Ruotsin jalkapallon sensaatiojoukkueen takaa paljastumassa ruma totuus – talousrikosten epäillään mahdollistaneen Östersundin satutarinan

SVT:n mukaan Östersundin kunta ja muut verovaroin tuetut toimijat ovat lahjoittaneet jalkapalloseuralle yli 10 miljoonaa kruunua.

jalkapallo
Östersunds FK:n pelaajilla riitti syytä iloon Eurooppa-liigapaikan jälkeen.
Östersunds FK juhli Eurooppa-liigapaikkaansa vuonna 2017.AOP

Vain muutamassa vuodessa Ruotsin alasarjoista Euroopan kentille kohonnutta Östersunds FK:ta ylistettiin vielä viime vuonna ympäri maailmaa. Sensaatiomaisella matkallaan Jämtlandin ylpeys kukisti Graham Potterin johdolla muun muassa turkkilaisen suurseura Galatasarayn sekä Valioliigajätti Arsenalin.

Lähinnä talviurheilustaan tunnettu kaupunki tunnettiin yhtäkkiä jalkapalloseurastaan.

Menestyksellä oli kuitenkin hintansa.

Nyt Ruotsin televisio SVT on kertonut, että seuraa epäillään useista rikoksista matkalla kohti Ruotsin jalkapallon huippua.

Hämäriä talouskuvioita

Seuran entisen puheenjohtajan Daniel Kindbergin talousrikosepäilyistä kirjoitettiin jo viime vuoden keväänä. (siirryt toiseen palveluun)

Nyt SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag Graskning kertoo, että Östersundin kunta sekä muut verovaroin tuetut toimijat ovat sponsoroineet seuraa varsin avokätisesti (siirryt toiseen palveluun). Vuosien varrella rahaa paikalliselle jalkapalloylpeydelle on virrannut yli 10 miljoonaa kruunua eli lähes miljoona euroa. Rahoja käytettiin muun muassa stadionin kunnostamiseen, jotta se täyttäisi Euroopan jalkapalloliiton Uefan europeleille määrittelemät standardit.

Rahasotkun keskiössä on entinen puheenjohtaja Kindberg, joka seuran puheenjohtajana toimiessaan istui myös seuran suurimman sponsorin toimitusjohtajana. Yritys muun muassa lahjoitti seuralle parakin, joka toimi myöhemmin ravintolana.

Jälkeenpäin seura myi rakennuksen yli kolmella miljoonalla kruunulla, mikä pelasti SVT:n mukaan sen talouden (siirryt toiseen palveluun) ja antoi Ruotsin toiseksi korkeinta sarjatasoa Superettania ja pääsarja Allsvenskania varten vaadittavan pesämunan.

Tai papereiden mukaan ravintola myytiin – parakki seisoo yhä stadionin pihalla eikä ravintolaa seuran mukaan ole koskaan myyty.

Outoja maakauppoja

Seuran rahakuvioista löytyy lukuisia muitakin epäselvyyksiä. SVT:n mukaan toimitusjohtajana kunnan omistamassa asuntoyhtiössä työskennellessään Kindberg myös siirsi rahavirtoja yrityksestä seuralle. (siirryt toiseen palveluun) Kindbergin epäillään junailleen maakauppoja, joissa kunta maksoi jopa 45 miljoonaa kruunua (noin 4,3 miljoonaa euroa) ylimääräistä. Kaiken kaikkiaan monimutkaisten järjestelyjen kautta seuralle päätyi noin 10,7 miljoonaa kruunua (runsaat miljoona euroa). (siirryt toiseen palveluun)

Rikosepäilyjen myötä Kindberg erosi toimitusjohtajan tehtävästään, mutta jatkoi yhä seuran puheenjohtajana. Hän myönsi kuitenkin joulukuussa syyllistyneensä törkeään petokseen (siirryt toiseen palveluun) ja paria päivää myöhemmin hän jätti seuran puheenjohtajan tehtävät.

Myös Ruotsin jalkapalloliitto on reagoinut tilanteeseen ja ilmoittanut asiasta kurinpitolautakuntaan. Ruotsin jalkapalloliiton pääsihteeri Håkan Sjöstrandin mukaan liitto odottaa kuitenkin oikeusprosessin tuomiota ennen kuin se tekee päätöksiä. (siirryt toiseen palveluun)

Kindberg on tehnyt SVT:n ohjelmasta valituksen. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Arsenal löylytti ruotsalaista yllättäjäjoukkuetta

Ruotsin jalkapallon sensaatioseuran pelaajia on pakotettu kirjoittamaan kirja, näyttelemään komediassa ja tanssimaan balettia: "Muutoin he saavat potkut”

Ruotsalaisseuran satutarina sai upeaa jatkoa - ensimmäisellä yrityksellä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen

Ottakaa mallia suomalaisseurat! Ruotsalaisnousukas nöyryytti Galatasarayta Eurooppa-liigan avauksessaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat