Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Aleksander Barkov on osoittanut, että vähemmän on enemmän – NHL:n tämän hetken tehokkain pelaaja nauttii kaventuneesta jääajasta

Floridan Aleksander Barkov on NHL:n kuumin pelaaja edellisen kuukauden ajalta.

NHL
Aleksander Barkov kyyristyneenä aloitukseen.
AOP

WINNIPEG. Floridan Aleksander Barkov on pelannut aina paljon. Vain Los Angelesin Anze Kopitar sekä Edmontonin Connor McDavid ovat kirjanneet kolmen edelliskauden osalta Barkovia korkeamman keskiarvon jääajassa. Viime kaudella tamperelaishyökkääjä nousi kuitenkin jääaikojen osalta kokonaan uudelle tasolle.

Kahden vuoden takaisen reilun 19 minuutin keskiarvot pomppasivat yhdessä kesässä noin kolmella minuutilla ottelua kohden. Ja se näkyi. Tapparassa kiekkokasvatuksensa saanut Barkov ei ollut aina tuoreimmillaan. Ei, vaikka hän iski kaudella 2017–18 tiskiin uudet ennätystehonsa 27+51=78.

Lakipistettä ei kuitenkaan oltu vielä nähty, mitä suomalaisen jääaikoihin tulee.

Barkov aloitti kuluvan kauden pelaten jopa enemmän kuin aiemmin, liki 23 minuutin keskiarvolla. Mainittakoon tässä vaiheessa, että 2010-luvulla vastaavia lukemia ovat kellottaneet koko kauden osalta ainoastaan neljä NHL-hyökkääjää.

Lisää oli kuitenkin tulossa. Kaikki muuttui, kun kakkosketjun keskusmies Vincent Trocheck loukkaantui marraskuun puolivälissä. Ensimmäistä kertaa urallaan 30 osumaa viime kaudella tykittäneen jenkkihyökkääjän loukkaantuminen teki Panthersista vaarallisella tavalla yhden ketjun joukkueen.

Kaikki oli Barkovin ketjun varassa ja se näkyi jääajoissa.

Trocheck oli lopulta sivussa kaksi kuukautta, minkä aikana joukkueen ykkössentteri kirjasi jääaikakeskiarvokseen huimat 23 ja puoli minuuttia. Marraskuun puolivälistä tammikuun puoliväliin Barkov pelasi enemmän kuin kukaan toinen hyökkääjä liigassa.

Aina ylitunnollisesti puolustussuuntaan pelaavan Barkovin hyökkäyspelaamisesta oli paras veto pois. Paitsi armottoman kovan kuorman, myös peluutuksen kautta. Trocheckin loukkaantumisen vuoksi vastustajan oli helppo valjastaa vaihdosta toiseen parhaat ja tuoreimmat voimansa Barkovin ketjua vastaan – eikä hetken rauhaa ollut näin tarjolla.

Aleksander Barkov tuulettaa maalia
Getty Images

Trochekin poissa ollessa Barkov sai 27 ottelussa aikaiseksi ainoastaan kahdeksan (3+5) tehopistettä tasaviisikoin, vaikka onnistumiset ylivoimalla pitivätkin tamperelaisen piste per peli -tahdissa. Vähemmän yllättäen samaan aikaan sukelsi myös joukkue, jonka pudotuspelihaaveet romahtivat juuri marras-tammikuun välillä.

Trocheckin loukkaantumisen aikana Panthers keräsi 27 ottelusta saldon 9-13-5.

Ei siis ollut suurikaan ihme, että Floridan peli alkoi taas kulkea Trocheckin palattua askiin tammikuun puolessavälissä. Sen jälkeen Florida on ollut NHL:n kuudenneksi paras joukkue voittosaldolla 15-9-4. Tuskin kuitenkaan kukaan huokaisi yhtä syvään kakkossentterin palatessa kuin Barkov, jonka peliaika on pudonnut sittemmin yli kahdella minuutilla per peli.

Kun Barkov pelasi amerikkalaissentterin poissa ollessa 23.35 peliä kohden, sen jälkeen tämän jääaikakeskiarvo on 21.31.

– Trocheckin paluu on vaikuttanut minun pelaamiseeni todella paljon. Hän on meille todella tärkeä pelaaja. Hän on auttanut minua jääaikojen kanssa, mutta kyllä hän myös tuo energiaa tähän joukkueeseen, jäälle ja koppiin, Barkov sanoo Yle Urheilulle.

– Toisaalta kyllä minun on opittava pelaamaan viisaammin, jos minun on pelattava noin isoja minuutteja. Lyhyempää vaihtoa ja niin edelleen. Kuitenkin tykkään pelata paljon, Barkov lisää.

NHL:n tehokkain juuri nyt

Sen jälkeen kun Trocehck palasi, Barkov on nostanut pelinsä kokonaan uudelle tasolle. Jenkkisentterin paluupelin jälkeen Barkov on hakannut NHL:ssä enemmän pisteitä kuin kukaan toinen pelaaja, tarkalleen ottaen 41 (15+26) pistettä 26 otteluun. Helmikuusta alkaen tahti on vain kiristynyt, sillä 17 edellisen ottelun saldo on käsittämätön 13+19, siis lähes kaksi pistettä per ottelu.

– Itseluottamus on nyt aika kovalla tasolla itsellä ja ketjukavereilla. Kovan työnteon kautta kaikki tulee. Vaadimme itseltämme koko ajan enemmän ja enemmän. Mihinkään ei saa olla tyytyväinen, Barkov linjaa.

Viimeisen silauksen Barkovin huimalle menolle antoi päävalmentaja Bob Boughnerin päätös palauttaa venäläislaituri Jevgeni Dadonovin Barkovin ketjuun – tämä tapahtui kahdeksan ottelua sitten. Sittemmin Johathan Huberdeaun, Barkovin ja Dadonovin miehittämä kärkiketju on ollut koko liigan kuumin yhdistelmä.

Barkovin ykkösketjun kahdeksan edellisottelun maaliero tasaviisikoin on murskaava 12-4. Vaaralliset maalipaikat on kirjattu viidellä viittä vastaan ketjun lukemin 26-12 (62,03%). Ja mikä parasta, tai vaikuttavinta, ketju on aloittanut viidellä viittä vastaan pelin kuusi kertaa kymmenestä omasta päästä.

Aleksander Barkov nostaa kiekon maalin kattoon.
Getty Images

Tämä on Barkovilta Selke-tason toimintaa.

– Kiekolla halutaan pelata rohkeasti ja ajatus on, että joka vaihdossa tehdään maali. Eihän se niin mene, mutta sellainen ajatusmaailma pitää olla joka ikinen kerta, kun jäälle menee. Aloitat pelin sitten puolustuksesta tai hyökkäyksestä, Barkov toteaa.

Barkov ei kuitenkaan olisi Barkov, jos hän alkaisi intoilla NHL:n kuumimman pelaajan tittelistä.

– Tämän takia en sano kenellekään mitään, kun kaikki haluaa vain kysyä tästä, Barkov nauraa.

– Minä vain pelaan ja yritän auttaa joukkuetta. Pyrin olemaan luotettava omissa ja tehokas hyökkäyksessä.

Viime viikkojen huima vire on nostanut Barkovin NHL:n pistepörssisssä sijalle kaksitoista, vain kahden pisteen päähän Coloradon Mikko Rantasesta, joka on operoinut tehokkaimpana suomalaisena läpi sesongin. Itse asiassa Barkov on vain viidentoista pisteen päässä sadan pisteen haamurajasta, kun otteluita on jäljellä yhdeksän.

Viime viikkojen tahdilla Barkov hätyyttelee satasen rajaa tosissaan. Teemu Selänne rikkoi sadan pisteen rajan viimeisimpänä suomalaisena kaudella 1998–1999.

– Totta kai olisi huikeaa yltää sataseen, mutta ei tuollaista kannata jäädä miettimään. Mennään vaihto kerrallaan sitä kohti.

Liian vähän, liian myöhään

Joukkueen näkökulmasta Barkovin kuuma vire tulee kuitenkin liian myöhään. Panthers pelaa juuri nyt kärjen tahtiin, mutta kiri tulee pudotuspelejä ajatellen myöhässä. Eroa pudotuspeliviivaan on kahdeksan pistettä, kun jäljellä on enää yhdeksän ottelua. Kaiken lisäksi viimeisen pudotuspelijoukkueen ja Floridan väliin mahtuu kaksi joukkuetta, Montreal ja Philadelphia.

– Tietenkin se harmittaa, jos ei päästä jatkoon, mutta loppuun asti pelataan täysillä. Tämä on meidän ammatti ja työt pitää aina tehdä loppuun kunnialla. Teoriassa on vielä mahdollisuudet, joten kaikki lyödään peliin, Barkov vakuutti.

Ehkä Barkovin peliaikatrendeistä kannattaisi kuitenkin seura- ja valmennusjohtotasolla viimeistään tämän kauden jälkeen ottaa opiksi. Vähemmän on usein enemmän.

Lue myös:

Tampa Bayn Nikita Kutsherov jatkoi kovaa pistetehtailuaan – Patrik Laine jäi pisteittä, kun Winnipeg voitti

New York Islandersille kova takaisku – Valtteri Filppula viikoiksi sivuun

TSN: Entiset pelaajat epäilevät NHL:n pimittäneen jopa miljardi dollaria – pelaajayhdistys kieltää väärinkäytökset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat