänneltä sijalta ponnistanut Lukko pullautti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella jatkosta JYPin, tuttu puolivälieräkohtaaminen toteutuu taas.

Runkosarjan pistepörssin voitosta taistellut Tapparan tehohyökkääjä Kristian Kuusela ei vanhoja tilastoja muistele.

– Pelaajia on vaihtunut seuroissa niin paljon, ettei aiemmista kausista kannata tehdä johtopäätöksiä, Kuusela kertoi.

Lukon hyökkääjä Justin Danforth keräsi Kuuselaa kaksi pistettä vähemmän ja sijoittui pistepörssissä viidenneksi. Kanadalainen Danforth näkee, että voitokas pudotuspelisarja JYPiä vastaan siivittää Lukon kovempaan potkuun.

– Voitto antoi meille itseluottamusta, Danforth kertoi.

TPS oli tuuliajolla

Torstaina HPK:ta vastaan puolivälieränsä aloittava TPS oli runkosarjan lopussa tuuliajolla. Se hävisi viisi peliä peräjälkeen, kunnes kukisti viimeisellä kierroksella SaiPan.

– Ei onnistuttu tappio-otteluissa maalinteossa. Viimeinen ottelu auttoi paljon. Pukukopissa on hyvä fiilis, kertoi hyökkääjälupaus Kaapo Kakko, joka varataan ensi kesänä NHL:ään kärkivuoroilla.

– Runkosarjan loppu meni meiltä hyvin, viidestä viimeisestä ottelustaan neljä voittaneen HPK.n hyökkääjä Teemu Turunen kertoi.

Kevätkaudella hurmoksessa pelannut lahtelainen Pelicans kiri runkosarjassa kolmanneksi. Se panee HIFK.n kovaan testiin, sillä runkosarjassa Pelicans vei voitot 4–0.

– Varmaan tulee fyysinen ottelusarja. Kaukalossa mennään päästä päähän, kesken kauden Pelicansiin siirtynyt taiturihyökkääjä Juhamatti Aaltonen arvioi.

– Kyllä meillä kärsivällisyys riittää, vaikka myllytystä onkin tulossa, HIFK:n hyökkääjä Iikka Kangasniemi lupaili.

Lue myös:

Ville Nieminen haluaisi jatkaa Pelicansin päävalmentajana – seura vetkuttelee valintansa kanssa

SaiPa lähti juhlakauteen suurin satsauksin ja odotuksin, mutta puolivälierät jäivät haaveeksi: “Pitää katsoa peiliin ja miettiä, onko johtamistapani ollut liian ankara”

Viimeisessä vaihdossa tehopisteille päässyt Eric Perrin poistui kaukalosta haikeissa ja tunnerikkaissa tunnelmissa: "Olen ylpeä urastani ja siitä, mitä olen saanut aikaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat